пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

Віртуальний бібліонарис "Світ без війни: мрії про мирне майбутнє"

До Міжнародного дня миру, заснованому у 1982 році на 55-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН як день відмови від насильства і припинення вогню в усьому світі, котрий відзначається щороку 21 вересня Центр європейської інформації підготував віртуальний біліонарис «Світ без війни: мрії про мирне майбутнє».



Міжнародний День Миру, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 30 листопада 1982 року, спочатку відзначався в 3-й вівторок вересня, згодом Генеральна Асамблея в резолюції 55/282 від 7 вересня 2001 року ухвалила рішення, згідно якого, починаючи з 2002 року Міжнародний день миру щороку відзначається 21 вересня.

Асамблея заявила, що День миру відзначається як день глобального припинення вогню і відмовлення від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримувати припинення воєнних дій протягом цього дня. В Україні День миру закріплено відповідно до Указу Президента України від 5 лютого 2002 року.

Символом міжнародної солідарності всіх людей світу є Дзвін Миру. Цей дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу. Напис на Дзвоні свідчить: «Хай живе загальний мир у всьому світі». Перший Дзвін Миру був встановлений в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 році. У 1996 році такий самий дзвін був встановлений у резиденції ООН у Відні. Дзвін Миру встановлений у багатьох містах Японії, а також Німеччини (1989), Польщі, Туреччини (1989), Мексики (1990), Австралії (1992), Монголії (1993), Філіппін (1994), Канади (1996), Бразилії (1997), Аргентини (1998), Еквадору (1999), Узбекистану (2003) та інших країн.

Церемонія триває приблизно 15 хвилин, в ході якої обов’язково є хвилина мовчання в пам’ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Церемонія завжди проходить за участю Генерального секретаря ООН, який і дзвонить у «Дзвін миру». Цей дзвін лунає два рази на рік. Перший раз його можна почути навесні, у день весняного рівнодення, а другий раз – з відзначення Міжнародного дня миру.

В якості емблеми до цього Дня, використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Його творцем є Пабло Пікассо. Вперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі восени 1949 року. Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, що Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.



У 1986 році в цей день з ініціативи філософа-миротворця Шрі Чінмоя вперше пройшла символічна Хода Миру. Тепер щороку в Міжнародний День миру люди більш ніж у 100 містах в усьому світі беруть участь у Ході, висловлюючи безумовну підтримку Організації Об'єднаних Націй у її роботі, спрямованої на налагодження миру на планеті .

Історію нашої цивілізації цілком можна назвати історією війн – лише в минулому столітті людству довелося пережити дві світові війни, а локальні збройні сутички в різних місцях планети виникають постійно. У період з 1914 по 1954 роки україномовні території Східної Європи зазнали майже 15 мільйонів жертв. Ці жахливі втрати були наслідком тотальних війн, революцій, голоду, масштабних евакуацій, примусового переселення, політичних репресій, етнічних чисток і геноциду першої половини ХХ століття.

Війна – катастрофа для людства, насилля над людиною. Війна є найстрашнішою трагедією, бо нехтує найвищою цінністю на Землі – людським життям. Війна – море людського плачу та скорботи.

На думку ООН, для припинення військових конфліктів у світі поряд із дією урядових політичних угод, має бути розуміння – стійкий мир базується на моральній та інтелектуальній єдності всього населення Землі. Міжнародний день миру є символом надії та бажання мільйонів людей на всій ПЛАНЕТІ побудови життя без війн та страждань.  

Особливо це відчуття нині актуальне для нас – українців. Цей день –важливе нагадування світу про те, що в нашій країні триває жорстока і кривава війна. Народ України переживає стільки випробувань і втрат, що справді може сказати: ми як ніхто розуміємо цінність миру. 

Війна змінила кожного з нас. Все змінилось в нашому житті. В один момент. Ми об'єднались. Ми всі стали рідними. Українці показали, що разом ми – сила.

Духовні ідеали наших далеких пращурів втілювалися у віковічному  прагненні до мирної праці, до культури, до краси. Великий князь Київський Ярослав Мудрий переконливо доводить, що українському народу з давніх давен притаманне прагнення миру: «Бо вищих ми не відаєм скарбів, ніж мирний труд та щастя в ріднім домі». Саме за мир та спокій в ріднім домі народу України доводилося і доводиться воювати з усіма загарбниками, котрі намагались та намагаються поневолити нашу землю.

Найбільше у світі щастя – це мир, коли люди живуть дружно та спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат. Сьогодні кожен свідомий українець мріє про якнайшвидше припинення війни на всій територій України, про повернення рідних, близьких, друзів до дому, про мирне небо над головою, в якому літають лише птахи, а в повітрі відчувається аромат квітів, про світле майбутнє наших дітей.

У цей день (так хотілося б сказати  не тільки в цей день, але й завжди) бажаємо всім спокою та миру в усьому – в сім’ях, в серцях та в нашій рідній Україні! 

Мир на землі – це затишок і тиша,

Це сміх дитячий і душі політ,
Коли поет чарівні вірші пише
Про незвичайний, дивовижний світ.

Мир на землі – це росяні світанки,
Краса і творчість, пісня у гаях.
Мир на землі – це вечори і ранки
Із радістю і щастям у серцях.

Мир на землі – це дім і мама, й тато,
Й любові стільки – просто через край!
Це та земля, де щастя є багато
І в кожній хаті – хліба коровай.

Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине,
Бо там господар –
щастя і любов.

Надія Красоткіна

(українська поетеса, освітянка)

 

Немає коментарів:

Дописати коментар