вівторок, 23 лютого 2021 р.

Віртуальна літературна мандрівка

 «Казковий світ братів Грімм» 



Ми передаємо цю книжку всім доброзичливим рукам, віримо при цьому в благословенну силу, яка є в них.
                           Якоб і Вільгельм Ґрімм
    Центр (Пункт) європейської інформації запрошує у віртуальну літературну мандрівку «Казковий світ братів Грімм», підготовлену до 235-річчя  від дня народження Вільгельма Грімма (1786 –1859), німецького філолога, збирача й видавця казок. Подорож сторінками улюблених з дитинства книг та цікаві факти з історії створення мультфільму «Бременські музиканти» подарують гарний настрій та задоволення.

    Брати Якоб і Вільгельм Грімм народилися  (відповідно) 4 січня 1785 року і 24 лютого 1786 року в невеличкому німецькому містечку Ганау й усе життя були нерозлучними. Вони часто згадували про своє дитинство, сповнене великої любові, радості й піклування про всіх членів їхньої великої родини. Проте 1796 р. життя сім’ї різко змінилося: помер батько, а мати не змогла впоратися з усіма труднощами, що випали на її долю. Тому сестра матері – Дороті – взяла на себе опікування подальшою долею братів Якоба й Вільгельма, які разом із нею переїхали до міста Кассель. Там вони навчалися в гімназії, туди повернулися й по закінченні університету в Марбурзі, де вивчали право.

    У Касселі брати Грімм працювали бібліотекарями в Гессенській федеральній бібліотеці. Тиша, спокій, наукова праця –  це була найкраща стихія для них. Рано втративши батька, Якоб і Вільгельм змалку мали почуття великої відповідальності за матір та молодших братів і сестер, яким завжди допомагали. На початку XIX ст. в результаті наполеонівських воєн для Німеччини настав сумний час: країна потерпала від французької навали, окупація обмежувала права людей, а також їхнє право на власну мову й культуру. Брати вирішили працювати задля визволення своєї батьківщини й збереження її національних цінностей. З 1806 р. вони почали збирати казки й легенди, які здавна жили в пам’яті німецького народу, поширюючись в усній формі. Казки братів Грімм та інша їхня творчість мали виняткове значення для збереження усної народної творчості й розвитку німецької мови. У період поневолення Німеччини брати Ґрімм рятували найдорожчий скарб нації – слово. Для них минуле було цінним тому, що воно давало зразки моралі, єдності й ідеалу народу, важливі за всіх часів.

    У 1812 р. вийшло друком перше видання зібраних Якобом і Вільгельмом Грімм «Казок для дітей і родини».

    1815 р. був опублікований другий том казок, зібраних братами.

    Усього вони зібрали понад 200 казкових творів, залишивши нащадкам не тільки цю збірку, а й інші здобутки, зокрема «Німецьку граматику», «Словник німецької мови».

    Заслуга Якоба і Вільгельма Грімм полягає в тому, що вони не тільки збирали твори усної народної творчості, але й поставилися до цієї справи як справжні дослідники, напрочуд відповідальні у відтворенні народного слова. Величезна справа збирання й збереження фольклору, яку здійснювали брати Грімм, підтримала національний дух і культуру Німеччини, згуртувала німців довкола своїх надбань, показала приклад іншим народам, як дбайливо слід ставитися до власних витоків. 

    Цікаві факти:

  • Казка «Бременські музиканти» отримала нове життя в мультиплікації – «Бременські музиканти» (СРСР, реж. І. Ковалевська, 1969 р.), «Слідами бременських музикантів» і «Нові бременські» (Росія, реж. О. Горленко, 2000 р.). Вони значно відрізняються від тексту народної казки, яку відтворили брати Ґрімм. Більше того, в анімації з’явилися нові герої: трубадур і принцеса. Проте мораль творів різних видів мистецтва подібна: дружба завжди виведе людину зі скрутного становища, у дружбі – людська сила.


  • Над фільмом «Бременські музиканти» працювали 16 художників-мультиплікаторів, яких сміливо можна назвати чарівниками.
  • Молодому актору Олегу Анофрієвим запропонували озвучувати Трубадура. Співати за Отаманшу повинен був Зіновій Гердт, за Принцесу – солістка квартету «Акорд» Зоя Харабадзе, за Осла – Олег Янковський, за Пса – Юрій Нікулін, за Кота – Андрій Миронов, за Півня – Георгій Віцин. На призначений час прийшов тільки Анофрієв, і то лише для того, щоб попередити, що у нього температура 39 і він не зможе брати участь в озвучуванні. Перенести запис було нереально. Тому Анофрієв спробував заспівати. Він  озвучив не тільки Трубадура, а й охоронців короля, розбійників та отаманшу.
  • Олег Анофрієв і Ельміра Жерздєва

    Пам’ятник бременським музикантам знаходиться в Бремені, невеликому містечку Північної Німеччини. Він був встановлений в 1951 році. Скульптура розташована на головній площі міста біля західної стіни ратуші.
  •  Творець бронзової скульптури – Герхард Маркс. Місцеві дуже люблять цю скульптуру і пишаються нею. Одна з легенд говорить, що якщо потерти ніс або копита осла, то збудеться заповітне бажання. 

Пам'ятник бременським музикантам в місті Бремен


    
Німецькі казки перекладали Євген Попович і Сидір Сакидон. І нині українські перекладачі звертаються до перекладів казкових творів зі збірки «Казки для дітей і родини», зокрема Роман Матієв, Орися Кульчицька та ін. 

    Вільгельм помер у Берліні 16 грудня 1859 р., Якоб – 20 вересня 1863 р., брати поховані на цвинтарі при церкві Св. Матвія в Берліні (район Шенеберг). Проте казки братів Грімм та їхня творчість не забута і збереглася по цей день.

    Література з фондів ПОУНБ імені І. П. Котляревського:

И(Нем)

Г 84

Грімм, Вільгельм.

    Казки [Текст] : пер. з нім / В. Грімм, Я. Грімм. - К. : Молодь, 1954. - 317 с.


84(4=НІМ)

Г 84

Грімм, Якоб Людвіг.

    Рапунцель [Текст] : улюблені казки / Я. Грімм, В. Грімм. - К. : Балтія-Друк, 2016. - 48 с. : іл. - 8000 экз.



84(4 Ге)

Г 84

Гримм, Яков.

    Сказки [Текст] : пер. с нем. / Я. Гримм, В. К. Гримм. - М. : Правда, 1989. - 477 с. : ил. - 500000 экз.



84(4=НІМ)

Г 84

Грімм, Якоб Людвіг.

    Три щасливці [Текст] : улюблені казки / Я. Грімм, В. Грімм. - К. : Балтія-Друк, 2016. - 48 с. - 8000 экз.



84(4=НІМ)

Г 84

Грімм, Яків.

    Казки [Электронный ресурс] / Я. Грімм, В. К. Грімм ; текст читає Б. Лобода. - Аудіокнига. - К. : Наш формат, Б. р. - 1 эл. опт. диск (CD-ROM), (8 час.35 мин.). - Систем. требования: MP3.


83.3(4=НIМ)-8

Б 874

    Братья Гримм: Якоб Гримм (1785-1863). Вильгельм Гримм (1786-1859) [Текст]. - М. : Де Агостини, 2008. - 31 с. : ил. - (100 человек, которые изменили ход истории). - 300000 экз.



83.3(4Г)

С 467

Скурла, Герберт.

    Братья Гримм [Текст] : очерк жизни и творчества : пер. с нем. / Г. Скурла. - М. : Радуга, 1989. - 302 с. : ил. - 50000 экз



    Пропонуємо переглянути уривок з мультфільму «Бременські музиканти» (СРСР, реж. І. Ковалевська, 1969 р.): 





Немає коментарів:

Дописати коментар