пʼятницю, 12 січня 2024 р.

"Відень - місто, що живе в ритмі вальсу" (віртуальний тур "Столицями Європи")

Центр (Пункт) європейської інформації пропонує всім бажаючим здійснити прогулянку австрійським Віднем, в рамках віртуального туру «Столицями Європи».




Відень займає гідне місце в плеяді блискучих європейських столиць. «Найзеленіше місто у світі місто », «найкомфортніше місто для життя» – це лише мала дещиця звань, яких була удостоєна столиця Австрії. Туристів до Відня залучають культурні події та пам’ятки, іноземних студентів – можливість здобути якісну освіту в одному з університетів зі світовим ім’ям. Люди тут не поспішають, а насолоджуються кожною хвилиною життя. В 2020 році Відень отримав звання найзеленішого міста у світі. Це й не дивно: у кроковій доступності від будь-якої галасливої ​​вулиці є парк, сквер або хоча б тінистий дворик…  

Видатний український прозаїк, поет, публіцист, вчений Іван Франко, навчаючись у Віденському державному університеті, наприкінці 90-х років ХІХ століття, в одному з листів до своєї родини, писав: «Ой, який гарний Відень! Його не можна порівняти з жодним із тих міст, які я бачив у своєму житті. Вулиці широкі, витончено вимощені, маса бульварів та скверів, будинки всі 6- та 7-поверхові, а крамниці – це не крамниці, а суцільне запаморочення, мрія! Одних краваток у вікнах мільярди! Які дивовижні речі із бронзи, порцеляни, шкіри! Церкви величезні, але вони не тиснуть своєю величиною, а пестять очі, бо здається, що вони зіткані з мережив. Особливо гарний Собор Святого Стефана. Це не будівлі, а печива до чаю. Чудові парламент, дума, університет… все чудово, і я тільки вчора і сьогодні добре зрозумів, що архітектура справді є мистецтвом. І тут це мистецтво трапляється не шматочками, а тягнеться смугами за кілька верст. Багато пам’яток. У кожному провулку обов’язково книгарня. Ввічливість та запобіжність. Жінки красиві та витончені. Та взагалі все страшенно витончено». Це дійсно так, столиця Австрії, впродовж всієї історії з часу свого утворення, зачаровувала красою і шляхетністю кожного, хто тільки-но вперше ступив  на її землю.

За результатами дослідження канадсько-американських екологів (і не тільки їх), Відень відрізняє достатньо високий рівень життя. Критеріїв оцінки було безліч і австрійська столиця перевершила понад 90 міст. Дослідники відзначили велику кількість парків та зелених зон, використання відновлюваних джерел енергії, якість атмосферного повітря, систему міського транспорту, ринки з натуральними фермерськими продуктами та багато іншого.

Вигляд, який нам знайомий, Відень почав набувати в XIX столітті, проте перші поселення існували на цій території ще в кам’яному віці – все завдяки чудовому клімату, родючим ґрунтам та достатку водних джерел. Назва «Відень» походить від одного з кельтських слів, vedunia («дерево») або vindo («білий»). Це назву носить не лише австрійська столиця, а й одна з річок, що протікають крізь неї. Від самого заснування в далекі античні часи місто пережило кілька архітектурних підйомів, але в справжню перлину Відень перетворився під час правління династії Габсбургів.    (Габсбурги – могутня династія німецьких і австрійських імператорів, а також іспанських, чеських і угорських королів. Одна із наймогутніших монарших династій в Європі у добу середньовіччя і модерну).

Австрійська столиця пересічена безліччю залізничних маршрутів і трас, що дозволяє їй бути основним транспортним вузлом Європи. Зручне географічне розташування перетворило Відень на важливий економіко-політичний об’єкт для розвитку відносин із східноєвропейськими країнами. Відстань між Віднем та столицею Словаччини Братиславою – всього 60 км, 242 кілометри відокремлюють австрійську метрополію від Будапешта, 250 кілометрів прямою склала б дорога до Праги. У географічних масштабах це дуже незначні цифри.

Відень вважається одним із найвизначніших центрів європейської культури. У першу чергу музичної. Саме тут, в різні часи жили й працювали видатні композитори Вольфганг Амадей Моцарт, Людвіг ван Бетховен, Франц Шуберт, Іоганн Штраус. Недарма існує ще одна назва австрійської столиці: «Місто, що живе в ритмі вальсу».

Відень, як скринька з коштовностями, наповнений пам’ятками зі світовим ім’ям. У столиці Австрії знаходяться величні споруди, виконані в різних стилях і приголомшливих своїми архітектурними ансамблями. Пригадаємо деякі з них.

Штефансплац – площа, розташована в центрі Внутрішнього міста у Відні. З початку XV століття Штефансплац є центральною площею міста. На ній розташований Собор Святого Стефана – один з головних символів австрійської столиці.


Собор святого Стефана є символом Відня. Висота собору – 107,2 метрів, ширина – 34,2 метрів. Собор має чотири башти. Висота найвищої південної вежі становить 136,44 метрів. Піднявшись по 343 сходинках, відвідувачі потрапляють в кімнату дзвонаря, звідки відкривається чудовий вид на Відень. Тут висить в цілому 13 дзвонів. Найвідоміший дзвін собору святого Стефана – «Пуммерін» знаходиться на північній башті, висота якої – 68,3 метрів. Це другий за величиною, що вільно розгойдується, церковний дзвін Європи. На даху собору святого Стефана яскравою покрівельної черепицею було викладено герб міста Відня і Австрії. Внутрішнє оформлення Собору святого Стефана з плином століть постійно змінювалося, дедалі стаючи все краще й краще.



Вулиця Грабен
одна з найбільш відомих вулиць Відня. Грабен швидше нагадує витягнуту площу, прикрашену двома фонтанами – Йозефа і Леопольда. Більш того, нумерація будинків, відповідає площі, а не вулиці, що пояснюється історичними причинами. В центрі вулиці розташовується колона Святої Трійці, побудована в 1682-1692 роках архітектором Маттіасом Раухмюллером в ознаменування позбавлення Відня від епідемії чуми. Вулиця була прокладена на місці давньоримського оборонного рову, що проходив уздовж кріпосних стін на південно-західному кордоні міста.


Бельведер
. Ще одна перлина стилю палацового бароко XVIII століття. Палацовий комплекс, який часто називають «Віденським Версалем». Бельведер належав блискучому австрійському полководцю принцу Савойскому. Зараз в залах Нижнього та Верхнього Бельведера розміщується музейний комплекс середньовічного мистецтва, періоду бароко та колекції живопису різних епох.


Віденська опера
є найважливішою оперною сценою світу та найбільшим оперним театром в Австрії. Квитки сюди купують заздалегідь. Усі партії артисти виконують мовою оригіналу і без мікрофона, тож глядачі можуть гідно оцінити майстерність співаків.


Віденська Філармонія.
Відомий на увесь світ концертний майданчик, що є один з центрів музичного життя австрійської столиці. Тут виступає Віденський філармонічний оркестр та запрошені колективи, багато хто приїжджає на гастролі з інших країн. Філармонія популярна у гостей Відня, оскільки тут досить часто виступають музиканти в костюмах епохи Моцарта та створюється неповторний антураж і атмосфера XVIII століття.


Віденська Ратуша.
Будівля розташована у Внутрішньому місті ( центральний район Відня ) та має важливе політичне значення. У ратуші засідає парламент — ландтаг, муніципальне зібрання, а також розташовується резиденція мера. При будівництві використовувалася модель Брюссельської ратуші в неоготичному стилі. Внутрішнє оздоблення більше нагадує своєю помпезністю палац з величезними кришталевими люстрами та просторими залами.

Будівля австрійського парламенту. Архітектурний комплекс з елементами неокласичного, візантійського та античного стилей, спроектований та побудований архітектором бароном Хансеном в XIX ст. Він спеціально створив такий проект, щоб нагадувати майбутнім парламентарям про батьківщину демократії – Грецію. З часів розпаду Австро-Угорської імперії в 1918 році, тут засідає національна та федеральна рада, а до цього тут розміщувалася палата депутатів.

Будинок-музей Моцарта. Квартира, в якій проживав великий композитор з сім’єю в період 1784-1787 рр. Тут на світ з’явилося одне з його головних творінь – опера «Одруження Фігаро». Музей був відкритий до 150-річчя від смерті Моцарта та реконструйований через 100 років. Від початкової обстановки залишилися тільки піч, віконні отвори та двері. У музеї можна подивитися на різні предмети, що належали родині композитора.

Музей Зигмунда Фрейда. Музей, організований в будинку основоположника психоаналізу З. Фрейда. Експозиції розповідають про життя та діяльність вченого. Відвідувачі можуть подивитися на приймальню психоаналітика, робочий кабінет, кімнату очікування. Також в музеї міститься велика бібліотека з трьох сотень томів, присвячених дослідженням з психоаналізу. Фрейд з сім’єю проживав в цьому будинку аж до німецької окупації 1938 року.

Музей історії мистецтв та Музей природознавства. Два музеї в стилі італійського ренесансу, розташовані недалеко один від одного. Обидві будівлі зведені за проектом майстрів барона фон Хазенауера і Готфріда Земпера. Між музеями розташований мальовничий ландшафтний сквер з невеликими фонтанами, алеями та фігурно підстриженими деревами. Внутрішнє оздоблення також розкішне, інтер’єри нагадують імператорський палац.

Віденський ліс. Мальовнича природна Віденського лісу, розташована на відрогах Альп в околицях Відня. Ліс був визнаний ЮНЕСКО біосферним заповідників через унікальної його екосистеми. Тут ростуть цінні букові та дубові породи дерев. З Віденським лісом пов’язано безліч народних легенд та оповідей, об’єднаних під загальною назвою «Казки Віденського лісу».

Міський парк Відня. Громадський парк, створений у XIX столітті за наказом імператора Франца-Йосипа. Популярне місце для прогулянок та відпочинку від міської суєти місцевих жителів. На доріжках встановлені бюсти та статуї відомих особистостей: Шуберта, Штрауса, Легара, Брукнера. У парку постійно проводяться концерти, облаштовуються танцювальні майданчики, працюють кафе та ресторани. Територію прикрашають квіткові галявини, фігурні кущі і фонтани.


Кафе "Захер". Знаменита на весь світ віденська кав’ярня, розташована на першому поверсі однойменного п’ятизіркового готелю. З вікон кафе відкривається прекрасний вид на Віденську оперу, влітку засклені тераси стають відкритими, щоб відвідувачі могли попити кави на свіжому повітрі. Тут можна випити чудовий віденський меланж та покуштувати знаменитий австрійський торт «Захер», рецепт якого досі зберігається в суворій таємниці.


Будинок Моря.
Акваріум та тераріум, де представлено широке розмаїття морських мешканців та земноводних. Тут містяться медузи та скати, рідкісні види риб, акули, черепахи та змії, крокодили, павуки і ящірки. В акваріумах і резервуарах мешкає близько 10 000 тварин. Будинок Моря знаходиться в будівлі 45-ти метрової вежі, на вершині якої є оглядовий майданчик.


Шенбруннський зоопарк.
Зоопарк з’явився в XVIII столітті зусиллями імператора країни Франца-Стефана (монарх відчував тягу до природничих наук). У наш час зоопарк визнаний одним з найкращих в світі, тут мешкає кілька сотень видів тварин. Особлива гордість – це великі панди, рідкісний вимираючий вид тварин. Цікаво, що дитинчата панд відправляються в Китай у віці 2-х років, тому що ця країна є власницею всіх панд за договором.



Про Відень можна говорити годинами і все одно не вистачить часу, щоб описати всі його пам’ятки, адже австрійська столиця з давніх давен вважається найбільшим культурним осередком на європейському континенті. Місто завжди відрізнялося винятковою гостинністю, сюди знову і знову хочеться повертатися, ходити на екскурсії, відвідувати цікаві заходи, щоб знову й знову отримувати позитивний настрій, найкращі емоції та яскраві враження.  


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар