середу, 25 березня 2020 р.

Книжкова виставка-персоналія "Ян Амос Коменський – засновник педагогічної науки"

В Центрі (Пункті) європейської інформації, який діє у відділі обслуговування користувачів представлена книжкова виставка-персоналія «Ян Амос Коменський – засновник педагогічної науки» (до 428-річчя від дня народження Яна Амоса Коменського – видатного чеського педагога).

Ян Амос Коменський   – славетний чеський педагог, основоположник наукової та демократичної педагогіки. У своїх творах усебічно розробляв важливі педагогічні проблеми, що сприяло відокремленню педагогіки від філософії, становленню самостійної педагогічної науки. Відомий релігійний, громадський і державний діяч.
Документи про життя та діяльність вченого представлені на нашій експозиції. А ми хочемо привернути вашу увагу до цікавих, як на наш погляд, фактів біографії Коменського.
 
Отже, перший факт. При народженні хлопчикові дали ім’я Ян, своє друге ім’я Амос він отримав, коли навчався в латинській школі (гімназії) в м. Пшерові, яку, до речі, закінчив з відзнакою. Дитина вражала всіх як нестерпною жагою до знань, так і своєю внутрішньою культурою:  ввічливістю, інтелігентністю, чемністю. На заняття Ян приходив завжди першим, а йшов останнім. В класі уважно слухав викладача, допомагав іншим діткам, якщо комусь щось було незрозуміло. Вчителі дуже полюбили свого маленького вихованця, часто називаючи його Амос, що у перекладі з грецької означає «улюблений». Педагог-гуманіст не залишився в боргу перед своїми наставниками і впродовж життя майже в кожній праці, в кожному творі наголошував на величезній ролі, яку відіграє вчитель у формуванні особистості учня. Високі вимоги Я. А. Коменський ставив до посади вчителя,  «вище за яку нічого не може бути під сонцем». Саме вчитель, відчуваючи всю відповідальність за долю не лише майбутніх громадян, але й всього людства, повинен пробуджувати в дітях самостійну думку, готувати  з них діяльних та благочестивих людей. До педагогічної праці він закликав допускати тільки найкращих представників нації.
 
Другий факт. Багато років вчений-реформатор присвятив вивченню проблеми встановлення миру між народами в дусі християнства. У книзі «Ангел миру», що вийшла друком  у 1677 р., розробляв проблему пошуку  співпраці між народами, закликаючи людство до мирного розв’язання суперечок на основі доброї волі, а не шляхом використання зброї та насильства. Увесь твір пронизує думка про те, що виховання є однією з передумов встановлення справедливих і дружніх стосунків між людьми. Він закликав народи зробити метою свого життя не війну, а мир. Війну слід заперечувати як щось нелюдське, звіряче. Ці слова були написані ще в 17 столітті, проте як актуально вони лунають у 21-му…




Третій факт. Я. А. Коменський був добре знайомий з досвідом братських шкіл в Україні та був палким прихильником філософсько-просвітницьких ідей, які в них поширювалися.

І, нарешті, останній четвертий факт. Окрім педагогічної діяльності Ян Амос Коменський гарно малював і захоплювався картографією.



Виставку розгорнуто з 16 по 31 березня 2020 року.
Підготувала її бібліотекарка відділу Наталія Рой.

Немає коментарів:

Дописати коментар