вівторок, 28 грудня 2021 р.

Книжково-ілюстративна виставка «Новорічна мандрівка навколо світу»

 

Чи знаєте ви, як святкують Новий рік у країнах Європейського Союзу? Хто приносить подарунки маленьким італійцям? Навіщо британці прикрашають будинки гілочками омели? Для чого греки кладуть монетки у хліб? 

Про це можна дізнатися з матеріалів, представлених на книжково-ілюстративній виставці «Новорічна мандрівка навколо світу», яку підготували працівники Центру (Пункту) європейської інформації відділу обслуговування користувачів. 

 Пропонуємо декілька цікавих фактів.

 Кожній країні притаманні особливості святкування. Так, наприклад, в Іспанії рівно опівночі заведено з’їдати 12 виноградин. Вважається, якщо людина встигає це зробити, весь майбутній рік буде для неї успішним.

На грецькому острові Лемнос камінь – найкращий подарунок від рідних і близьких. І чим він більший, чим густіший на ньому мох, тим, відповідно, більше щастя бажають мешканці острова своїм друзям і знайомим. Гості тягнуть на спинах величезні каменюки, а потім складають їх посеред оселі, примовляючи: «Нехай гроші хороші будуть такі самі важкі, як цей камінь». І господар від задоволення потирає руки: у нього вже зібралося так багато каміння, що матеріальний добробут у Новому році просто не може обминути його дім!

Для французів атрибутом свята є велике поліно, яке розпалюють у каміні, що символізує родинне благополуччя. Коронними стравами вечора є індичка та морква з медом. Також випікають пиріг, в якому ховають біб. Компанія, що зібралась за столом, виконує бажання людини, якій дістанеться шматочок із сюрпризом.

Найбільш відомою новорічною традицією Італії вважається звільнення помешкань від мотлоху. Так, італійці в новорічну ніч викидають з дому всі старі або непотрібні речі (інколи навіть з вікон своїх будинків). Вважається, що на місце старих речей прийдуть нові.  

Експозиція діє до 12. 01. 22.


Працівники Центру (Пункту) європейської інформації вітають всіх з прийдешнім Новим роком. Нехай у новому році життя буде багатим на незабутні враження, хай мрії збуваються, сяють на обличчях посмішки, очі світяться щастям! Нехай в душі буде більше добра! Здоров’я, любові, взаєморозуміння, радості, достатку, подорожей і хороших подій. Нехай 2022-й дарує тільки найкраще!


Немає коментарів:

Дописати коментар