пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Готуємося до свята: 9 листопада відзначають День «Книги рекордів Гіннесса»

День «Книги рекордів Гіннесса» започаткували в 2005 році, коли було продано її 100 мільйонний примірник. Цього ж року видання отримало титул «книги, захищеної авторським правом, яка найбільше продається в світі».
Книга рекордів Гіннесса – довідник, що
містить відомості про унікальні явища, видатні досягнення людства, світові рекорди, курйози у природі.
 Книга отримала свою назву на честь відомої ірландської пивоварної компанії Arthur Guinness Son&Co. Ідея створення Книги належить виконавчому директору цієї компанії Х'ю Біверу (Hugh Beaver).
У листопаді далекого 1951 року Х'ю Бівер разом з друзями пішов на плювання. А у вечорі, коли чоловіки зібралися у барі за кухлем пива, між ними зав’язалася суперечка, яка з диких птахів найшвидша. Чоловіки шукали відповідь на своє питання в різних довідниках та енциклопедіях (мережі Internet тоді ще не існувало), але відповіді не знайшли. Саме це й наштовхнуло виконавчого директора на думку створити книгу в якій би були зафіксовані всі рекорди й назвати її на честь своєї пивоварні.
Перша Книга рекордів вийшла у світ у Лондоні 27 серпня 1955 року тиражем у кілька тисяч примірників. Вона складалася з 198 сторінок, а видали її брати Норріс і Росс Маквіртери (Norris and Ross McWhirter). Спочатку планувалося видавати книгу невеликим тиражем для власників пабів. Перше видання називалося «Книгою чудових ступенів. Про найвищого. найнижчого, найбільшого, найменшого, найшвидшого, найстаршого, найновішого, найгучнішого, найгарячішого, найхолоднішого, найсильнішого». Успіх книги був приголомшливим, до Різдва вона стала бестселером №1 у Великобританії.
 У листопаді 1974 року книга завоювала власне місце в Книзі рекордів Гіннесса як найпопулярніша книга в історії видавничої справи – вона була розпродана в кількості 23,9 мільйона примірників.
Як свідчить статистика, за понад 60-річну історію популярність збірки світових рекордів з кожним роком зростає. За даними, наведеними на офіційному веб-сайті Книги рекордів Гіннеса, продано понад 130 млн. примірників видання більш ніж в 100 країнах світу. Збірка перекладена на 25 мов. Це одне з найбільш розповсюджуваних видань («лише Біблія, Коран и цитатник Мао Цзедуна мають більший тираж».
На сторінках Книги рекордів Гіннесса відображаються й рекорди наших співвітчизників, про які можна дізнатися, переглянувши цікаве відео.

Для тих, хто бажає долучитися до відзначення Дня «Книги рекордів Гіннеса» Пункт європейської інформації Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського пропонує переглянути видання цього найвідомішого довідника, які зберігаються у її фонді.

Немає коментарів:

Дописати коментар