понеділок, 25 червня 2018 р.

Запрошуємо переглянути книжкову виставку-персоналію «Творчість Франца Кафки,як літературний феномен ХХ століття»


У Центрі (Пункті) європейської інформації, що діє у відділі обслуговування користувачів відкрилася книжкова виставка-персоналія «Творчість Франца Кафки,як літературний феномен ХХ століття» (до 135-ї річниці від дня народження Франца Кафки, німецького письменника австро-угорського походження (3 липня 1883‒3червня 1924).

Франц Кафка — один із найвизначніших німецькомовних письменників 20 ст., більшу частину робіт якого було опубліковано посмертно. Його твори просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом та вищим авторитетом, вони здатні пробуджувати в читачеві відповідні почуття тривоги, що є унікальним явищем у світовій літературі.
У 1906 році отримав ступінь доктора юридичних наук, почав кар’єру в страховій фірмі. Взагалі завжди дуже роздратовано ставився до своєї роботи і не вважав її чимось важливим. Більшу частину зусиль докладав до літературної діяльності. Перебував на дрібних посадах до самого відходу на пенсію. У 1909 році були надруковані два уривки з незакінченого оповідання «Опис однієї боротьби». 1911 рік — подорожував по Італії, Франції, Швейцарії. У 1912 році почав роботу над романом «Зниклий безвісти» (пізніше названим «Америка»), написав новели «Вирок» і «Перетворення». Публікація збірника «Споглядання» припала на 1913. А в 1914 році почав писати роман «Процес». У 1917 році захворів на туберкульоз. У 1919 році була опублікована збірка новел «Сільський лікар», і було написано оповідання «Лист батькові». У 1922 році через хворобу, був змушений вийти на пенсію. Почав роботу над романом «Замок», підготував до друку збірку новел «Голодарь», повість «Дослідження одного собаки», оповідання «Нора». 3 червня 1924 помер в санаторії поблизу Відня. У житті Кафки було багато проблем, як зовнішніх, так і внутрішніх. Він був дуже хворий величезною кількістю захворювань. Були складні стосунки з батьком. Так і не вдалося створити сім’ю, не дивлячись на те, що жінки в житті і були. Все це відбилося в світогляді письменника, і в його складних, абсурдних і часом страшенно-прекрасних, шокуючих творах. В яких філософія втрачається в абсурді, а реальність занадто тісно переплетена з вимислом.

Книжкова виставка складається з 3-х розділів:
·        Художній світ творів Кафки;
·        Сповідь життя;
·        Письменник – модерніст.
Виставка розрахована на учнівську молодь та студентів, а також буде цікавою для користувачів, які захоплюються творчістю Франца Кафки.
Виставка діятиме з 25 червня по 31липня 2018 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар