понеділок, 17 квітня 2017 р.

17 квітня відзначають Міжнародний день кави

Сьогодні у всьому світі відзначають Міжнародний день кави і День еспресо в Італії.
В Італії День Кави – це День еспресо. 5 вересня 1938 Ачиль Гаджіа, творець компанії з виробництва кавових машин Gaggia SPA, отримав патент на виробництво кавоварок, які використовують воду під тиском для приготування кави. Таким чином, ця дата вважається офіційним днем народження кави еспресо, а 17 квітня – Днем кави. В акції щороку беруть участь більше трьох тисяч кав'ярень, свято приурочене "дню якісного еспресо".
Організатори Дня кави – співробітники Національного Інституту Італійського Еспресо (Istituto Nazionale Espresso Italiano), який є дуже популярною громадською організацією в Італії. Цього дня в кав'ярнях, ресторанах і барах по всій Італії відвідувачам вручають понад мільйон листівок про правильне еспресо і капучино (Італія – батьківщина еспресо, там цей напій уже став класичним).
Треба сказати, що в основному такі свята проводять люди, шалено люблять каву. Це як просто завзяті кавомани, так і цілі кавові компанії (найчастіше лідери своїх ринків) і кавові асоціації. Спеціальні кавові дні з'явилися недавно, і ці свята ще не стали всенародною традицією і не надто популярні повсюдно.
Однак, є якась світова тенденція відзначати Національний день кави у своїй країні. У багатьох країнах така традиція існує вже не перший рік (хоча і не так давно). Наприклад, в Ірландії National Coffee Day – 19 вересня, у Швейцарії – 16 травня, в Німеччині та Австрії – 1 жовтня. Також є таке свято і в Перу (четверта субота серпня), Коста-Ріці (12 вересня) і в головній кавовій країні – Бразилії (24 травня), в Італії Espresso Italiano Day – 17 квітня.
Це свято присвячується всім любителям кави: тим, хто п'є капучино або американо, будь то еспрессо або гляссе або навіть … розчинну каву! Всі, хто любить каву в будь-якому її прояві – у кольорі, в одязі, в інтер'єрі, в парфумах … – З святом, вас кавомани!
Кава – напій богів і поетів! Він бадьорить тіло і дух, рятує від хвороб і поганого настрою. Крім того, кавування – це прекрасний привід для тихих розмов по душах, вірний крок до нового знайомству. В останні два століття культура вживання кави міцно прижилася у нас – ми з задоволенням п'ємо і любимо цей напій, і зовсім не проти відзначати його день народження, 17 квітня.
Земляни п'ють каву у величезній кількості. По всьому світу щоранку відкривають двері мільйони кавових закладів. І для мільйона людей по всій планеті, добрий ранок починається з чашки підбадьорливого напою кави.
З самого початку ставлення до цього диво-напою було далеко не однозначним, якщо не сказати більшого. Каву боготворили, обмежували у вживанні, лякали людей чи не смертельною небезпекою від її вживання. Взагалі в історії є випадки, коли каву забороняли, при цьому, вважаючи, що за пиття цього суто диявольського напою могли спалити на багатті. Особливо загострювався питання на шкоду і заборону кавового напою для жінок. Мали місце навіть шлюбні контракти, в яких окремо обумовлювався заборону для майбутньої дружини пити каву.
Сьогодні кава стала приводом для зустрічі молоді люди запрошують на побачення під приводом «випити чашечку кави». Кава стала ланкою для спілкування серед величезних мас людей. Сьогодні немає жодного ресторану, де вам не запропонували б кави: кава розчинна або натуральна, заварна або з вершками, з лимоном або з родзинками …
Кава – це невід'ємна частина нашого буття.
 Джерело: http://prokavu.info/archives/2472

А ось який вигляд має горнятко кави у деяких європейських країнах.
Лапландська кава (Фінляндія)
В горнятко кладуть лапландський сир, потім наливають гарячу каву.

Еспрессо по-римськи (Італія)
Еспрессо зі скибкою лимона, причому перед вживанням лимон треба «розчавити» ложечкою об стінки або дно горнятка


Бонбон (Іспанія)
Еспрессо зі згущеним молоком. А якщо змішати половину звичайного молока з половиною згущеного молока, вийде кава leche y leche
Фраппе (Греція)
Кава, морозиво, згущене молоко і крижана вода - ось інгредієнти смачного frappé.

Фарисей (Німеччина)

Цей напій винайшли у Німеччині для того, щоб маскувати наявність алкоголю на сімейних урочистостях: під рясною шапкою зі збитих вершків «ховається» пристойна порція рому в каві.
Насолоджуйтеся кавою разом з Пунктом європейської інформації ПОУНБ імені І. П. Котляревського.

Немає коментарів:

Дописати коментар