середу, 27 грудня 2023 р.

Лекція-тренінг "Кібербезпека: навички, що захищають життя"

Уявити сучасне життя без послуг мережі Інтернет навряд чи можливо. Але чи   замислюємося ми над тим, хто має доступ до тієї інформації, яку ми публікуємо в соцмережах або шукаємо в Інтернеті? Наскільки надійним є захист нашого профілю? Чи знаємо ми, що таке фішинг та мобінг і як захиститися від них? Які фактори ризику існують в Інтернеті та як їх попередити? Реагуючи на ці виклики 27 грудня 2023 року Центр (Пункт) європейської інформації провів лекцію-тренінг «Кібербезпека: навички, що захищають життя». Мета зустрічі – продемонструвати приклади різноманітних загроз в Інтернеті та пояснити, яким чином можна їх уникнути.

Нам може іноді здаватися, що ми, звичайні користувачі Інтернету, не цікавимо кіберзлочинців, а отже не потребуємо додаткових знань із кібербезпеки. Проте за допомогою мережі ми спілкуємося, працюємо, навчаємося, замовляємо (купуємо) товари або отримуємо послуги, здійснюємо банківські операції, шукаємо інформацію тощо. Відповідно, ми можемо стати мішенню для інтернет-шахраїв. Тому знання правил безпеки в Інтернеті ніколи і не для кого не буде зайвим, навпаки, допоможуть захистити персональні дані та убезпечити фінансові дії. Уміння захистити свої персональні дані в умовах війни може навіть уберегти життя.

Водночас ми не прагнемо налякати та відмовити молодь від ведення блогів або знайомств через інтернет тощо, але важливо пам’ятати: до кожної дії в інтернеті потрібно підходити критично та відповідально, дотримуватися певних правил – і тоді перебування в мережі не буде загрозливим.

На захід була запрошена інспектор відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Полтавській області, старший лейтенант Ярослава Лемішко. Пані Ярослава докладно розповіла присутнім про комплекс заходів, практичних порад та технологічних рішень, які допомагають захищати важливі системи й ресурси від кібератак, проаналізувала найбільш поширені негативні явища, котрі зустрічаються в соціальних мережах, детально зупинилася на основних правилах та принципах безпечного перебування в Інтернеті, розширила та поглибила знання про особливості (знову ж таки) безпечного віртуального простору.

Відвідувачі подякували Ярославі Лемешко за змістовну і корисну розповідь.

Немає коментарів:

Дописати коментар