вівторок, 6 жовтня 2020 р.


      Книжкова виставка

 «Німеччина: шлях від розділу до об’єднання»


Центр  (Пункт) європейської інформації відділу обслуговування користувачів пропонує ознайомитися з книжковою виставкою «Німеччина: шлях від розділу до об’єднання»
3 жовтня 1990 року після 41 року розділення Східна і Західна Німеччини об'єднались в єдину державу. Формально возз'єднання відбулось у вересні, після ратифікації відповідного договору парламентами ФРН і НДР.
12 вересня 1990 року в Москві ФРН, НДР, СРСР, США, Велика Британія, Франція підписали Договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини, який містив рішення з усього комплексу питань об’єднання Німеччини. У Європі не створювалася нова держава, а розширювалася Федеративна Республіка Німеччина, яка існувала з 1949 року, її зовнішні кордони були проголошені остаточними, що було закріплено у відповідних документах, підписаних ФРН із Польщею та Чехією; Німеччина зобов’язалася не висувати жодних територіальних претензій до інших держав, відмовлялась від виробництва, володіння, розповсюдження ядерної, хімічної та біологічної зброї.

Урочисте входження нових земель до ФРН відбулося 3 жовтня1990 року – об’єднана Німеччина отримала повний суверенітет не тільки у внутрішніх, а й у міжнародних справах внаслідок відмови чотирьох держав від своїх прав і відповідальності щодо Берліна й Німеччини в цілому.

Експозиція, яку підготувала бібліотекар I категорії відділу Юлія  Горюн,  діятиме у Центрі (Пункті) європейської інформації з 1 по 15 жовтня 2020 року. 






Немає коментарів:

Дописати коментар