вівторок, 24 вересня 2024 р.

Книжкова мозаїка пізнавальних фактів "Мовне розмаїття Європи"

 

До Європейського дня мов, котрий відзначається в країнах Європи щороку 26 вересня, Центр європейської інформації (діє при відділі обслуговування користувачів) підготував книжкову мозаїку пізнавальних фактів «Мовне розмаїття Європи».

Європейський день мов вважається традиційним святом у Європі з 2001 року. Це відносно молоде свято. Його виникнення пов’язане з тим, що початок нового тисячоліття Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури ЮНЕСКО оголосило століттям поліглотів. Тож за ініціативи Ради Європи спільно з рішенням, ухваленим Європейською Комісією, Європейський день мов відзначається 26 вересня для підтримки розвитку мов та їх розмаїття. Стандартом для сучасної людини вважається володіння, як мінімум, двома іноземними мовами. У ряді держав ЄС вважається абсолютно нормальним явищем, коли діти в школах вивчають до 3 мов одночасно, причому після закінчення закладу освіти володіють ними майже досконало. Мета свята – заклик до викладання та вивчення іноземних мов, оскільки це шлях до взаєморозуміння між народами та державами. Вчені досі не можуть відповісти на питання, чому вивчення мов одним людям дається доволі легко, а інші безрезультатно намагаються вивчити хоча б свою рідну мову. Багато хто вважає, що неабияку роль в цьому процесі відіграють генетична схильність і, навіть, талант.  

Мода на володіння кількома мовами не мене ніколи. Ще в ХVІІІ столітті в Західній Європі вважалося досить престижним використання в розмові іноземних термінів. Серед європейських мов найбільш поширеними на сьогодні визнані португальська, іспанська, французька та англійська, а українська визнана однією з найкрасивіших мов не тільки в Європі, але й світі. Європейський день мов повноправно можуть святкувати носії будь-якої мови будь-якої з держав Європи. 900 мільйонів європейців різних вікових категорій мають можливість відкрити для себе будь-яку мову в будь-якому віці. Це виходить з переконання Ради Європи, що мовне різноманіття є інструментом для досягнення більш глибокого духовного зв’язку між народами і водночас є ключовим елементом в збагаченні культурної спадщині нашого континенту. Тому Рада ЄС у Страсбурзі пропагує багатомовність у всій Європі. Європейські міста є ідеальним місцем для спостереженням за багатомовним розмаїттям. В Лондоні, наприклад, розмовляють приблизно 300 мовами.

На неосяжних теренах Європи існує приблизно 260 мов. 24 мови мають статус офіційних мов в країнах Євросоюзу: англійська, болгарська, грецька, данська, естонська, ірландська, іспанська, італійська, латиська, литовська, мальтійська, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, угорська, фінська, французька, хорватська, чеська, шведська. Ці мови офіційно й рівноправно використовуються в установах країн Євросоюзу.

За даними ЮНЕСКО, з вказаних 260 європейських мов повноцінно функціонує лише 15%. Решта ризикують у близькому чи віддаленому майбутньому зовсім зникнути – якщо залишити їх без уваги, сам на сам з глобалізацією. Вже на сьогодні майже 60 мов перебувають у тому стані, коли молодим важко зрозуміти, про що говорять їхні бабусі й дідусі. Приклади таких мов – караїмська, лівська, саамська, їдиш тощо…

На експозиції до вашої уваги представлені матеріали, що містять різноманітні методики щодо ефективного та прискореного вивчення іноземних мов та кращого їх засвоєння. Надаються практичні поради і рекомендації від досвідчених фахівців (педагогів, психологів) як перетворити процес запам’ятовування іноземних слів, фраз, речень в легку, доступну кожному, захоплюючу гру. 


Окрім цього наводяться лінгвістичні вправи для успішного опанування та вдосконалення набутих знань з граматики, фонетики, лексики, орфографії тієї чи іншої мови. 


Також на книжковій мозаїці можна ознайомитися з художніми творами (мовою оригіналу) видатних європейських письменників-класиків, що давно увійшли до золотого фонду світової літератури.


Чекаємо на вас з 24 вересня по 16 жовтня 2024 року.   

Немає коментарів:

Дописати коментар