четвер, 22 червня 2023 р.

                           Бібліотека на галявині: 

                   "Твори добро, бо ти - людина!" 


22 червня 2023 року Центр (Пункт) європейської інформації, що діє при відділі обслуговування користувачів, організував захід – бібліотеку на галявині «Твори добро, бо ти – людина!». Тема доброти й доброчинності надзвичайно важлива і актуальна сьогодні. Що ж означає саме поняття «добро» як категорія етики, які існують джерела добра і що ми знаємо про них? Як часто по життю нам щастить на добрих людей?
У словнику української мови подано ряд однокореневих слів-синонімів –  добродійство, добродіяння, добробут, котрі мають однакове тлумачення: «надавати допомогу, сприяти кому-небудь у чомусь», «усе позитивне в житті людини, що відповідає її інтересам, бажанням, мріям та сподіванням».  В брошурі «Доброчинність в Україні: минуле, сучасне, майбутнє» (Київ, 1998 рік) читаємо: «Українці завжди опікувалися старими та немічними, вдовами, сиротами. Сильний допомагав слабшому. Великі справи робили разом. Чуйність, ніжність, взаєморозуміння та взаємоповага у стосунках між людьми викликали захоплення у мандрівників, які приходили до нас із далеких країн. Цілком природно і закономірно вважали зробити добро ближньому, поділитися останнім шматком хліба, дати притулок бездомним, врятувати хворого, заступитися за скривдженого». Як бачимо, доброта і доброзичливість, як характерні риси нашої нації, мають славетну історію…

«Високою нотою святої музики душі людської» називали доброту поети в ХІХ столітті… Пояснити глибину п’яти літер алфавіту слова «добро» у ХХІ столітті ми спробували, задумавши провести наш захід. Він пройшов дійсно на галявині – невеликому клаптику зеленого килима у Сонячному парку (вул. Пилипа Орлика, 18). Запросили долучитися до нас дітей і дорослих – всіх, хто в цю мить знаходився поруч.

Малеча із захопленням розважалася образотворчим мистецтвом, розфарбовувала акварозмальовки, читала книжечки, гортала журнали з кольоровими ілюстраціями, грала на піаніно.

 
 
                                  

Дорослі (і дітки теж) в цей час займалися не менш серйозними справами: на фліпчарті писали закінчення до відомих українських прислів’їв та приказок про добробут, розв’язували сканворд «ДОБРО» і ознайомлювалися з книжковою виставкою «Твори добро, бо ти – людина!». 

 


З матеріалів, запропонованих до перегляду, читачі змогли дізнатися про витоки доброчинності в Україні, стан та перспективи розвитку меценатства у сфері вітчизняної культури та про діяльність волонтерського руху в державі.  На експозиції була представлена також художня література для дітей та їхніх батьків відповідного тематичного спрямування.

Неабияку зацікавленість у присутніх викликала своєрідна акція: знайти дбайливого господаря для маленької кішечки, демонструючи при цьому небайдужість і гарне ставлення до тваринок. Одна з родин із радістю забрала пухнасточку додому.

Наприкінці заходу ми подарували діткам повітряні кульки, яскраві наліпки та книжки-загадки. Всі залишились задоволеними і виявили бажання зустрітися знову.

Щира подяка всім відділам та працівникам Бібліотеки за плідну співпрацю і допомогу у проведенні заходу.


Координаторка Центру (Пункту) європейської інформації Наталія Рой. Фото Наталіі Рой.


Немає коментарів:

Дописати коментар