четвер, 24 грудня 2020 р.

 

Колаж «Маловідомий Редьярд Кіплінг»



Центр (Пункт) європейської інформації відділу обслуговування користувачів пропонує ознайомитися з колажем «Маловідомий Редьярд Кіплінг, підготованим до 155- річчя від дня народження Джозефа-Редьярда Кіплінга (1865–1936), англійського поета і прозаїка, лауреата Нобелівської премії.

Джозеф Редьярд Кіплінг – одна з найбільш помітних фігур в англійській літературі XIX–XX ст. Його творчість до сьогодні є предметом жвавих дискусій у літературознавчих колах. Кожен дослідник бачить Р. Кіплінга по-своєму: казкар, міфотворець, автор пригодницьких розповідей, «бард імперіалізму», поет-новатор. Творчість Р. Кіплінга відносять то до чистого романтизму, то до неоромантизму, то до реалізму, то до декадансу, або просто зводять до статусу унікального культурного явища, що існує поза будь-якими течіями.

  • Творчість Кіплінга вивчають у багатьох країнах світу, існує навіть Kipling Journal Кіплінгівського товариства Великої Британії. Вони друкують  у ньому маловідомі твори Кіплінга, уривки, листи, наукові й науково-популярні статті, які присвячені Кіплінгу. В 2015 році один з номерів був практично на половину український, бо троє наших авторів написали туди свої статті.
  • У 1899 році під час англійсько-бурської війни Кіплінґ на власні очі побачив становище британських солдатів у південній Африці. Його вразило, що воїнам на фронті бракує елементарних речей, як от чистих простирадл, мила, цигарок… Так з’явилася ідея написати вірш для збору коштів на потреби військових. Поезія «The Absent-Minded Beggar» з’явилася друком того ж року в «Дейлі Мейл» і одразу привернула до себе увагу. Незабаром вірш було видано у вигляді книжечки-метелика, усі прибутки від продажу якої йшли на потреби військових та їхніх родин.

Портрет Кіплінга. Художник – Євген Корпачов 

  • Мабуть, в Україні  немає людини, яка б не читала «Книгу джунглів» або не дивилася радянський мультфільм  «Мауглі» режисера Романа Давидова. Джунглі у Р. Кіплінгa – це не прoстo хaщі дерев, трaвa, ліaни тa твaрини, щo мешкaють у цих хaщaх. У йoгo індивідуaльнoму aвтoрськoму міфoпoетичнoму світі Джунглі – тo oсoбливa oргaнізaція, системa підкoрення тa ієрaрхії, де кoжнa дикa істoтa мaє свoє влaсне місце, кoтре стрoгo реглaментується Зaкoнoм. Цей зaкoн прoтистaвляється безпрецедентній oргaнізaції людськoгo суспільствa, у якoму не знaхoдиться місця людині. Екзoтичність істoрії Мaуглі, бaрвистa незвичaйність світу джунглів зaхoплюють нaстільки, щo спершу не всі пoмічaють худoжню oригінaльність. Р. Кіплінг із великoю мaйстерністю змaльoвує дику прирoду й змальовує нa її тлі хaрaктери пooдинoких звірів; предстaвляє не лише спoсіб їх життя, їх звичaї, aле й їх лoгіку, ціле їх життя як дoвершених людських типів. 
  • Що ж до віршів, то вони несподівано зажили в нашій країні власним життям. Наприклад, ще у 2011 році разом із книжкою «Легенди з Книги Джунґлів» було видано музичний диск із піснями на слова Кіплінґа, створеними лідером гурту «Тінь Сонця» Сергієм Василюком. Такі пісні, як «Денні Дівер» чи «Лукканон» і зараз звучать на його сольних концертах і циркулюють серед фанатів у Мережі. 2012 року на Кіплінґ-фесті у Вінниці, який зібрав перекладачів та прихильників творчості британського письменника, звучали пісні на слова Кіплінґа у виконанні барда Юлії Броварної (її диск видано разом із аудіокнигою «Такі собі казки»), актора та барда Кирила Булкіна.
  • Одним із численних реквіємів на загибель Небесної сотні став вірш «Діти» у виконанні Кирила Булкіна і Григорія Лук’яненка. Відеоряд з драматичних подій Майдану, наданий кореспондентом Іваном Любиш-Кірдеєм, доповнив текст, написаний Кіплінґом про молодих хлопців, полеглих у перші дні Першої світової війни 1914 року... Інший вірш Кіплінґа, який зажив своїм життям в Україні – «Хлопчина незухвалий». Пісню на цей твір написав той-таки Сергій Василюк, нині вона не лише регулярно звучить на його концертах, але й стала неофіційним гімном військових волонтерів. Не дивно адже сам Кіплінґ писав цей вірш, маючи на меті підтримати британських солдатів.

 Кіплінґ лишається одним із найцитованіших світових письменників, джерелом інтернет-мемів та геополітичних суперечок. 

Коли з мого доробку річ
Когось пройме на час, –
Мою не потривожте ніч:
Вона спаде й для вас.

Наразі ж воскресять на мить
Мене чиїсь думки,
То прошу не мене судить,
А лиш мої книжки.
(Переклад Максима Стріхи).

Література з фондів ПОУНБ імені І. П. Котляревського:



84(4Вл)
К 423


Киплинг, Редьярд.

    Восток есть Восток [Текст] : рассказы : путевые заметки : стихи : пер. с англ. / Р. Киплинг. - М. : Художественная литература, 1991. - 461 с.




821
К 42

Кіплінг, Редьярд.
    Кім [Текст] : роман : пер. з англ. / Р. Кіплінг. - К. : Знання, 2018. - 336 с. - (Скарби: молодіжна серія). 

Кім” Редьярда Кіплінга (1865—1936) — один із перших шпигунських романів у світовій літературі, який зараховують до золотого фонду класики для підлітків. Перед нами розгортається історія хлопчика-сироти, кот­рий має гострий розум, любить перебувати в епіцентрі подій та швидко дорослішає. Познайомившись із ламою, який шукає священну ріку, Кім вирушає разом з ним у подорож Індостаном, дорогою встигаючи вико­нувати до­ручення агентів британської спецслужби. Це роман про становлення особистості, пошук своєї долі, дружбу поколінь, а найголовніше — про вміння виживати в складному та суперечливому світі.

821
К 42


Кіплінг, Редьярд.

    Книга джунглів [Текст] : пер. з англ. / Р. Кіплінг. - К. : Знання, 2017. - 208 с. - (English Library). 

Книга джунглів” — найвідоміший твір класика англійської літератури Редьярда Кіплінга (1865—1936), у якому автор яскраво зобразив світ тварин та дикої природи, а також звичаї людей, що живуть поряд із цим світом і активно втручаються в нього. Оповідання про хлопчика Мауглі-Жабеня, про відважного мангуста Ріккі-Тіккі-Таві, допитливого тюленя Котика чи погонича слонів Тумаї — усе це історії про дружбу й вірність, про підтримку та осягнення законів співіснування між людьми і звірами, в яких автор проводить вдалі паралелі між світом тварин і нашим суспільством.


И(Англ)
К 42

Кіплінг, Редьярд.

    Місто страшної ночі [Текст] : новели : пер. з англ. / Р. Кіплінг. - К. : Дніпро, 1979. - 248 с. : іл. - (Зарубіжна новела). - 30000 экз. 

До збірки оповідань англійського письменника Редьярда Кіплінга (1865-1936) увійшли найхарактерніші для його творчості новели: «Ліспет», «За гранню», «Божевілля солдата Ортеріса», «Будівники мосту» та інші. Місце дії більшості оповідань - Індія під британською колоніальною владою.

 

84(4=ВЕЛ)
К 42


Кіплінг, Редьярд.

    Ріккі-Тіккі-Таві та інші казки [Текст] : у вільн. перек. з англ. / Р. Кіплінг. - Х. : Віват, 2016. - 64 с. - (Світ чарівних казок). - 2800 экз.

До книги увійшли найвідоміші твори великого англійського письменника Джозефа Редьярда Кіплінга, які ось уже понад сто років із задоволенням читають дорослі й діти в усьому світі!




84(4=ВЕЛ)
К 423


Киплинг, Редьярд.

    Собрание сочинений [Текст] : в 6-ти т. / Р. Киплинг. - М. : Терра, 1996.

Т. 1 : Ким ; Наулака : романы ; Рассказы. - 1996. - 606 с. 

Т. 2 : Отважные мореплаватели ; Свет погас : романы ; История Бадалии Херодсфут : рассказ ; Старая Англия : сказания. - 1996. - 576 с.

Т. 3 : Книга джунглей ; Вторая книга джунглей ; Индийские рассказы. - 1996. - 526 с.

Т. 4 : Рикша-призрак : рассказы ; Сказки и легенды ; Труды дня : рассказы. - 1996. - 446 с.

Т. 5 : В горной Индии ; Три солдата : рассказы ; История Гедсбая : пьеса ; Самая удивительная повесть в мире и другие рассказы. - 1996. - 4623 с. 

Т. 6 : Стихотворения. - 1996. - 240 с. 


 84(4=ВЕЛ)

К 423


Киплинг, Редьярд.

    Стихотворения [Текст] ; Рассказы / Р. Киплинг. - М. : Рипол классик, 1998. - 956 с. - (Бессмертная б-ка). - 20000 экз. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар