понеділок, 19 жовтня 2020 р.

 

Книжкова виставка

«Юрист – лоцман у світі законодавства»



У Центрі (Пункті) європейської інформації відділу обслуговування користувачів організовано книжкову виставку «Юрист – лоцман у світі законодавства», підготовану до Європейського дня юристів, який відзначається  25 жовтня.

Європейський день юристів – професійне свято всіх служителів Закону, незалежно від того, в якій сфері вони працюють. Це свято людей, які своїм словом і ділом мають стверджувати недоторканість конституційних прав і свобод громадян, непорушність законів.

 Із давніх часів у людському суспільстві виникла потреба регулювати свої стосунки. Завжди хтось, кому довіряли члени спільноти і вважали розумнішим, мудрішим, авторитетнішим за інших, повинен був тлумачити норми звичаєвого права, слідкуючи за порядком та розв’язуючи конфліктні ситуації, що виникали між членами громади. Спочатку ці функції виконували старійшини роду, племені, служителі релігійних культів. Поступово почала виокремлюватися група осіб, яка регулювала дотримання норм співіснування і правил поведінки, а також визначала ступінь їхнього порушення і правил покарання. Кожна історична епоха й кожна країна висувала свої вимоги до таких осіб, визначаючи їхні права та повноваження. Так формувалася професійна група людей, яких пізніше почали називати «юрист». Термін «юрист» походить від німецького «jurist», що є похідним від латинського «jus» (право) – фахівець з правознавства, юридичних наук, практичний діяч у галузі права.

Сучасні європейські спільноти розвиток європейської інтеграції базують передусім на «принципах свободи, демократії, поваги до прав людини і основних свобод, правопорядку». В європейському праві домінують людиноцентричність, повага до людської гідності, ідея верховенства права, доступного правосуддя тощо. Право з його ідеалами стало невід’ємним компонентом світогляду об’єднаної європейської спільноти, формуючи таким чином європейський правовий простір із притаманною йому юриспруденцією. Досягнення високих цілей права, втілення правових ідей у реальному житті кожної людини – основне завдання різних представників юридичної професії.

Книжкову виставку підготувала Світлана Ізмайловська, провідна бібліотекарка відділу обслуговування користувачів.





Немає коментарів:

Дописати коментар