пʼятницю, 4 листопада 2022 р.

Семінар з психології «Батьки і дорослі діти. Стратегія ефективного спілкування»

 

Стало вже доброю традицією щовівторка в Центрі (Пункті) європейської інформації проводити практичні семінари з психології за участі досвідченої фахівчині з цієї галузі знань Ірини Журавльової. Минулий вівторок, 1 листопада 2022 року, не став виключенням. Саме в  цей день відбувся черговий семінар «Батьки і дорослі діти. Стратегія ефективного спілкування».

Батьки і діти… Невичерпне джерело для роздумів, міркувань, спостережень. Психологія як наука завжди надавала особливого значення принципам побудови гармонійних відносин між ними, адже це найрідніші істоти по відношенню один до одного на землі. На початку зустрічі пані Ірина запропонувала всім присутнім відповісти на досить просте запитання: «Що вас найбільше задовольняє в стосунках з вашими батьками, а що, навпаки, засмучує?». Кожен із учасників зміг поділитися власними думками, почуттями, спогадами. Уважно вислухавши відповіді учасників заняття та орієнтуючись на результати соцопитування серед респондентів різних вікових категорій, психологиня виділила декілька основних аспектів:

задовольняє: гарний настрій батьків; підтримка, турбота, допомога; активний спосіб життя; прийняття рішень, котрі влаштовували б обидві сторони;

– засмучує: занадто суворий контроль; порушення особистого простору; звинувачення та нарікання; постійні скарги; відсутність подяки.

 Наводячи численні приклади із особистого життя та життя своїх рідних та знайомих, Ірина Журавльова прокоментувала різноманітні форми, стилі спілкування в родинах. Надаючи поради як позбутися проблем та негараздів, уникнути стану напруги і дискомфорту у взаємовідношеннях дорослих дітей та їхніх батьків, психологиня наголошувала на обов’язковому пошуку компромісу між учасниками діалогу, стриманості, розуміння потреб один одного. Неабияке значення мають терпіння і обізнаність стосовно поглядів, переконань, звичок, захоплень  та взаємоповага до них, не нехтуючи при цьому правилами ґречності. Бажано слідкувати за тональністю та інтонацією голосу, якщо виникають розбіжності при вирішенні окремих питань.

Наприкінці заходу пані Ірина розповіла, кого, на думку західних науковців-дослідників, можна назвати щасливими людьми. Виявляється, найщасливішими почуваються не ті особистості, котрі досягли успіху в кар’єрі, користуються популярністю і визнанням, мають велику купу грошей, відвідують фешенебельні туристичні місця  світу, живуть у розкоші та достатку. Ні, зовсім ні. Щасливі ті, хто здатен налагодити контакт з оточуючими, а насамперед, із членами своєї сім’ї. 

Отже, побажаємо всім якнайшвидше винайти ідеальну модель спілкування! 

 ВІДВІДУЙТЕ НАШІ ПРАКТИЧНІ СЕМІНАРИ, АДЖЕ НАМ Є ЩО РОЗПОВІСТИ І ЧИМ КОРИСНИМ ПОДІЛИТИСЯ!    




               


Немає коментарів:

Дописати коментар