четвер, 26 жовтня 2023 р.

Перегляд та обговорення історичної мелодрами "Чорний тюльпан"

 

26 жовтня 2023 року в Клубі шанувальників європейського кіно відбувся черговий перегляд фільму. Цього разу в поле нашого зору потрапила стрічка «Чорний тюльпан». Місце зйомки картини – Франція, жанр – історична мелодрама, рік виходу в світовий прокат – 1964, режисер – Крістіан-Жак, головну роль виконав видатний французький актор – неперевершений Ален Делон.


За традицією погортаємо сторінки біографії відомої особистості.

В кіноіндустрії кожної країни є культові зірки. Однак лише деякі з них здатні масштабувати свою популярність за межі батьківщини і стати відомими в усьому світі. Ален Делон – серед таких зірок. Йому вдалося стати одним із найвизначніших артистів в історії світового кіно завдяки виразній зовнішності та професійній універсальності. Делон може похвалитися широким розмаїттям ролей та жанрів у портфоліо і тим, що присвятив цьому мистецтву понад 60 років свого життя. Брав участь у майже 100 картинах. Окрім цього, Алена завжди вважали високодуховною людиною з чіткою позицією та власною філософією чим і є цікавим для глядачів різних вікових категорій.

Але́н Фабье́н Мори́с Марсе́ль Дело́н народився 8 листопада 1935 року у передмісті Парижа. Батько-корсиканець (стверджував, що мав родинні зв’язки з сім’єю Наполеона Бонапарта), був директором невеликого кінотеатру «Регіна», мати – емігрантка з Північної Африки, спочатку працювала фармацевтом, згодом перейшла на роботу до чоловіка продавати квітки на сеанси. Коли хлопчику виповнилося два роки – батьки розлучилися. Мати вийшла заміж вдруге за власника м’ясної крамниці. Алену дуже подобалось проводити свій вільний час у вітчима, допомагаючи йому по господарству. Спеціальність виробника м’ясних делікатесів так захопила підлітка, що хлопець вирішив після закінчення школи оволодіти навичками «смачної» професії. Через декілька років навчання, отримавши диплом, влаштувався на роботу за фахом. 

Одного разу Ален випадково натрапив на оголошення у місцевій газеті про набір усіх бажаючих на військову службу. Так, в 17 років юнак опинився у війні в Індокитаї, по закінченні якої у 1955 році повернувся на Батьківщину. Ален замислився над своєю подальшою долею: «Чим займатися далі?». Не міг знайти себе. Тренувався в боксерській секції, паралельно з цим працював офіціантом у паризьких бістро. Друзі порадили Алену спробувати свої сили у кіно. Після тривалих міркувань Делон, зробивши декілька вдалих фотографій, наважився показати їх продюсерам. Відповідь метрів екрану вразила молоду людину: «Ви занадто красиві, ми не можемо знімати вас у кіно». Ален засмутився і вирішив помандрувати до Голлівуду, сподіваючись на прихильність американських режисерів, але майже в останню мить, в аеропорту Делона зупинив хтось із імпресаріо і умовив не відлітати до США, пообіцявши допомогти з працевлаштуванням. Невдовзі фортуна посміхнулася герою нашої  розповіді і його запросили на перші кіно проби. Дебют Алена Делона у кіно відбувся в 1957 році в стрічці режисера Іва Аллегре «Коли втручається жінка». Відтоді і по теперішній час триває зоряна кар’єра митця. Актор завжди уникав якогось одного амплуа, жанровий діапазон його ролей доволі широкий. Як він сам зізнається, у нього не має спеціальної освіти – акторській майстерності артист вчився на знімальному майданчику, адже партнерами Алена Делона в різні часи були Луї де Фюнес, Жан Габен, Анні Жирардо, П’єр Рішар, Жерар Депард’є, Ромі Шнайдер.

Окрім своєї основної роботи артист є приватним підприємцем: має приватні кіно- та фотостудії, авіакомпанію, під власним ім’ям запатентував лінію брендового одягу та аксесуарів до нього (наручні годинники, окуляри, парфуми). Як справжній поціновувач вишуканих мистецтв актор колекціонує картини живопису сучасних європейських та азійських майстрів пензлю. З 1985 року мешкає (не постійно) у Швейцарії (з 1999 року отримав громадянство цієї країни). Періодично влаштовує турніри з боксу. Дбає про братів наших менших: у маєтку Алена Делона проживає близько 40 собак і кішок. Отже, досить цікава людина і великий професіонал!

…Глядачі сприйняли картину «Чорний тюльпан» схвально. Вони високо оцінили прекрасну роботу режисерського та акторського складів. Під час перегляду часто лунали коментарі. По закінченні фільму присутні робили різні припущення що до того, як на їх думку, може скластися в подальшому доля персонажів стрічки. Навіть обіцяли поміркувати над цим по дорозі до дому. Є сенс в тому, що фільм не залишає байдужим, спонукає до роздумів…  


 
 

Підготувала координаторка Центру європейської інформації Наталія Рой і бібліотекарка відділу обслуговування користувачів Любов Тимченко. 



         

Немає коментарів:

Дописати коментар