понеділок, 21 лютого 2022 р.

Клуб органічного городництва, садівництва і здорового способу життя «Дивосвіт»

 «Його величність – Виноград»: зустріч з Андрієм Прилепком





Виноград разом з фініковою пальмою, оливою, фіговим деревом, пшеницею і ячменем належить до найдавніших культур. Історія розвитку виноградарства, в цивілізаційному плані, сягає неймовірних часових глибин. Можливо, ще в часи після Потопу люди, що пережили глобальні катаклізми, садили його біля своїх осель. Відомі єгипетські ієрогліфи, які позначали лозу, родзинки, вино і грона. Існують малюнки давильних установок, посудин, лоз і навіть знаходили монети із зображенням винограду. 

На теренах Руси-України було відоме споживання вина ще за княжих часів (X-XI ст.). Його завозили з Візантії. З поширенням християнства виноградники насаджували при монастирях та княжих палацах. Перші згадки про вирощування винограду належать до періоду Київської Русі. Зокрема в літературних джерелах ХІV ст. згадується про успішну культуру винограду при монастирях Києва. За козацьких часів у XVI-XVII ст. виноградники росли на Слобожанщині (Чугуїв), при цьому культура винограду була на високому рівні зі застосуванням опор, удобренням та укриванням винограду на зиму. Зараз виноград можна зустріти чи не на кожному подвір’ї, а ласувати смачними ягодами полюбляють і дорослі, і малеча.

20 лютого 2022 року у клубі органічного городництва, садівництва і здорового способу життя «Дивосвіт» відбулася зустріч з Андрієм Прилепком, відомим виноградарем з села Мачухи Полтавського району. Вирощування винограду – сімейна справа родини Прилепків вже понад 20 років. Зараз у розсаднику ростуть і набираються сили близько 200 сортів сонячної ягоди.

 Андрій Прилепко виявився чудовим лектором. Його розповідь – нестримний вибух енергії, емоцій, справжня лавина інформації, приправлена хорошим почуттям гумору. Хлопець ділився досвідом, давав практичні поради, відповідав на численні питання. Питання були різноманітні: вирощування саджанців, пасинкування, щеплення, захист від шкідників і хвороб, підживлення, укриття на зиму. Присутні уважно слухали, записували потрібну інформацію.

 Інформативною була книжкова виставка «Все про виноград», яку презентувала Алла Павленко, головний бібліограф відділу документів із природничих та аграрних наук. З документів, представлених на експозиції, можна дізнатися про тонкощі вирощування винограду на присадибних ділянках.

Більше дізнатися про секрети вирощування винограду можна на каналі "Ютуб" Андрія Прилепка



Немає коментарів:

Дописати коментар