суботу, 2 лютого 2019 р.

Вперше в Полтаві! Відбулася печа-куча біологічна «Колумб тваринного світу»



Другого лютого виповнюється 190 років від дня народження Альфреда Брема – видатного німецького зоолога, мандрівника та популяризатора знань про тваринний світ нашої планети. Його науково-популярна книга «Ілюстроване життя тварин. Загальний нарис царства тварин» витримала багато перевидань і дотепер є улюбленою серед дослідників та шанувальників живої природи.

Напередодні ювілею вшанувати  пам'ять видатного натураліста зібралися юні представники полтавської громади: учні 6-8 класів Полтавської спеціалізованої школи-інтернату № 2 І-ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» імені Софії Русової, учні 8-го класу Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8 імені Панаса Мирного, вихованці Полтавський обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.



Захід, до участі в якому долучилися полтаські школярі, пройшов у цікавому форматі "печа-куча" (в перекладі з японської "балаканина"). Спікери, а ними були учні, що відвідують екологічні заняття у Полтавському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді: Катерина Пугачова, Діана Бойко, Дарія Ненько, Наталія Філіпішина, Владислав Дарієнко, Андрій Запека презентували цікаві доповіді про улюблених тварин: африканського слона, моржа, ропуху звичайну, мурахоїда, какаду,  василіска. 
Складність завдання  полягала у суворому дотриманні регламенту: доповіді супроводжувалися презентаціями на 20 слайдів, на кожен з яких було відведено 20 секунд,  загальна тривалість доповіді мала становити 6 хвилин 40 секунд. Слухачі могли ставити по три питання кожному спікеру.




Юні доповідачі з честю справилися з завданням, але й глядачі в залі не дрімали, для кожного спікера у них знайшлося по три питання, а якби дозволив регламент, то й більше.
По закінченні печі-кучі присутні затрималися, щоб переглянути біографічний фільм про Альфреда  Брема та доторкнутися ( в прямому  сенсі слова) до знаменитої книги про життя тварин. До речі, у фондах Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського книга представлена виданнями 1898, 1937-1948, 1992, 2015-2016 років.
Інна Вікторівна Лещенко, методист відділу біології та методичної роботи Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, розповіла присутнім про основні напрямки діяльності Закладу та запросила школярів до участі в гуртках.

Печа-куча, як інноваційна форма проведення масових бібліотечних заходів має ряд переваг: залучає дітей до науково-пізнавальної діяльності, розвиває ораторські навички у спікерів, навчає діловій комунікації зі своїми ровесниками та ввічливого ставлення один до одного.
Організатор заходу: Центр (Пункт) європейської інформації, що діє у відділі обслуговування користувачів Полтавської обласної бібліотеки імені І. П. Котляревського.
Бібліотека вдячна працівникам Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді: Інні Вікторівні Лещенко та Яні Романівні Ґудзь за співпрацю.




Немає коментарів:

Дописати коментар