понеділок, 17 січня 2022 р.

Клуб органічного городництва, садівництва і здорового способу життя «Дивосвіт»

 Відбулося перше заняття в клубі «Дивосвіт»


Наприкінці 2019 року Європейська Комісія оголосила нову політичну доктрину – Європейський зелений курс  (European Green Deal). Це програма дій, в центрі якої амбіційний план переходу до кліматично нейтральної Європи до 2050 року. Документ охоплює всі сектори економіки та визначає політику ЄС на найближчі роки стосовно зміни клімату, промислової та аграрної політики, біорізноманіття, енергетики, торгівлі тощо. У травні 2020 року Європейська Комісія презентувала, можливо, найамбітніший природоохоронний документ в історії Європи – «Стратегію біорізноманіття ЄС до 2030 року: Повернення природи у наше життя».

Стратегія містить конкретні зобов’язання та дії, які мають бути виконані на території ЄС до 2030 року. Серед найбільш амбітних цілей документа, втілення яких передбачається протягом наступного десятиліття, варто назвати такі:

‣ Сприяння розвитку сталої відновлюваної енергетики, що не шкодить природним екосистемам. При цьому, використання лісів в теплоенергетиці повинно бути мінімізоване або зовсім заборонено.

‣ Щонайменше 30% суходолу та 30% морських акваторій повинні стати заповідними територіями.

‣ Стимулювання розвитку сталого та органічного сільського господарства, а також скорочення на 50% використання шкідливих пестицидів задля зниження негативного впливу на природні екосистеми та збереження запилювачів.

‣ Задля збереження екосистем прісноводних водойм та річок щонайменше 25000 км річок будуть відновлені до стану вільноплинних до 2030 року.

Біорізноманіття є пріоритетом зовнішніх дій ЄС і невід’ємною частиною зусиль для досягнення Цілей сталого розвитку ООН. 

25 березня 2021 року Європейська Комісія ухвалила та презентувала План дій з розвитку органічного виробництва. Органічне виробництво поєднує високі стандарти якості та найкращі екологічні практики, воно сприяє як збереженню природних ресурсів й біорізноманіття, так і відновленню деградованих територій. Органічне виробництво – це вимога часу, це творча і благородна справа. А головне – це піклування про здоров’я сучасного і майбутніх поколінь. Обираючи органічне, ми не лише захищаємо своє здоров’я, але й закликаємо весь світ піклуватися про планету.

Відповідаючи на виклики часу, Центр (Пункт) європейської інформації долучився до світових тенденцій. 16 січня 2022 року відбулося перше заняття в клубі органічного городництва, садівництва і здорового способу життя «Дивосвіт». Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації, ознайомила присутніх з роботою Центру. Про переваги і недоліки органічного землеробства, дієві біологічні засоби захисту рослин, тонкощі вирощування деяких сільськогосподарських культур на присадибних ділянках розповів Сергій Пономаренко, голова правління ГО «Центр природного землеробства», кандидат сільськогосподарських наук. Його розповідь була надзвичайно емоційною, насиченою цікавими фактами і прикладами з життя. Наприкінці заняття учасники ставили запитання, ділилися враженнями.



Немає коментарів:

Дописати коментар