четвер, 19 серпня 2021 р.

Кіновечір "Українське кіно сьогодні"



     18 серпня 2021 року в Клубі європейського кіно відбувся кіновечір «Українське кіно сьогодні». Гідом  світом сучасного українського  кіно виступив Олег Яськів, директор «Центру митрополита Андрея Шептицького» Українського Католицького Університету, доктор технічних наук, а також засновник і лідер першого та найбільшого у м. Львові Кіноклубу, режисер документальних фільмів. Під час онлайн-зустрічі пан Олег поділився з гостями кіновечора своїми думками  щодо розвитку українського кіно за роки незалежності, дав слушні поради на які стрічки варто звернути увагу, а також відповів на запитання.  По закінченню цікавої і змістовної розмови на глядачів очікував перегляд драми режисерки Вікторії Трофименко «Брати. Остання сповідь» (2013).




      Фільм «Брати. Остання сповідь» знятий за романом шведського письменника Торні Ліндгрена «Бджолиний мед». Проте дія дуже органічно перенесена в Карпати. Стрічка розповідає історію любові та ненависті двох братів, які доживають віку в гірському селі. Єдиним зв’язком між ними стає письменниця, яка випадково опинилась на хуторі та не може його залишити через обставини. Вона по частинах, наче мозаїку, збирає історію їхнього життя.

     Кінокритики світу стверджують, що стрічка «Брати. Остання сповідь» – одна з найяскравіших  українських робіт за останні чверть століття в ігровому українському кіно. Образи двох персонажів, які живуть поруч і ворогують до самої смерті – це фреска сучасного українського суспільства, дуже потужно відтворена з погляду режисури, з погляду драматургії, візуальної презентації ідеї.

    Стрічка нікого не залишила байдужим: сюжет вражає, пробирає до сліз, викликаючи безліч запитань і тем для роздумів. Тож ще довго не полишали зал схвильовані, заінтриговані подіями на екрані глядачі, продовжуючи обговорювати побачене.

    Підготувала кіновечір Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації.








Немає коментарів:

Дописати коментар