середу, 7 червня 2023 р.

 Книжкова виставка-портрет 

 "Диво іспанської поезії"

З нагоди 125-ої річниці від дня народження видатного іспанського поета, драматурга, художника і музиканта Федеріко Гарсія Лорки Центр (Пункт) європейської інформації представляє книжкову виставку-портрет «Диво іспанської поезії».

…Його дійсно вважали «дивом іспанської поезії», ще за життя митець став літературним класиком ХХ століття. Ось як охарактеризував свого друга-співвітчизника актор, а згодом відомий кінорежисер Луїс Бунюель: «Серед людей, яких мені доводилося зустрічати на життєвому шляху, Федеріко посідає перше місце. Я не кажу про його театр, поезію – я маю на увазі його самого. Він сам був шедевром! Проживши всього 38 років, встиг зробити так багато…»

Повне ім’я поета – Федеріко дель Соградо Корасон де Хесус Гарсія Лорка. Народився  5 червня 1898 року у маєтку орендаря-землевласника та шкільної вчительки у селищі Фуенте Вакерос поблизу Гранади – однієї з восьми провінцій Андалусії – автономної спільноти Іспанії. Мальовничий край, оточений горами та джерелами, сповнений п’янких ароматів квітучого мигдалю та апельсинових гаїв, назавжди причарували майбутнього письменника. Природа пробуджувала в його душі звуки, слова, мелодії, котрі потім знаходили відображення в художніх образах багатьох творів письменника. 


З раннього дитинства хлопчика виховували люди, котрі самі були закохані в поезію,  пісню та музику: дідусь грав на гітарі, старший брат – на фортепіано, дві молодші сестри – на скрипці та флейті, бабуся читала напам’ять вірші іспанських та французьких романтиків, мати чудово співала, батько розповідав казки і легенди рідного краю, на місцевому фольклорі також добре розумілися дядько та племінники Федеріко.

Після закінчення гімназії юнак вступив до Мадридського університету, де вивчав філософію та право. Жив у гуртожитку «Студентська резиденція», що являв собою культурний осередок учнівської молоді. В цей період спробував написати декілька віршів,
  рукописи яких привернули до себе увагу професора Мартіна Беруетти – завідувача кафедрою літератури та мистецтва. Професор запросив Федеріко в одну з подорожей по Іспанії; він щоліта влаштовував такі подорожі для своїх найкращих студентів. Результатом цієї поїздки став вихід друком першої книги Гарсіа Лорки – збірки оповідань «Враження і картини». Під час навчання майбутній класик познайомився з живописцем-графіком, художником-сюрреалістом Сальвадором Далі. Федеріко взяв кілька уроків у майстра і сам почав малювати. Відтоді зорові асоціації часто переважають у поезіях Лорки.

У 1929 році поет відвідує Сполучені Штати Америки, деякий час мешкає у Нью-Йорку, вивчаючи англійську мову та історію США в Колумбійському університеті, пізніше мандрує Аргентиною та Кубою.

Ще у підлітковому віці Лорка любив брати участь у карнавалах. Йому подобалось в маскарадному костюмі блукати серед натовпу. Перевдягання, як пригадував брат поета, приваблювало Федеріко не стільки бажанням пожартувати над кимось із знайомих, скільки можливістю перевтілення. Гадаємо, що саме з цього і почалася любов Лорки до театру. Прем’єра першої п’єси «Чаклунство метелика» відбулася 22 березня 1920 року у столичному театрі «Еслава». 

При повернені на Батьківщину, у 1931 році Федеріко Гарсія Лорка вирішив організувати пересувний, народний театр «Ла Баррака». Приймає найактивнішу участь у його створенні: він і директор, і режисер, і актор, а, найголовніше, – є автором всього репертуару. «Ла Баррака» їздить по селах, маленьких містечках, дає вистави на вулицях і площах, збираючи юрби вдячних глядачів. Натхненний успіхом іспанський класик пише п’єсу за п’єсою, ставить їх на сцені, виступає з лекціями та промовами перед народом.

В останні роки життя Лорка продовжував писати вірші і поеми, в 1936 році (з січня по квітень) виходять декілька поетичних збірок, хоча не полишає і драматургію. Драму «Дім Бернарди Альби» письменник закінчив за два місяці до своєї трагічної загибелі…

Серед мільйонів людей нашої планети завжди житиме іспанець Федеріко Гарсія Лорка, ніколи не замовкне світлий, по-юнацьки чистий і палкий голос його поезії і прози, адже в них – душа рідної землі – пісенної, розмаїтої, багатостраждальної…

На експозиції окрім статей, в котрих зібрані біографічні матеріали про непересічну постать діяча іспанської культури, представлені майже всі твори митця у чудових перекладах українською (два з них є мовою оригіналу) досвідчених майстрів художнього слова: Миколи Лукаша, Івана Драча, Дмитра Павличка та інших. 



Особливо хочемо звернути увагу на книгу Ф. Г. Лорки (у перекладі з іспанської) члена Асоціації іспаністів України, кандидата філологічних наук, наукового співробітника, докторанта Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України, критика і перекладача Дмитра Дроздовського:

821
Г 21

Ґарсія Лорка, Федеріко.
    Чотири короткі п'єси: пер. з ісп. / Ф. Ґарсія Лорка. – К. : Пульсари, 2017. – 64 с.

До збірки увійшли чотири драматичні твори: «Початкове ауто сентиментальне», «Про любов», «Тіні», «Ієгова», які раніше ніколи не перекладалися українською мовою й не видавалися окремою книгою. Драми філософічні та алегоричні, порушують одвічні питання боротьби Добра і Зла у Всесвіті, внутрішньої роздвоєності людської природи та потреби її духовного переродження. Тема актуальна в усі часи. 

Видання містить коментарі, малюнки, ілюстраці та автограф автора. Книга знаходиться у фонді відділу абонемента (кімн. 208).      

Книжкова виставка-портрет діє з 7 по 30 червня 2023 року.

Координаторка Центру (Пункту) європейської інформації Наталія Рой. Світлини Наталії Рой.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар