понеділок, 7 грудня 2020 р.

 

Книжкова виставка 

«Права людини  гарантія розвитку людства»


10 грудня 2020 року світова спільнота відзначає всесвітній День прав людини. Адже, саме 10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила «Загальну декларацію прав людини», яку потім – раніше чи пізніше – ратифікувала більшість держав світу. Це визначний міжнародний політико-правовий документ, який уперше системно сформулював основи сучасного демократичного правового статусу людини, втіливши при цьому, по-перше, ідею єдності прав і обов’язків людини і громадянина, по-друге, закріпивши загальну можливість лише правомірних обмежень прав людини, і по-третє, визначивши критерії або вимоги, яким повинні відповідати обов’язки людини та інші обмеження прав і свобод при їх формулюванні національними конституціями і законодавствами.

Норми і принципи, що стосуються захисту прав людини, розроблялися та вдосконалювались упродовж тривалого часу як у національному, так і в міжнародному праві. Нині забезпечуються такі права: особисті, що передбачають недоторканність особи і житла, власності та конфіденційності листування та права на об’єктивний суд; соціальні – право на свободу праці, охорону сім’ї та дитинства, здоров’я, соціальної справедливості. Поряд з ними існують також права політичні, економічні, культурні. Все це узагальнено як демократичні цінності.

Система міжнародного захисту прав людини знайшла своє відображення в тематичній книжковій виставці «Права людини – гарантія розвитку людства», яку можна оглянути в Центрі європейської інформації відділу обслуговування користувачів ПОУНБ імені І. П. Котляревського. Представлені на ній видання знайомлять із правовими системами світу  та практикою застосування норм права в сучасному житті. 

Виставку підготувала провідна  бібліотекарка відділу Алла Кириленко.





Немає коментарів:

Дописати коментар