пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

          Клуб європейського кіно

Інформ-хвилинка

 «Вів'єн Лі – віднесена вітром»


 Така жінка з'являється раз на сто років, 

 і тоді весь континент не може відвести від неї очей.

 Орсон Уеллс

5 листопада виповнюється 107 років від дня народження Вів’єн Лі, легендарної англійської актриси і однієї  з найкрасивіших жінок в історії світового кінематографа. Центр (Пункт) європейської інформації пропонує пригадати цікаві факти з життя однієї з найвродливіших актрис «Золотої доби» Голлівуду. 

Вів’єн Мері Гартлі народилася 5 листопада 1913 року в гімалайському гірському містечку Дарджилінг (Індія). Її незвичайну, екзотичну красу пояснюють чи то індійським, чи то вірменським корінням  матері. Батьком Вів’єн був англійський   офіцер.

Акторські здібності почали проявлятися у Вів’єн ще в ранньому дитинстві, проте її підтримував тільки батько. У 18 років, всупереч волі матері, вона вступила до Королівської академії драматичного мистецтва. Через деякий час Вів’єн вийшла заміж за юриста Герберта Лі Голмана, у шлюбі з яким народила свою єдину дочку. До речі, свій псевдонім – Вів’єн Лі – актриса взяла від другого імені чоловіка.

Знайомство зі знаменитим Лоуренсом Олів’є, кумиром і чоловіком усього її життя, відбулося на зйомках мелодрами «Полум’я  над Англією». Між ними швидко зав'язалися дружні стосунки, які переросли в бурхливий роман, який тривав більше трьох років, оскільки обоє  на той час були одружені. Побратися вони змогли лише в серпні 1940 року. Це була одна із найкрасивіших і найзнаменитіших акторських пар тих часів.

 Вів’єн Лі та Лоуренс Олів’є разом зіграли в багатьох виставах. На знімальному ж майданчику вони співпрацювали лише тричі. Однією з найвідоміших  картин, де в кожного з них – головна роль, є стрічка  «Леді Гамільтон» кінорежисера Олександра Корди. Олів’є грає адмірала Нельсона, відомого  тим, що він двічі брав гору над армією Наполеона. Вів’єн Лі ж постає в образі прекрасної леді Гамільтон, якій, власне, відважний адмірал і мусив завдячувати своїми перемогами...

Ця чудова  пара прожила в офіційному шлюбі близько 20 років. Одна із версій  розлучення – психологічні проблеми Лі. 

Знаменитою на весь світ Вів’єн Лі зробила блискуче зіграна роль Скарлетт О’Хари в  кінострічці «Віднесені  вітром». У 26 років Вів’єн Лі отримала за цю роль свій перший «Оскар». Другий «Оскар» акторка отримала в 1951 році за роль Бланш Дюбуа в стрічці «Трамвай Бажання». 

У 1945 році вийшов ще один фільм з Вів’єн Лі в головній ролі – «Цезар і Клеопатра». Ця стрічка, одна з найпомпезніших британських постановок того часу, показала, що англійці можуть ставити фільми не менш масштабні, ніж Голлівуд. У 1947 році Олів'є був посвячений у лицарі й Вів’єн Лі, як його дружина, стала леді Олів’є. Вона зберегла цей титул навіть після розлучення пари в 1960 році.

Стрімкий злет кар’єри неґативно позначився на її психічному здоров’ї. З’ясувалося, що Вів’єн Лі страждає на «маніакальну депресію» – серйозне захворювання, яке на той час лікувалося лише шоковою терапією. В актриси спостерігалися часті зміни настрою, напади неконтрольованої аґресії, істерики тощо. До того ж, у середині сорокових років лікарі виявили в неї туберкульоз. Власне, через слабке здоров’я Вів’єн Лі і залишила по собі так мало фільмів – близько двадцяти.

Актриса продовжувала грати в спектаклях, знялася ще в двох фільмах, одержала  премію «Тоні» за роль у бродвейському мюзиклі «Товариш». Останнім її фільмом стала картина Стенлі Крамера «Корабель дурнів». 1967-й  – останній рік її життя. Загострюється туберкульоз. Вона відкладає репетиції спектаклю «Тендітна рівновага». Відмовляється від лікування.  7 липня актриси не стало. 

Цікаві факти:

  • На пошуки актриси на роль Скарлетт пішло два роки. Було розглянуто колосальну кількість претенденток – 1400! Але жодна з голлівудських дів не підходила на цю роль.
  • Питання із затвердженням актора на роль Ретта Батлера вирішилося набагато швидше. У списку претендентів було кілька зірок 30-х років. Творці фільму провели соцопитування, і за Кларка Гейбла проголосували 80% опитаних.

  • Актриса, що зіграла Мамушку Хетті МакДеніел, стала першою темношкірою володаркою «Оскара». Але під час церемонії, так само як і на прем’єрі фільму, їй довелося сидіти в спеціальній секції залу, відведеній для «кольорових».
  • В цілому в зйомках кінострічки «Віднесені вітром» задіяли 59 акторів і більше 2 тис. чоловік масовки, 1100 коней, 375 інших тварин і 450 карет. Було виготовлено більше 5,5 тисячі суконь і костюмів, включно з військовими мундирами, які пізніше довелося штучно зістарити за допомогою бруду і металевих щіток.


  • Лондонський Музей Вікторії і Альберта викупив архів британської актриси Вів’єн Лі у її онуків. У число придбаних музеєм документів увійшли щоденники, фотографії, театральні та кіносценарії з позначками актриси, її численні нагороди, а також листи її чоловіка, актора Лоуренса Олів’є. В архів увійшли всі щоденники Вів’єн Лі, які вона вела з 16 років і до самої смерті. Актриса все життя ретельно збирала і систематизувала свою кореспонденцію, тому в розпорядженні музею виявилося також більше 7500 листів, які писали Вів’єн Лі і Лоуренс Олів'є їхні друзі та колеги. Серед адресантів: поет Т. С. Еліот, Мерилін Монро, Вінстон Черчилль і королева Єлизавета.


Немає коментарів:

Дописати коментар