пʼятницю, 17 липня 2020 р.

Дайджест «Олександр Дюма, якого ми не знали» 



Олександр Дюма – один з тих людей, яких можна назвати сіячами цивілізації; він  оздоровлює й облагороджує уми, вселяючи в них незбагненне світло, яскраве і сильне; запліднює душу і розум людини. Він збуджує жадобу читання, він розпушує людське серце і кидає в нього насіння…
Віктор Гюго

Французький письменник Олександр Дюма (24.07.1802 – 05.12.1870) був сином відставного генерала. Може завдяки генам предків, бабці-негритянки та бойових офіцерів, якими були його дід та батько, він мав такий бурхливий темперамент й подібно до своїх героїв прожив сповнене пригод життя. Після навчання у провінційній школі Олександр привертає увагу впливових осіб своїм каліграфічним почерком і отримує посаду писаря у канцелярії герцога Орлеанського, але мріє стати уславленим письменником. Найбільше його захоплювала історія Франції та твори найкращих письменників: Шекспіра, Мольєра, Вальтера Скотта. З історичних хронік він дізнався про славне минуле своєї батьківщини, а у письменників вчився майстерності. Вже на початку 20-х років ХІХ століття юнак підкорює Париж своїм талантом: історичні п’єси Дюма отримали  творче життя на підмостках театрів.  Непосидючий Дюма завжди був у вирі подій: він бере участь у двох французьких революціях, національно-визвольній боротьбі італійців, мандрує до далекої Росії. Життєві спостереження лягли в основу його творів, що користуються й зараз незмінною популярністю у читачів різних вікових категорій.
Романи Дюма, особливо «Три мушкетери», «Королева Марго», «Графиня де Монсоро», люблять читати в різних куточках нашої планети, а от біографію знаменитого письменника знають лише одиниці. Життя талановитого француза овіяне безліччю міфів, чуток та легенд. Центр європейської інформації пропонує ознайомитися з дайджестом «Олександр Дюма, якого ми не знали» та дізнатися більше про «батька» улюблених героїв – Атоса, Араміса, Портоса та д’Артаньяна.
  • 140 років титанічної праці знадобилося б Олександрові Дюма, якби він писав усі свої твори самотужки. Письменник не приховував, що використовує так званих «літературних негрів». Казав, що у нього їх стільки ж, скільки імператор Наполеон мав генералів. Авторству Дюма належать 400 романів, 35 п'єс, 30 казок, подорожні враження, нариси й оповідання.
  •  Олександр Дюма наймав «літературного негра» – романіста Огюста Маке, щоб той допоміг іменитому автору написати «Трьох мушкетерів» і «Графа Монте-Крісто».
    Олександр Дюма і Огюст Маке
    Мушкетери
  • Коли Олександр Дюма писав «Трьох мушкетерів», в контракті з видавцем була обговорена оплата за кожен рядок рукопису. Для збільшення гонорару Дюма придумав слугу Атоса на ім'я Грімо, який говорив і відповідав на всі питання лаконічно, в більшості випадків «так» чи «ні». Продовження книги під назвою «Двадцять років потому» оплачувалося вже послівно, і Грімо став трохи більш говірким. Спочатку в рукописі стояло ім'я д'Артаньяна – Натаніель. Воно не сподобалося видавцям і було викреслено. 

  • Роман «Три мушкетери» став основою для 27 екранізацій, включно з серіалом і пригодницьким бойовиком у 3D-форматі. Роман «Граф Монте-Крісто» екранізовано три рази, роман «Графиня де Монсоро» – двічі.
  • Серед захоплень Олександра Дюма була кулінарія. Хоча він був заможною людиною, класик часто любив готувати різні страви, називаючи це творчим процесом.
  • Слабкістю Олександра Дюма були тварини. В його будинку жили собаки, коти, мавпи і навіть гриф, якого він привіз із Африки.
  • Літератор часто працював по 14-18 годин на добу. Звідси й наявність такої великої кількості творів.
  • Біографи Дюма припускають, що протягом життя у нього було понад 500 коханок.
  • Олександр Дюма і Олександр Пушкін
  • У 2016-му році з’явилася гіпотеза, що Дюма – це Олександр Пушкін. Автори припускають, що поет насправді не загинув після дуелі, а інсценував смерть і переїхав до Парижу, де писав тільки прозу. Зі слів теоретиків, літератори підозріло схожі ззовні, обоє дуже любили жінок і мали численних коханок, народилися із різницею в три роки, а ще в обох однакові імена.
  • Під час свого перебування в Росії 52-річний Дюма удостоївся звання «почесний козак»
    «Як козаки куліш варили».


  • «Все про козаків» – унікальний мультиплікаційний продукт, створений Володимиром Дахно та Едуардом Киричем. Цей мультсеріал має своїх прихильників не тільки в Україні, але й за кордоном. Коли показують мультик про козаків, то не тільки малеча не може відірватися від телеекранів, але й дорослі з радістю стежать за пригодами героїв. Першу серію майбутнього мультсеріалу глядачі побачили у 1967 році. Це був мультфільм під назвою «Як козаки куліш варили». За основу взяли роман Олександра Дюма «Три мушкетери», намалювавши відважного малого, високого хитруна і добродушного велетня, та назвавши їх Око, Грай і Тур. Навіть назву мультфільму спочатку планували за аналогією – «Три запорожці», але вирішивши, що це банально, обрали для першої серії саме таку остаточну назву, яку ми всі добре знаємо.
  • Цікавий факт, що праці Дюма займають 1-е місце в світі серед всіх художніх творів за кількістю надрукованих примірників. Чисельність книг йде на сотні мільйонів.
  • Драматург відкрив першу у Франції шашличну.
  • Письменник створив власний театр і заснував журнал, але жоден із проєктів не став успішним.
  • Дюма, котрий любив свої романи не менше, ніж його читачі, завжди мріяв хоча б трохи пожити життям найкращих своїх героїв, втілити в реальність те, що підказувала йому уява. Однією із найграндіозніших і найдорожчих фантазій письменника стало створення «замку Монте-Крісто», на що пішли надзвичайно великі кошти. На його урочисте відкриття було запрошено 600 осіб. Відтоді у «замку» –  досить безглуздій і недоладній будівлі, що поєднувала архітектурні стилі чи не всіх часів і народів, –  безкоштовно жили, харчувались і розважались юрми нероб, часто навіть незнайомих, котрі попри те називали себе друзями та шанувальниками письменника. Сам Дюма у розвагах, що постійно влаштовувались за його кошт у його будинку, участі майже не брав. Усамітнившись в кабінеті, він працював.

Відомі та улюблені романи Олександра Дюма, а також цікава книга  Андре Моруа про родину знаменитого  француза з фонду ПОУНБ імені І. П. Котляревського:


83.3(4=ФРА)
М 806


Моруа, Андре.
    Три Дюма [Текст] : роман : пер. с фр. / А. Моруа. - Екатеринбург : Средне-Уральское книжное изд-во, 1992. - 427 с. - 200000 экз. - 67.60 грн., 2006.00 грн.





84(4ФР)
Д 96


Дюма, Александр (отец).
    Две Дианы [Текст] : роман : пер. с фр. / А. Дюма. - М. : Правда, 1990. - 623 с. : ил. - 5000000 экз. - 4.40 грн.





84(4=ФРА)
Д 96


Дюма, Александр (отец).
    Графиня де Монсоро [Текст] : роман / А. Дюма. - Душанбе : Маориф, 1991. - 720 с. - 37000.00 грн.






84(4=ФРА)
Д 96


Дюма, Александр.
    Графиня де Шарни [Текст] : роман :в 2-х т.: пер. с фр. / А. Дюма. - Хмельницкий : Поділля.







84(4ФР)
Д 96


Дюма, Александр (отец)
 Три мушкетера [Текст] : роман : пер. с фр. / А. Дюма. - М. : Правда, 1990. - 718 с. : ил. - 500000 экз. - 4.00 грн., 1.50 грн.

84(4=ФРА)
Д 96


Дюма, Александр (отец).
    Граф Монте-Кристо [Текст] : роман : в 2-х т. : пер. с фр. / А. Дюма. - М. : АСТ, 1992.






84(4ФР)
Д 96
Дюма, Александр (отец).
    Собрание сочинений [Текст] : в 15-ти т. : пер. с фр. / А. Дюма. - М. : Правда, 1991.

Немає коментарів:

Дописати коментар