середу, 3 червня 2020 р.

Клуб європейського кіно

Інформ-хвилинка «Жінка – мрія, жінка – символ, жінка – самотність»(до дня народження  Барбари Брильської)


5 червня виповнюється 79 років знаменитій  польській актрисі Барбарі Брильській. Мало хто знає, що мрія мільйонів чоловіків колишнього СРСР, польська актриса Барбара Брильська, яка  стала для багатьох символом витонченості, мудрості та лагідності, в особистому житті пережила чимало трагедій.
 Барбара Брильська народилася 5 червня 1941 року в містечку Скотники біля м. Лодзь. В дитинстві Бася Брильська мріяла стати цирковою артисткою. Вона зарекомендувала себе спортивною дівчинкою, спритною і гнучкою, тому батьки, прості робітники, відвели її в гурток художньої гімнастики. Потім у дитини відкрився ще й талант до малювання.  А нагода навчатися в театральній школі стала для неї знаковою. Коли ж батько й мати побачили свою дівчинку на кіноекрані, для них це було неймовірне щастя! Втім майбутню шалену славу ледь не перепинило на пів дорозі не менш шалене кохання. Актриса не приховувала того, що, на відміну від своєї найвідомішої героїні – стриманої і холоднуватої Наді – сама в реальному житті завжди була дуже палкою і пристрасною. Вона часто закохувалася з першого погляду і кидалася у вир з головою. Так сталося на зйомках історичної драми «Фараон» польського режисера Єжи Кавалеровича, де вона зіграла роль жриці Ками, а її партнером по знімальному майданчику став актор Єжи Зельнік. Фільм «Фараон» став одним з найбільш комерційно успішних у Польщі – він зібрав у прокаті 80 млн доларів. Для поляків досі саме ця роль – одна з найбільш пам’ятних. На радянські екрани «Фараон» вийшов у 1967 р. і був досить популярний. У 1967 р. Барбара Брильська знялася в радянсько-німецькому вестерні «Слід сокола» разом із ще одним кумиром радянських глядачів – «заслуженим індіанцем» Гойко Мітічем. У цьому фільмі їй дісталася роль дочки судді Кетрін Емерсон. Ту ж героїню вона зіграла і через рік, в німецько-югославському продовженні вестерну – «Білі вовки». На зйомках фільму «Білі вовки» Барбара Брильська знову закохалася в партнера по знімальному майданчику – югославського актора Слободана Димитровича, роман з яким тривав близько року. Його вона називає коханням всього свого життя. Заради нього вона розлучилася зі своїм першим чоловіком, математиком-електронником Яном Боровцом, і навіть готова була піти з кіно... Їхній роман був щасливим, поки в нього не втрутилася мама Слободана, яка була проти їхнього союзу. Жінка не передавала синові листи Барбари і знайшла йому багату наречену.
 Але жоден з бурхливих акторських романів так і не витримав випробування часом. І другим чоловіком популярної кінозірки став лікар-гінеколог Людвіг Космаль. У 1973 році актриса народила дочку, а через 9 років – сина.
Тим часом, із Барбарою Брильською улюблена нами кінокартина «Іронія долі, або З легкою парою!» зіграла злий жарт. Шалений успіх у Радянському Союзі не повторився у Польщі: «Іронію долі» там просто не показували ні кінотеатри, ні телебачення. Брильській влаштували справжню обструкцію: режисери не хотіли актрису знімати, а деякі колеги навіть перестали вітатися. За іронією долі, щойно прославлена радянським режисером і визнана мільйонами глядачів актриса Брильська змушена була шукати роботу... А згодом Барбара пережила найбільшу трагедію свого життя: її красуня і розумниця дочка, яка у свої 20 років стала моделлю відомого французького агентства і була запрошена на головну роль у фільмі «Вогнем і мечем», не дожила до початку перших власних зйомок – загинула в автокатастрофі...
За  зізнанням самої актриси, 3 роки пройшли, як в тумані. Свою біль вона намагалася втопити в алкоголі, сім’я з Людвігом Космалем розпалася, і тільки думки про сина-підлітка змусили її взяти себе в руки і повернутися до життя – вона зізнавалася, що син врятував її від самогубства. А в 2000-х Брильська знову з’явилася на екранах в картинах: «Даун Хаус», «Казус Беллі», «Адмірал».
  Під час російської інтервенції в Україну у березні 2014 року Барбара Брильська разом з іншими відомими діячами польського театру та кіно виступила з підтримкою українського народу.
Пропонуємо переглянути відеосюжет про актрису.

Немає коментарів:

Дописати коментар