вівторок, 8 червня 2021 р.

 Екологічна година «Планета – мій дім»

    Нашу планету можна порівняти з космічним кораблем, який летить до далеких зірок. На ньому є все для комфортного існування. Відомий природодослідник Тур Хеєрдал писав: «У наш час ми можемо уявити Землю у вигляді величезного космічного корабля, у якого немає вихлопної труби. Тобто немає труби такої висоти, щоб викидала з неї відходи за межі планети. Море й суходіл, дим і відходи – все це обертається разом із нами на захололій поверхні розжареної всередині земної кулі. І завдяки земному тяжінню ніщо не може відірватися від Землі саме по собі».  Ще одна особливість Землі: всім, хто живе на ній, немає в кого позичати життєвих ресурсів. Отже, нам, землянам, потрібно жити і творити так, щоб природа нашого спільного дому не просто збереглася, а ставала красивішою і багатшою. 


    От і під час екологічної онлайн-години «Планета – мій дім» мова йшла про Європейський зелений курс і органічне землеробство, екоторбинки і екосвідомість, про те, що можна зробити для того, щоб врятувати нашу планету від екологічної катастрофи.

    Про органічне землеробство розповів учасникам екогодини Сергій Пономаренко, кандидат сільськогосподарських наук, голова правління громадської організації «Центр природного землеробства». Цікавою була інформація про ПП «Агроекологія» –  найбільше в Україні підприємство, яке більше тридцяти років працює виключно за технологіями органічного землеробства. Не менш цікавим є досвід полтавців – членів ГО «Центр природного землеробства». 

    Про життя в стилі еко розповіла екоактивістка, координаторка проєкту «Екоцінності» Ірина Коноз. Активістка вже декілька років не користується поліетиленовими пакетами – замість них у пані Ірини зручні торбинки з тканини. Крім того, полтавка відмовилась від кави на виніс в паперове горнятко і купує її у власний термокухоль. Вона не купує одноразових пластикових речей, перейшла на бамбукові зубні щітки і повністю відмовилась від вологих серветок.  

    Наталія Діда, ековолонтерка, засновниця школи корисного дозвілля «Вулик», презентувала невеличкий майстер-клас «Друге життя старим речам». Пані Наталя продемонструвала учасникам екологічної години речі, виготовлені власними руками: екоторбинки, годинник із грампластинки, обідок для волосся і багато іншого. Все це пані Наталя робить із предметів домашнього вжитку, які втратили свою цінність, даруючи їм нове життя. 

    Учасники екологічної години: євроклуб «Гармонія» м. Бердичів Житомирської області, євроклуб «Сузір’я» с. Піддубці Волинської області, євроклуб  «Dream team» с. Плоске, євроклуб «Around Europe» м. Пирятин Полтавської області, небайдужі полтавці.

    Організатор та ведуча заходу – Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації.


Немає коментарів:

Дописати коментар