четвер, 9 лютого 2023 р.

Книжкова виставка-роздум 

"Жінка в науці: хто вона?"

11 лютого 2023 року вся світова спільнота відзначає Міжнародний день жінок та дівчат у науці. Дата запроваджена резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 22 грудня 2015 року. Саме цього дня ООН закликає уряди всіх держав сприяти рівноцінній участі чоловіків та жінок у експериментах, дослідженнях та розробках,  пов’язаних з розвитком науки. Це свято вже зарекомендувало себе як один із найважливіших механізмів привернення уваги до проблеми ґендерної рівності у суспільстві. Понад 60 країн світу (в тому числі і Україна) гаряче підтримали цю ініціативу.

Центр (Пункт) європейської інформації пропонує переглянути книжкову виставку-роздум «Жінка в науці: хто вона?». Готуючи матеріали до експозиції ми вирішили цілком і повністю присвятити її розповідям про наших видатних співвітчизниць, адже вони заслуговують на це. Ви знаєте, що в Україні частка жінок у науці майже вдвічі більша, ніж в середньому у світі?

 Українські жінки впродовж багатьох століть зробили вагомий внесок в розвиток культури, літератури, мистецтва та інших сфер життя. Без перебільшення і з гордістю можна констатувати, що про жінку-українку в світі ходять легенди. Українки ставали королевами, впливали на політику великих держав, з’являлися на картинах відомих художників і створювали яскраві шедеври власноруч, виступали на кіно- та театральних майданчиках, брали активну участь у роботі різноманітних благодійних фондів і організацій, засновували школи, писали книги, перемагали у спортивних змаганнях та на конкурсах краси… До того ж жінка в Україні повсякчас залишалась будівничим омріяного родинного добробуту й затишку. 

Разом із священним покликанням бути вірною дружиною і люблячою мамою чимало представниць прекрасної статі прагнули втілити в життя ще одну найпотаємнішу мрію: реалізувати свій потенціал у науково-дослідній діяльності. Інформацію про натхненну працю та особисті здобутки знаних в Україні та за кордоном жінок-вчених містить література, яка знаходиться на книжкових полицях експозиції. Маємо на меті ознайомити вас з цікавими та повчальними фактами з життєписів майже 200 героїнь Храму науки, серед яких – історикині, математикині, фізикині, хімікині, біологині, педагогині, просвітительки, архітекторки, конструкторки, екологині, природоохоронниці, краєзнавиці та інші. Переконані, ви відкриєте для себе нові імена видатних жінок, про яких ви могли й не знати. І книги вам розкажуть про видатних українок та їхні відкриття, іноді зроблені попри все.



Експозиція діятиме з 10 лютого по 16 березня 2023 року.  Підготувала її координаторка Центру (Пункту) європейської інформації Наталія Рой.        

Немає коментарів:

Дописати коментар