четвер, 24 вересня 2020 р.

 Клуб європейського кіно

Перегляд та обговорення фільму  «Касабланка»

23 вересня 2020 року у Клубі європейського кіно, який діє в Центрі (Пункті) європейської інформації відділу обслуговування користувачів, відбулися перегляд та обговорення мелодрами режисера Майкла Кертіса  «Касабланка».

«Касабланка» – це мелодрама 1942 року, яку вважають одним з найбільших шедеврів світового кінематографа, а також одним із найкращих кінотворів про кохання, що свого часу отримав три «Оскари»  – як найкращий фільм та за найкращі режисуру і сценарій. Час дії фільму – початок Другої світової війни, а місце дії географічно позначене – власне, Касабланка – марокканське місто, що тоді перебувало під контролем вішистської Франції. Сюжет обертається навколо внутрішнього конфлікту головного героя, котрому доводиться вибирати поміж обов’язком і почуттям – між коханою та порятунком її чоловіка, лідера спротиву нацистам. 

І ця стрічка в історії кінематографа перетворилася на справжню леґенду. На абсолютну леґенду. Її сценарій Американська ґільдія сценаристів визнала найкращим за всю кіноісторію. А за опитуванням Американського кіноінституту, «Касабланка» лідирує за кількістю вживаних цитат із кінодіалогів. Звісно, своєму успіхові «Касабланка» не останньою чергою завдячує акторам. Зокрема, Гамфрі Боґарту.  Для Боґарта, на початок 1940-х вже давно голлівудської зірки, це була практично перша романтична роль. Через 60 років його персонажа, Рика Блейна, назвуть серед п’ятірки найпривабливіших кіногероїв за всю історію.  Авантюрист, фактично злочинець, якоїсь миті той опиняється у ролі Бога, від якого залежать чужі життя. Сміливий, навіть безстрашний, він водночас отримує шанс загоїти власне розбите серце, зруйнувавши чуже життя. Герой Боґарта у цій картині, як і в багатьох інших, опиняється перед непростим вибором, який він здійснює у свій парадоксальний спосіб.

Таким чином,  на глядачів очікували Гамфрі Боґарт, Інґрид Берґман та найзнаменитіший, найпронизливіший  любовний трикутник за всю історію світового кінематографа – «Касабланка».

Після довгої перерви, пов'язаної з карантинними обмеженнями, на перегляд фільму завітало багато шанувальників хорошого та якісного кіно. Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації, підготувала цікаву розповідь про акторів, які виконали головні ролі, а також ознайомила з історією створення кінострічки. Глядачі, затамувавши подих, стежили за подіями на екрані, а також співпереживали та хвилювалися за головних героїв. 







Немає коментарів:

Дописати коментар