пʼятницю, 16 лютого 2024 р.

Віртуальна мандрівка "Столицями Європи": "Вісім причин, щоб відвідати Брюссель"

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати Брюссель в рамках віртуальної мандрівки «Столицями Європи», яку пропонує здійснити Центр європейської інформації і перелічує 8 вагомих причин чому саме необхідно це зробити. Відповідно тому наша подорож містом і має назву: «Вісім причин, щоб відвідати Брюссель». 

На початку екскурсії декілька слів про саму країну Бельгію, столицею якої є Брюссель. Бельгія є однією з найцікавіших європейських країн, бо несе на собі відбиток багатьох культур та історичних подій. Тут сходяться торгівельні шляхи між країнами Європи і завдяки вдалому географічному розташуванню держава за доволі короткий термін стала заможною. Проте і жодна з війн на континенті не обминула цей квітучий край. До того ж на нього постійно зазіхали сусіди, тому Бельгія як самостійна держава утворилася на лише у 1830 році.

Це невелике королівство площею в 30,5 тис. км знаходиться у центрі Західної Європи. На півночі його омиває Північне море. На суходолі Бельгія межує з Нідерландами на півночі, Німеччиною та Люксембургом на сході, з Францією на півдні. Назва держави походить від найменувань одного з кельтських племен белгів, котрі у 56-51 роках до нашої ери були підкорені військами Юлія Цезаря. На землях, що складають сучасну Бельгію, римляни утворили провінцію і назвали її Белгікою.

Брюссель заснований у 977 році, а назва його утворена від фламандських слів bruoc («болото») і sella («поселення») і означає буквально «селище на болоті». В 979 році герцог Карл Ніжнелотарінгський збудував фортецю і каплицю на річці Сенні, що стало першим кроком розвитку міста. Собор був присвячений Святій Гудулі – покровительці Бельгії. В XI столітті була споруджена перша міська стіна. За свою більш ніж 1000-річну історію Брюссель не раз ставав столицею: Бургундії – в XV столітті, Бельгійського королівства – у XIX-му. У ХХІ столітті Брюссель являє собою дипломатичний та фінансовий центр країни. На його території розташовані різні державні представництва, у тому числі офіс Північно-Атлантичного Альянсу (НАТО), штаб-квартира Євросоюзу та секретаріат країн Бенілюксу – співдружності трьох держав – Бельгії, Нідерландів та Люксембургу. Тому у місті завжди велика кількість дипломатів та бізнесменів. Проте серед іноземців часто зустрічаються туристи, адже Брюссель має багату культурну спадщину, ознайомитися з якою бажають багато хто. До речі, в країні налічується понад восьмидесяти різноманітних музеїв, серед яких особливою популярністю користуються досить оригінальні: Музей дзвоників, Музей велосипедів, Музей взуття, Музей птахів та Музей полуниці.

Проте першою причиною відвідати бельгійську столицю є той незаперечний факт, що з 16 листопада 2023 року Брюссель і Київ – є містами-побратимами. На Інвестиційному форумі міста Києва, що проходив у Брюсселі, саме цього дня міський голова Віталій Кличко підписав із мером Брюсселя Філіпом Клозом угоду про співпрацю двох столиць: 

"Київ і Брюссель тепер міста-побратими. Сьогодні на Київському інвестиційному форумі, який проходить у Брюсселі, ми з Філіпом Клозом підписали угоду про співпрацю наших міст. Для відновлення і розвитку української столиці дуже потрібна міжнародна підтримка. Брюссельська платформа, яку торік створили європейські міста для допомоги Києву, вже дала старт активним процесам у важливих для нашого міста проєктах", – заявив Кличко, коментуючи підписання угоди. Ми співпрацюємо з європейськими муніципалітетами, які комунікують із місцевими бізнесами, шукають можливості для реалізації пріоритетних для нас проєктів. Зокрема  медицини, енергетичної та екологічної безпеки, освіти, комунальної сфери, проєктів з оновлення громадського транспорту. Відносини Києва та Брюсселя є належним прикладом ефективної співпраці міст, яку ми активно продовжимо розвивати і надалі", – наголосив мер столиці. 

Другою причиною поїхати до Брюсселю є можливість відвідати штаб-квартиру Європейського Союзу.  Основною причиною обрання Брюсселя «столицею Європейського Союзу» було його розташування на півдорозі між Францією та Німеччиною – двома країнами, чиє суперництво призвело до двох світових воєн і чиє примирення проклало шлях до європейської інтеграції.   


Третьою причиною поїхати до Брюсселю є можливість влаштувати пізнавальний променад однією із найкрасивіших площ світу – Гран-Плас. І це дійсно так, при першому знайомстві вона залишає враження місця, де проводиться конкурс краси серед старовинних будівель. Гран-Плас розташована в центральній частині міста поруч із визначними пам'ятками. А їх тут чимало, і кожна має свою назву та історію. Загальний ансамбль площі внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Гран-Плас також відома завдяки традиції раз в два роки оформляти на площі неймовірний квітковий килим. Вперше такий захід було проведено в 1971 році і з того часу він постійно приваблює туристів. Щороку, 15 серпня впродовж декількох днів на площі створюється величезний килим з мільйонів різнобарвних бегоній. Розмір дивовижного килима вражає – 24 на 77 метрів. Він займає площу 1800 квадратних метрів, до того ж малюнок ніколи не повторюється, кожного разу створюється новий.  

Четверта причина: Королівський палац. Офіційна резиденція монарха є величезною будівлею з чудовим декором: палац був зведений у 1900 роки ХХ століття, але «перша версія» використовувалася королівськими сім'ями ще починаючи з ХІ століття. Зовні практичний і функціональний, цей архітектурний витвір вражає шикарним внутрішнім оздобленням. Варто побачити стелю і унікальну мозаїку на підлозі Дзеркальної та Імперської кімнат з горщиками із справжніх золота і срібла, в яких висаджено по  одинадцять квітів – за кількістю провінцій Бельгії, а також Тронний і Урочистий зали. Справжньою гордістю Блакитного павільйону є фортепіано з чорного дерева, прикрашене напівкоштовним камінням та дивовижні античні статуї часів правління римського імператора Октавіана Августа. Сьогодні палац часто використовують для проведення урочистостей, адже родина монарха тут не мешкає.


П’ята причина: «Міні-Європа» – парк, що розташований в центрі столиці. Він заснований в 1989 році і з того часу є одним з найулюбленіших місць відпочинку як жителів міста так і численних туристів. Парк «Міні-Європа» – це цілий континент, зменшений в 25 разів. Він включає в себе безліч визначних пам’яток, зібраних в єдиний ансамбль. З вражаючою точністю відтворено старовинні фортеці і замки, ратуші і церкви. При створенні копій були опрацьовані найдрібніші деталі, розписані фасади будинків. Тому чітко створюється враження, що туристи гуляють по землі ліліпутів, але вона дуже схожа на справжню, чим парк і привертає до себе увагу . Для досягнення більшого ефекту перегляд експонатів часто супроводжується звуковим рядом. Наприклад, при натисканні на спеціальну кнопку може зазвучати гімн країни, впізнавана мелодія або передзвін дзвонів. Макети будівель і цілих вулиць виглядали б не так реалістично, якби не численні фігурки людей. Біля кожної будівлі знаходяться місцеві жителі: садівники, які працюють у стародавнього замку, натовп городян, котрі зібралися біля будівлі міської ратуші або біля храму, глядачі в амфітеатрі. Наприклад, всередині найстарішого майданчика для проведення спортивних змагань на трибунах розміщено шість тисяч маленьких фігурок людей, причому всі фігурки розписані художниками-декораторами власноруч.



Планування парку складено таким чином, щоб турист не пропустив жодної пам’ятки. Працівники природного оазису склали детальний маршрут, що впорядковує хаос, який відразу, здається, присутній в розташуванні маленьких предметів. Але це не так: кожна пам’ятка розташована саме там, де вона повинна бути. Мініатюри розподілені по країнам, а ті, в свою чергу, – по розташуванню на мапі: з півночі на південь. Тобто першою в маршруті буде Данія, а останніми –Іспанія і Португалія. 

Шоста причина. Столиця Бельгії відома своїми різноманітними музичними фестивалями. Один з них – Brussels Jazz Weekend. Джазовий марафон проводиться в останні дні травня. У цей час Брюссель перетворюється на справжню музичну скриньку: джаз, блюз, фанк, латино чути на кожній площі, у кожному клубі та концертному залі – близько 125 концертів за три дні, причому більшість із них безкоштовні. Знамениті джазмени виступають на найкращих концертних майданчиках міста. До речі, цікаво, що саме бельгійський музикант і композитор Адольф Сакс у 1841 році запатентував доволі популярний і улюблений багатьма духовий інструмент з оксамитовим звуком – саксофон.


Сьома причина – влаштувати екскурсію на Атоміум. Атоміум – це споруда заввишки 102 метри, яка спочатку була побудована для «Expo '58», всесвітньої виставки в Брюсселі, що відбулася в 1958 році. Її будівництво тривало близько 18 місяців. Спочатку вона не була розроблена як постійна споруда, як, наприклад, Ейфелева вежа. Незважаючи на те, що будівля була спроектована лише на півроку, її знесення з року в рік відкладалося через популярність у туристів. Зрештою міська влада відхилила будь-які плани його знищення. Важко визначити тип цієї будівлі, це не вежа і не піраміда, а щось середнє між скульптурою та архітектурою. Структура складається з 9 сфер – атомів, які представляють форму молекули заліза, збільшену в 165 мільйонів разів. Труби діаметром 3 метри з'єднують сфери вздовж 12 ребер куба і всі вісім сфер всередині. Конструкція виготовлена ​​зі сталі, покрита алюмінієм і важить приблизно 2400 тонн. На найвищу кулю можна піднятися на ліфті, він доставляє туди 22 людини всього за 23 секунди, що в перекладі означає швидкість 5 м/с, це було рекордне досягнення під час його будівництва. У верхній сфері знаходиться ресторан на 140 місць. Також є оглядовий майданчик на 250 осіб. В Атоміумі проходить багато концертів, кінопоказів, конференцій.

І, нарешті, остання, восьма причина для відвідування Брюсселю – його гостинні мешканці. Вони вважаються добропорядними, привітними, вихованими, ввічливими і досить скромними. Скромність у бельгійців вважається однією з найкращих чеснот людини. Наполегливою і невпинною працею громадяни цієї країни створили собі всі умови для щасливого, комфортного та спокійного життя.

Ми перелічили лише вісім основних причин, за якими варто відвідати столицю Бельгії, але насправді їх значно більше. Взяти до уваги хоча б той незаперечний факт, що Брюссель – місто, у котрому, незважаючи на модернізацію, відчувається подих минулого. Прогулюючись старовинними вуличками «серця європейського континенту», складається враження – ніби мандруєш в просторі і часі. В центрі міста гармонійно поєднуються між собою різноманітні архітектурні стилі та напрямки. Наприклад, середньовічні будиночки і садиби у фламандському стилі чудово доповнюють монументальні споруди зі скла й бетону в сучасному мегаполісі. І не дивлячись на те, що Брюссель може сміливо посперечатися з «містом парасольок» – Лондоном на звання найдощової столиці світу, в ньому все рівно добре почуваєшся за будь-якої погоди. 


А ще бельгійська столиця може посперечатися на звання найосвітленіших шосе у Європі. Вночі магістралі із яскравим намистом гірлянд видно навіть з космосу. 

Бельгія є світовим лідером з виробництва та продажу шоколаду. Статистика свідчить: за добу в столичному аеропорту продається плиток цього смаколика більш ніж в інших європейських країнах за тиждень.


Тож запрошуємо на екскурсію!

   

 

Немає коментарів:

Дописати коментар