вівторок, 22 листопада 2022 р.

Книжкова виставка-інформація «Скажи “ні” насильству»




25 листопада 2022 року в Україні та в усьому світі відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Дата обрана не випадково. Саме цього дня, восени 1960-го року під час політичних протестів у Домініканській Республіці, за розпорядженням тодішнього диктатора країни Рафаеля Трухільо були жорстоко вбиті три рідні сестри Мірабал – Патрінія, Мінерва та Марія-Тереза, що були активними учасниками Руху супротиву. Показова кривава страта молодих дівчат надовго збереглася в народній пам’яті і мала світовий резонанс. У 1981 році активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату їх загибелі як день протесту проти насильства щодо жінок. 17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй офіційно оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Також цей день ще проголошено Днем білої стрічки. Біла стрічка – світовий символ протидії насильству.

Насильство стосовно жінок є структурним і глобальним явищем, яке не знає соціальних, економічних чи національних кордонів. Це серйозне порушення прав людини, яке в багатьох випадках залишається непокараним. Щодня в Україні та в країнах Західної Європи жінки потерпають від психологічного та фізичного видів насильства у своїх родинах; зазнають переслідувань, погроз, знущань; піддаються зґвалтуванням, операціям на статевих органах; примусу з боку сім’ї вступати в шлюб або стерилізуватись проти їхньої волі. Приклади насильства нескінченні, жертви незліченні. Велика кількість жінок дуже бояться і соромляться звертатися по допомогу і часто життя є платою за це мовчання. Тих, хто говорить, – не завжди чують. Мало хто з винуватців трагедій був притягнутий до відповідальності, ще менше було засуджено.

Чому відбувається насильство? Чому так багато його жертв? Можливо тому, що жінки не знають своїх особистих прав і через це незнання не можуть захистити себе? Саме для тих, хто бажає більше дізнатися про власні права і можливості, а також способи їх застосування в Центрі (Пункті) європейської інформації підготовлено книжкову  виставку-інформацію «Скажи “ні” насильству». Експозиція містить матеріал, котрий охоплює широке коло проблем, пов’язаних як із самим насильством, так і з його згубними наслідками. На сторінках книг та періодичних видань подається загальне визначення терміну «насильство», розглядаються окремі його ознаки, фактори, прояви. Аналізуються різноманітні причини застосування насильницьких дій, наводяться чисельні розповіді постраждалих та коментарі спеціалістів до них ¬ психологів і лікарів. Багато уваги приділено дослідженням напрямків боротьби з цим видом злочинної діяльності, захисту жертв і притягнення до кримінальної відповідальності кривдників аби протистояти одному з найсерйозніших порушень прав людини.

Виставку-інформацію підготувала Наталія Рой, бібліотекарка відділу обслуговування користувачів.



Немає коментарів:

Дописати коментар