четвер, 8 червня 2023 р.

ПЕРЕГЛЯД ТА ОБГОВОРЕННЯ 
ФЕЄРИЧНОЇ СТРІЧКИ
РЕЖИСЕРА КЛОДА ЗІДІ   
"ЧУДОВИСЬКО"

Продовжуємо обговорювати та ділитися враженнями від перегляду легендарних кінострічок ХХ століття в рамках діяльності Клубу європейського кіно. 7 червня  відбувся показ феєричної картини режисера Клода Зіді «Чудовисько» (Франція). Фільм вийшов на широкий екран 5 жовтня 1977 року і одразу викликав захоплення в глядачів, а прихильники Жана Поля Бельмондо (виконавця головної ролі) мали можливість ще раз насолодитися сценічним талантом свого кумира.


Жан Поль Бельмондо – культовий французький актор, зірка якого засяяла на кінематографічному Олімпі в далекому 1955 році. Цього могло ніколи не відбутися аби не випадок котрий стався з актором в юності. Але все по черзі.Герой нашої розповіді народився 9 квітня 1933 року в Парижі в родині скульптора і художниці. З раннього дитинства хлопчик займався футболом, потім боксом. У віці 16 років вперше взяв участь у аматорських змаганнях з боксу. Провів на рингу 9 боїв не зазнавши жодної поразки. Йому пророкували блискучу спортивну кар’єру, але через постійні травми Жан все ж таки був змушений залишити спорт. Під час проходження військової служби в Алжирі, Бельмондо прийняв остаточне рішення бути актором. І ось тут стався той самий випадок про який ми згадували на початку розповіді. Жан марив акторською професією, але не знав з чого починати. Приятель батька (Поля Бельмондо) – колишній директор славнозвісного театру «Комеді Франсез», погодився допомогти юнакові втілити в життя свою заповітну мрію, запросивши до себе на прослуховування. Екс-директор запропонував Жану продекламувати вірша, прочитати уривок з п’єси та показати пантоміму. Коли хлопець виконав всі три завдання, екзаменатор з суворим виглядом, оголосив вирок: «Юначе, ви абсолютно непридатні до акторської професії. Вам ніколи на стати великим актором, на цьому шляху вас очікуватимуть тільки розпач і забуття!». Наступного дня він зателефонував Полю і порадив влаштувати Жана на завод пакувати папір або фабрику з виготовлення меблів виносити сміття. Поль подякував приятелю за «слушну» пораду, але нею не скористався, а навпаки, вирішив заспокоїти та підтримати сина, який на той момент весь час плакав і впадав у депресію. Поль пригадував своє навчання: «На заняттях до мене підходив викладач, часто хапав статуетку, щойно мною виготовлену і кидав її на підлогу. Дивлячись, як вироб розлітається на безліч маленьких шматочків, кричав: «Остолоп! Некчема! Геть звідси!». Через хвилину, поклавши руку мені на плече, казав: «Продовжуйте працювати!». Ось так, синку, я сам себе виховував. Щоб чогось досягти, потрібно над собою дуже наполегливо працювати. Отже, вчись, працюй і все в тебе буде гаразд». Жан Поль запам’ятав слова батька на все життя… До речі, Поль Бельмондо – відомий скульптор, професор, викладач Паризької вищої національної школи витончених мистецтв.

По закінченні Вищої національної консерваторії драматичного мистецтва, Жан Поль почав грати в театрі. Дебют в кіно відбувся в далекому 1955 році після виходу в прокат фільму «На останньому диханні». Молодого актора помітили і полюбили. 

Слава і визнання супроводжували Бельмондо в 60-ті, 70-ті, 80-ті роки минулого століття. Найчастіше йому пропонували ролі простаків і недотеп, яких він майстерно зображував на екрані. Вдало перевтілювався також у секретних агентів, авантюристів, шпигунів і шахраїв.

В 1981 році Жан Поль Бельмондо зіграв майора Жосса в кримінальній драмі «Професіонал». Картина принесла артисту нову хвилю популярності, як і музика італійського композитора, аранжувальника і диригента Енніо Морікконе.

                                   

За всю акторську кар’єру (а це майже 65 років) Жан Поль взяв участь у 180 фільмах і виставах. Він є улюбленцем долі, Франції і світу, всіх поколінь глядачів, лідер по касових зборах, володар багатьох почесних премій і нагород, щасливий чоловік, батько і дідусь. Прекрасна людина та дійсно висококваліфікований професіонал…

Ми теж змогли в цьому переконатися, із великим задоволенням переглядаючи стрічку Клода Зіді. Нас переповнювала розмаїта палітра емоцій завдяки цікавому сюжету, натхненній праці всієї знімальної групи та чудовому Чудовиську…

                                 
                                                            


Координаторка Центру (Пункту) європейської інформації Наталія Рой, світлини Наталії Рой і провідної бібліотекарки відділу документів іноземними мовами Лесі Солодун.



Немає коментарів:

Дописати коментар