пʼятницю, 18 листопада 2016 р.

16 листопада до Полтави завітали Януш Яблонський, генеральний консул Республіки Польща у Харкові та Ян Ждановський, віце-консул Республіки Польща з питань культури

16 листопада Спілка шанувальників польської культури на Полтавщині «Полонія», з якою тісно співпрацює наш Пункт європейської інформації, організувала відкриття меморіальої дошки на честь славнозвісного митця-фотографа Йозефа Целестиновича Хмелевського (вул. Соборності, 20). 
Йозеф Хмелевський
Ініціативу підтримала своїм рішенням Полтавська міська рада. Автор пам'ятки – член Національної Спілки Художників України, полтавський скульптор Сергій Олешко. На відкриття меморіальої дошки  завітали поважні гості – Януш Яблонський, генеральний консул Республіки Польща у Харкові та Ян Ждановський, віце-консул Республіки Польща з питань культури.
Докладно про цю подію можна дізнатися з публікації в газеті «Коло» http://kolo.news/category/suspilstvo/982.
 Нагадаємо,  Хмелевський Йозеф (Йосип) Целестинович (18.3.1849, Варшава - 5.8.1924, Полтава) проживав у Полтаві з 1875 року. 

Він був відомим  український фотографом і фоторепортером, одним з найбільш відомих фотомайстрів Російської Імперії II-ї половини ХІХ – початку ХХ ст.

Візитівка Йозефа Хмелевського
Фотоательє  Йозефа Хмелевського знаходилося в будинку М. К. Ромера (1875-1880, на розі Олександрівської та Стрітенської, напроти державного банку), потім у будинку О. С. Васильєва (1880-1922 (?), Олександрівська, 30).
В. Волков. Стрітенська церква. Поруч будинок Ромера, де розташовувалося ательє Йозефа Хмелевського


 За фотографіями Й. Хмелевського видані серії поштових листівок «Види Малоросії» і «Типи Малоросії» (19021916). Листівки видавалися в «Писчебумажном магазине И. Дохмана въ Полтаве». 

Йозеф Хмелевський з серії«Види Малоросії» 

Немає коментарів:

Дописати коментар