неділю, 6 листопада 2016 р.

Готуємося до свята: 11 листопада День незалежності Польщі

11 листопада 1918 року, після чотирьох поділів території країни між іншими державами Польща повернула свою цілісність і здобула незалежність. В цей день Регентська Рада Польщі призначила «начальником держави» Йозефа Пілсудського.
До початку II світової війни День незалежності святкували лише двічі – в 1937 і 1938 роках.
Під час нацистської окупації Польщі у 19391944 роках свято було заборонене. У 1945 році тодішня польська влада встановила святкування національного свята  22 липня. В цей день було підписано маніфест Польського комітету національного визволення.
У період Польської народної республіки (1952–1989 рр.) свято незалежності було  також під забороною. Його відновили законом сейму ПНР у 1989 році.
З тих пір 11 листопада є головним національним святом у Республіці Польщі. Цей день є вільним від роботи, в багатьох польських містах відбуваються щорічні урочистості. Проводяться служби божі за Вітчизну, покладаються квіти до пам’ятників тих, хто  загинув за свободу, відбуваються реконструкції подій початку 20 століття, проходять конкурси на спільне виконання патріотичних пісень тощо.
На сьогодні Польща є членом Європейського Союзу (з 1 травня 2004 року) і будує добросусідські відносини з Україною. Під час перепису населення у Польщі, у 2002 році, українцями себе назвало 27 тисяч громадян. А за даними перепису населення в Україні у 2001 році, поляками себе визнають 219,2 тис громадян. В багатьох обласних центрах діють  товариства польської культури.  Сучасна Польща є однією з найпопулярніших країн для трудових мігрантів з України. У першому півріччі 2016 року консульства та дипломатичні відомства Польщі видали українцям 700 тисяч віз.
Зважаючи на постійну взаємодію громадян обох держав, інформація про традиції, культуру, сучасне життя в Польщі є  актуальною для українців. 
До Дня Незалежності Польщі Пункт Європейської інформації пропонує переглянути невеличке відео «Poland is beautiful». 

Для тих, хто бажає мати свіжу інформацію щодо працевлаштування чи навчання в Польщі радимо звернутися до сайту «OSTARBEITER: Польща для українців» http://ostarbeiter.vn.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар