четвер, 21 вересня 2023 р.

Перегляд та обговорення стрічки французького режисера Бернара Бордері "Анжеліка - маркіза янголів"

  20 вересня Клуб європейського кіно разом із своїми шанувальниками у черговий раз здійснив захоплюючу подорож у просторі і часі. Ми потрапили у 1964 рік, бо саме тоді  в світовий прокат вийшов фільм французького режисера Бернара Бордері «Анжеліка – маркіза янголів», знятого за мотивами серії історико-пригодницьких романів подружжя Анни і Сержа Галон. Стрічка бурхливо оживлює епохи Ренесансу та Просвітництва в Західній Європі. Через непередбачуваний сюжет та зворушливу історію, цей шедевр кінематографії вже більш як півстоліття є джерелом натхнення для мільйонів глядачів по всьому світу.  І кожен, безумовно, запам’ятав головну героїню картини – неймовірну, зухвалу і надзвичайно чарівну графиню Анжеліку де Пейрак, яку зіграла французька акторка Мішель Мерсьє. Насправді Мішель мріяла присвятити своє життя класичному балету – з раннього дитинства займалася танцями і вірила, що на неї чекає великий успіх. Однак усе найцікавіше чекало її зовсім в іншому місці…

Жослін Івонн Рене Мерсьє (справжнє ім’я актриси) народилася 1 січня 1939 року в Ніцці – місті, розташованому на південному сході Франції, яке з давніх давен відоме своїми курортними краєвидами. Батько – француз, мати – італійка, обоє – фармацевти. У 18-річному віці дівчина стала солісткою балетної трупи Оперного театру Ніцци. Проте Жослін не полишало бажання підкорити Париж і через два роки юна балерина вирушила до столиці, незважаючи на заперечення батьків, котрі сподівалися побачити доньку спадкоємицею сімейного бізнесу – главою фармацевтичної компанії. Однак, на жаль, кар’єра танцівниці не задалась. На знімальний майданчик дівчина потрапила випадково. Одного разу вона познайомилася з людьми зі світу кіно. Їх вразила її краса та грація і вони переконали Жослін спробувати себе у цьому виді мистецтва. Прем’єра фільму «Поворот ручки» за участі молодої актриси відбулася в 1960 році. Продюсери стрічки умовили дебютантку взяти сценічний псевдонім Мішель Мерсьє. Жослін погодилась на пропозицію. Згодом Мішель переїхала працювати до Великої Британії, потім – до Італії. В цих країнах нею була зіграна велика кількість ролей у скетчах. І саме на Апеннінському півострові Мішель стала «найвідомішою французькою акторкою в Італії», але більше за все Мішель Мерсьє мріяла про популярність у себе на Батьківщині. З цієї причини в 1963 році вона відгукнулась на заклик режисера Бернара Бордері й відвідала проби на головну роль в історичній епопеї «Анжеліка – маркіза янголів», за сценарієм популярного роману Анни і Сержа Голон.

Задум написання багатотомної праці виник у подружжя Голон в 1951 році. Вони три роки плідно і наполегливо працювали в бібліотеці Святої Женев’єви у Версалі, відшукуючи потрібний матеріал для правдивого відтворення подій, на фоні яких розгортується сюжет твору. 

Перше видання «Анжеліка – маркіза янголів» побачило світ у 1956 році в Німеччині. 

Успіх роману перевершив усі сподівання: перекладений багатьма мовами світу він отримав міжнародне визнання. Це саме можна сказати і про фільм, одразу після виходу на екрани якого актриса Мішель Мерсьє стає всесвітньо відомою. Ця роль була для неї водночас і тріумфом і крахом – після більш як 40 фільмів вона щоразу залишилася тією самою Анжелікою. Пізніше Мерсьє згадувала у своїх мемуарах:

« Люди завжди говорять про мене як про Анжеліку, хоча я зіграла півсотні різних жінок. Я багато років намагалася забути про неї, але зараз вона здається мені маленькою сестричкою, яка завжди готова підтримати мене. Я навчилася жити з нею поруч».

Нині Мішель Мерсьє продовжує з'являтися на кінофестивалях з ретроспективами фільмів про Анжеліку. У 2006 році уряд Франції вручив акторці Орден мистецтв та літератури.

Хоча кіносеанс тривав близько двох годин, час промайнув непомітно. Деякі із наших відвідувачів вже переглядали цю стрічку, дехто, навіть, кілька разів поспіль, але все одно всі лишились задоволеними.

Колоритні персонажі, яскраві костюми та вдале музичне оформлення картини викликали у присутніх приємне враження. Його суттєво підсилило поява на екрані партнерів Мішель Мерсьє – талановитих французьких акторів Робера Осейна, Жана Рошфора, Джуліано Джемма та інших…  

Підготувала координаторка Центру (Пункту) європейської інформації Наталія Рой. 

Фото Наталії Рой та провідної бібліотекарки відділу обслуговування користувачів Алли Кириленко.

Немає коментарів:

Дописати коментар