четвер, 9 травня 2024 р.

Віртуальний калейдоскоп цікавих фактів "Пізнай Європу краще"

9 травня 2024 року в Україні, як і всьому світі, відзначається День Європи. Центр європейської інформації в рамках циклу заходів, підготовлених до цієї дати, пропонує переглянути віртуальний калейдоскоп цікавих фактів «Пізнай Європу краще».
Перші із державних утворень, як відомо історичній науці, виникли на Африканському материку у долині Нілу в Єгипті та в Західній Азії, у міжріччі Тигру і Євфрату. Але так сталося, що з часом усе більшу роль у духовному та матеріальному розвитку людства почали відігравати країни, розташовані в Європі. Саме їх уродженці, скориставшись досягненнями стародавніх цивілізацій Сходу та Півдня, створили основу сучасної цивілізації і розповсюдили свої звичаї на інші материки планети. Дехто з вчених вважає, що це сталося завдяки вдалому розташуванню європейського континенту. Ця частина світу знаходиться на заході материка Євразія. Свою назву Європа одержала ще у ІV-V столітті до нашої ери. Вона була введена стародавніми істориками та географами Гекатеєм і Геродотом, котрі використали ім’я героїні одного з давньогрецьких міфів. Проте найімовірніше, назва Європа пішла від шумерського слова «ереп» – «місце, де сідає сонце», тобто «захід». З Міжріччя термін потрапив до фінікійців, а від них, разом з абеткою – до греків.

Загальна площа Європи становить близько 10 млн. км. З них 730 тис. км. займають острови. Найбільшими є Нова Земля, Земля Франца-Йосифа, Шпіцберген, Ісландія, Велика Британія, Ірландія, Корсика, Сардинія, Сицилія та Крит. Майже чверть площі займають півострови: Скандинавський, Піренейський, Апеннінський, Балканський.

Традиційно Європу поділяють на декілька частин. Східна Європа обіймає територію на схід від західних кордонів Польщі, Словаччини, Угорщини і Румунії. Територію на захід від них називають Західною Європою. Її в свою чергу теж поділяють на Північну, Південну та Центральну Європу. До північних територій відносять Скандинавію та Фінляндію, до південних – усі країни південних півостровів. Решта складає Центральну Європу.

Кількість населення у Європі дорівнює понад 780 млн. чоловік. В цю кількість входить велика чисельність націй, народів та етнічних груп, які дуже відрізняються одне від одного за суто національним характером та звичаями.

У Європі розташовано 47 країн. Кожна з них має свою самобутню історію. Всі вони виникли в різні часи, пережили багато поневірянь, мали інші кордони або входили до територій інших держав. Так сталося через різноманітні події, що носили загальноєвропейський характер, тобто впливали не тільки на долю країн, окремо взятих, але й на всі державні утворення, котрі існували чи існують на теренах сучасної Європи зараз. Ми підготували калейдоскоп з 25 цікавих фактів про держави, що знаходяться на її території. Країни Європи найпривабливіші в світі і Україна серед них – одна з найкращих. З неї і почнемо наш огляд.

1). Україна є найбільшою за площею країною Європи, що повністю перебуває в її межах, а також другою за розмірами серед інших країн материка. Село Ділове (Закарпатська область) в Україні є географічним центром Європи. 

До речі, у Європі також розташована найменша країна світу. Це – Ватикан. Його площа всього 0, 44 квадратних кілометри. Для порівняння, площа столиці України складає 839 квадратних кілометрів. Ватикан знаходиться на території Риму. Держава має суверенний статус у міжнародному праві, що звучить так: «Допоміжна суверенна територія Святого Престолу, резиденція вищого духовного керівництва римо-католицької церкви».

2). Франція – найбільш популярна країна серед туристів з усього світу, а Париж – найбільш відвідуване місто. Не зважаючи на те, що в столиці є дуже багато пам’яток культури та історії, туристи найчастіше приїжджають сюди заради двох місць – Ейфелевої вежі та парку «Диснейленд».

3). Болгарія – єдина країна, що не змінювала свою назву впродовж чотирнадцяти століть (з моменту своєї появи – 681 року до нашої ери). Ця квітуча земля дала людству чимало корисного і прекрасного. Всім відомі болгарський перець, знаменита трояндова олія, звідси пішов такий улюблений багатьма йогурт. Тут з’явилася легенда про співака Орфея і розроблена техніка створення вишиванок.

4). Європейське місто з найдовшою назвою (Lanfairpwllgwyngylllgogerychwyrndrobwllllant) розташоване в графстві Уельс (Велика Британія).

5). Як не дивно, але на Динарському нагір’ї (Балканський півострів) існує пустельний район, хоча там кількість опадів перевищує 4 500 мм на рік. Річ у тім, що тріщинуваті вапняки миттєво поглинають воду. Тому вигляд цієї місцевості подекуди нагадує безжиттєву поверхню Місяця.

6). Столиця Андорри – Андорра-ла-Велья – найвисокогірніша столиця Європи.

7). Албанія та Косоводві країни Європи, що можуть похвалитися своєю «молодістю». Адже діти й підлітки до 15 років становлять більше чверті населення обох країн, а середній вік їх мешканців майже 30 років.

8). Ірландія та Польща – найрелігійніші країни Європи – 90 % їхнього населення вважають себе католиками.

9). Республіка Ісландія розташована на однойменному острові, другому за величиною в Європі. Її назва в перекладі означає «Крижана країна». Майже всі вулиці  Рейк’явіка виходять до океану, із кожної з них можна помилуватися конусом згаслого вулкана Снайфедльснес – того самого, який Жуль Верн описав у романі «Подорож до центру Землі».

Ісландія – єдина країна в світі, де люди не мають прізвищ. Вони звуть одне одного тільки на ім’я, але при цьому додають імена батьків.

В Ісландії, до речі, найчистіше повітря в Європі.

Мешканців країни вважають найбільшими в світі любителями читання. На кожні десять чоловік тут діє одна бібліотека.

10). Знамените чудовисько озера Лох-Несс дає змогу Шотландії щорічно поповнювати свій бюджет майже на 7 млн. євро завдяки постійному напливу туристів.

11). Австрія справедливо вважається наймузичнішою країною на планеті. Для цього існують історичні передумови. У ХVIII-ХІХ столітті сюди приїжджали композитори з усієї Європи. Відень був столицею класичної музики. В різні часи тут виступали Бетховен, Брамс, Шуберт і Штраус, не кажучи вже про Моцарта, який народився в Зальцбурзі. І в наші часи жоден концертний зал чи театр не може зрівнятися з Віденською оперою. Музичні фестивалі вважаються найвизначнішими подіями у країні. Кількість їх величезна. Музика лунає у парках великих міст, на відкритих сценах маленьких містечок і навіть селищ, у старовинних палацах, замках та фортецях.

12). Сучасна Данія живе втілення андерсенівських казок. Ім’ям всесвітньовідомого казкаря названі площі, вулиці, бульвари, театри, центри дитячої та юнацької творчості і навіть… славетні данські бутерброди. А нещодавно місцеві кулінари виготовили незвичайний продукт – сир із риби, який за своїми смаковими якостями не поступається молочному, але потребує спеціальних умов зберігання.

Ще один незвичайний факт пов’язаний з цією країною: назва естонської столиці місто Таллінн утворилася від словосполучення «Тaani linn», тобто «данське місто». Таллінн отримав її тому, що був заснований саме данцями у 1154 році.

13). Ірландію часто називають Зеленим або Смарагдовим островом бо її чарівний ландшафт розфарбований усіма відтінками зеленого кольору, але ірландцям все одно нібито не вистачає зелені: вони обрали той самий колір для літаків національної авіакомпанії, поштових автівок, сміттєзбиральних машин. Шкільна форма в Ірландії теж зелена.

14). Ісландія єдина країна в світі, де люди не мають прізвищ. Вони звуть одне одного тільки на ім’я, але при цьому додають імена батьків.

В Ісландії, до речі, найчистіше повітря в Європі.

Мешканців країни вважають найбільшими в світі любителями читання. На кожні десять чоловік тут діє одна бібліотека.

15). Перша гітара з’явилася в Іспанії наприкінці ХVIII століття. Невідомо, хто додав шосту струну до арабської лютні, але цей музичний інструмент став одним з найпоширеніших у світі. Іспанський композитор Андреас Сеговія створив на початку ХХ століття класичну гітару і зробив її окремим музичним жанром.  


 16). Голландія – країна традицій. Тут все підпорядковано раз і назавжди встановленим правилам. У великих та маленьких містечках Нідерландів можна досить легко визначити, наприклад, який сьогодні день тижня не зазираючи у календар. В цьому нам допоможуть голландські господарки. Якщо повсюди розвішана білизна – це понеділок. У цей день у країні велике прання. У вівторок жінки прасують все, що випрали минулого дня. Середа присвячена дітям: тих, хто навчається у молодших класах, раніше відпускають додому. У четвер голландці ремонтують усе, що зламалося, зіпсувалося, вийшло з ладу. П’ятниця – день, коли всі працівники отримують зарплату і сплачують рахунки за комунальні послуги, а їхні дружини, матері і доньки влаштовують генеральне прибирання. Вони миють підлогу не тільки вдома, а й на тротуарі перед своїми помешканнями. Першу половину суботнього дня займає подорож по магазинах, а потім настає довгоочікуваний час для відпочинку, котрий продовжується впродовж неділі. І так до наступного понеділка.

Голландія, до речі, є батьківщиною вітряків. У давнину вітряки мали ще одне призначення. Це був справжній телеграф. Змінюючи положення крил вітряка, мешканці прилеглих селищ подавали сигнали капітанам кораблів. Зрозуміло, вітрякова абетка не дозволяла вести філософські спори, але для того, щоб дізнатися про справи на кораблі та улов оселедців або попередити про небезпеку, її цілком вистачало.

17). У Португалії дуже популярні цифри п’ять та сім. На гербі країні зображено сім замків, моряки-португальці підкорили сім морів, на логотипі чемпіонату Європи поруч із серцем,  у вписаний футбольний м’яч, сім кружечків. П’ятірка також часто зустрічається у символіці: п’ять щитів, розміщених у середині герба, означають п’ять великих перемог першого короля Португалії Афонсу (1109-1185) над маврами.

18). Гори Чорногорії вкриті густими лісами з оливкових дерев. Вони мають чорні стовбури, тому гори називають чорними, а країну – Чорногорією.

19). Чеська мова містить багато слів дуже схожих на українські. Але часто значення слів не збігається з тими, до яких ми звикли. Деякі вирази здатні заплутати кого завгодно: «черстве млеко» – це «свіже молоко», «потравини» – «продукти», «красні живот» – не симптом хвороби, а «красиве життя». Втім, для того щоб порозумітися, іноді вистачає відкритого серця та дружньої посмішки. Бо Чехіядоволі гостинна та щира країна.

20). Герцогство Люксембург поряд із Швейцарією вважаються країнами з найвищим рівнем життям не тільки в Європі, але й в усьому світі.

21). У Ліхтенштейні один з найнижчих рівнів злочинності порівняно з іншими країнами європейського континенту. 

22). В Європі знаходиться найбільший острів на землі – Гренландія.

23). З усіх територій, що належали колишній Югославії, лише Македонія отримала самостійність мирним шляхом.

24). Столиця Словаччини – Братиславазнаходиться на кордоні між Австрією та Угорщиною, що робить її єдиною країною в світі, котра межує з двома незалежними державами.

25). Дві країни Європи рік у рік очолюють рейтинг найщасливіших країн світуце Норвегія і Данія. Згідно даних соціологічних опитувань серед мешканців обох країн найвищий відсоток громадян, задоволених своєю долею. 

Отже, ознайомлюючись із пізнавальними і неординарними фактами з життя різних народів багатьох куточків европейського континенту ми запозичуємо корисний досвід, прагнемо краще розуміти один одного, розвиватися самі і сприяти розвитку власної держави в такий непростий для нас всіх час.    

 

Немає коментарів:

Дописати коментар