вівторок, 24 жовтня 2017 р.

У Літературному Кафе ПОУНБ імені І. П. Котляревського говорили про гранти ЄС, розвиток зеленого туризму, англійський слід у розвитку виробництва сільськогосподарської техніки та відродження давніх традицій виробництва олії на Полтавщині


Літературне кафе, яке діє у відділі обслуговування користувачів кілька років поспіль, поступово перетворилося на місце цікавих зустрічей не лише з письменниками чи поетами, але й з цікавими людьми нашого краю, які працюють у різних сферах і, завдяки своїй активній життєвій позиції та наполегливій праці перетворюють Полтавщину на процвітаючий куточок України.
24 жовтня у Літературному кафе відбулася зустріч з Олександром Білоконем, керівником ГО «Ініціатива 13», засновником Інтерактивного музею історії олії в селі Мачухи Полтавського району.

На зустріч з паном Олександром завітали студенти першого курсу Полтавського національного технічного університету імені Ю. Кондратюка, які вивчають туристичну діяльність. Оскільки більшість з них планують пов’язати своє життя з туризмом, досвід створення туристичних об’єктів виявився для них надзвичайно цікавим. 
До речі, аналогів Мачушанському інтерактивному музею історії олії  в Україні немає.
Розповідаючи про те, як створювався Музей, пан Олександр підкреслив важливість проектної діяльності для створення об'єктів зеленого туризму.  Взявши участь у конкурсі проектів щодо розвитку туризму на сільських територіях, Олександр Білоконь виграв один з грантів ЄС, розмір якого становив 1000 євро. От з цієї невеликої суми й розпочалося відновлення старої сільської олійниці.
Розповів пан Олександр і про унікальне обладнання музею-олійниці. Виготовили його більше ніж сто років тому англійці – брати Роберт і Томас Ельворті на заводі сільгоспмашин, який заснували в Єлисаветграді (тепер Кропивницький). Підприємство братів було одним із найбільших у галузі виробництва агрономічної техніки.






Допитливе студентство цікавило все: старовинна технологія виготовлення олії; скільки туристських груп відвідує музей; чи можуть туристи придбати олію, виготовлену в інтерактивному музеї; як засновник музею співпрацює з туристичними агенціями?

Пан Олександр докладно відповів на всі питання і підкреслив, що участь у проектах, які фінансуються ЄС, сприяє розвитку інфраструктури сільських територій. Нині туристи, що відвідують Інтерактивний музей історії олії, водночас знайомляться з Краєзнавчим музеєм Мачух, місцевим розарієм тощо. Можливо, що в недалекому майбутньому у селі Мачухи утвориться справжній туристичний кластер.
Під час зустрічі Олександр Білоконь представив студентам книгу, написану місцевими краєзнавцями Анатолієм та Антоніною Гейко «На зламі епох», яка побачила світ у видавництві «АСМІ» 2017 року. В книзі розповідається про славні сторінки історії села Мачухи.


Поділився Олександр Білоконь і своїми планами на майбутнє: відродити традиційне борошномельне виробництво в рідному селі і продовжувати проектну діяльність.
Зустріч підготували й провели працівники відділу обслуговування користувачів та Центру (Пункту) європейської інформації, що діє у відділі обслуговування користувачів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар