пʼятницю, 1 грудня 2023 р.

Книжкова виставка-калейдоскоп "Права людини в цифрову добу"

«Всі люди народжуються вільними й рівними в своїй гідності та правах», – цією тезою починається Загальна Декларація прав людини. 10 грудня 2023 року світ відзначатиме день народження одного з найважливіших документів в історії людства. Також ця дата вважається Міжнародним днем з прав людини. Обидва свята були затверджені 4 грудня 1948 року на засіданні Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Центр (Пункт) європейської інформації представляє книжкову виставку-калейдоскоп «Права людини в цифрову добу», присвячену знаменним подіям.

Серед духовних цінностей сучасного світу права людини обіймають одне з найголовніших місць. Права людини не створені штучно і не виникли несподівано самі по собі. Вони сформулювалися внаслідок багатьох історичних обставин, які розвивали потребу людини у вільному використанні можливостей, що були в неї: працювати, мислити, висловлювати власну думку, займатися творчою діяльністю.

У Загальній Декларації прав людини визначені наступні принципи: усі люди народжуються вільними та рівними в своїх правах, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії тощо; право кожного на життя, свободу та особисту недоторканість; заборона рабства та торгівлі людьми; заборона катувань або жорстокого поводження; право кожного на правосуб’єктність; рівність усіх перед законом; право на звернення до суду; заборона самовільних арештів; презумпція невинності та заборона зворотної сили карного закону; право на свободу пересувань та вибір місця помешкання; право на громадянство; право на шлюб; право на володіння майном; право на свободу переконань; право на мирні збори; право на участь в громадських та державних об'єднаннях; право на працю тощо.

Багато країн включили основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Основні принципи цього документа лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року. Найширшими обов'язковими угодами з прав людини, укладеними під егідою ООН, є Міжнародний пакт про цивільні і політичні права і Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, підписані 16 грудня 1966 року. За дотриманням прийнятих пактів, конвенцій і договорів з прав людини спостерігає Верховний Комісаріат ООН. Верховний комісар відряджає своїх посланців в різні країни світу для складання звітів про дотримання прав людини на місцях. Якщо права не дотримуються, то в справу вступають трибунали.

Міжнародний день прав людини нагадує всім про гідність кожної особистості, невід’ємність її громадянських, культурних, економічних, політичних і соціальних прав, а також про необхідність захищати свої права, адже в разі їх порушення неможливе нормальне існування та розвиток людини в суспільстві.

На експозицію для перегляду ми підібрали монографії, збірки, матеріали науково-практичних конференцій і круглих столів, а також статті періодичних видань (на паперових та електронних носіях інформації) стосовно висвітлення теоретичних засад та практичних навичок з дотримання та реалізації прав людини як в Україні так і за кордоном. Окремо, на допомогу працівникам закладів освіти пропонуємо навчальні посібники, підручники, методичні розробки планів уроків, вправ і завдань для проведення різноманітних конкурсів, олімпіад, квестів, вікторин з метою покращення знань учнями та студентами з відповідної тематики.




Підготували координаторка Центру (Пункту) європейської інформації Наталія Рой і бібліотекарка відділу обслуговування користувачів Любов Тимченко.

Немає коментарів:

Дописати коментар