середу, 14 лютого 2018 р.

Відкрилася книжкова виставка-подорож «Литва – бурштиновий край»

До Дня Незалежності Литовської Республіки, який відзначається 16 лютого, у Центрі (Пункті) європейської інформації, що діє у відділі обслуговування користувачів, розгорнуто книжкову виставку-подорож «Литва – бурштиновий край».
Хоча одна з версій перекладу назви держави – «країна дощу», Литва настільки сонячна, привітна, прекрасна, що цілком могла б здобути титул однієї з найкрасивіших країн світу. Тут є все: середньовічні міста, мальовнича природа, християнські святині, самобутні народні традиції, колоритна мова, щирі люди.
Цікаво знати, що Литва має власний геологічний символ – бурштин. Бурштин – це натуральний напівдорогоцінний камінь, який утворився зі смоли хвойних дерев 50 мільйонів років тому. Зазвичай його збирають після штормів на узбережжі Балтійського моря.






Литву і Україну пов’язує постать великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка, який перебував у Вільнюсі з 1829 по 1831 роки, коли навчався малярству. Пам’ять про видатного Українця увічнена меморіальною дошкою на будівлі Вільнюського університету.

3 вересня 2011 р. в невеликому затишному сквері Старого міста Вільнюса було відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку. Він постає таким, яким був тут колись – юнаком, що крокує назустріч вітру із книгою в руці та в якого ще попереду всі його перемоги й поразки, нелегкі випробування і всесвітня слава.


Виставка-подорож діятиме з 12 по 28 лютого .



Немає коментарів:

Дописати коментар