четвер, 2 травня 2019 р.

Відбувся єврофест для наймолодших «Всiм вiдомо – сажотрус не якийсь там боягуз. Будь-якого димаря, мов Говерлу, пiдкоря» (1 травня англійське свято «День сажотруса»)


Першого травня у 140 країнах світу, і в нашій країні також, відзначають День праці,  однак це не єдине свято, що припадає на перше травня. Цього дня в різних країнах відбувається багато цікавих свят та фестивалів. Про одне з таких свят довідалися наймолодші полтавці, шо навчаються в 1-А класі Полтавської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 30.
2 травня для учнів молодшої школи працівники Центру європейської інформації та відділу обслуговування користувачів підготували та провели веселий  єврофест для наймолодших «Всiм вiдомо – сажотрус не якийсь там боягуз. Будь-якого димаря, мов Говерлу, пiдкоря» (1 травня англійське свято «День сажотруса»).
До сьогодні в Англії професія сажотруса користується повагою. Хоча в більшості будинків використовують сучасні технології, залишилося чимало будівель з пічним опаленням. В Англії зараз налічується близько 600 сажотрусів. З цією професією пов'язано чимало легенд. Раніше, наприклад, ходили чутки, що багаті люди спеціально віддавали своїх нащадків в сажотруси, щоб ті сповна пізнали труднощі життя і цінували своє становище. Професія була дійсно не з легких. Досить сказати, що вихідний у сажотруси мали всього один день в році ‒ 1 травня, саме він і став їхнім професійним святом. До 1900 року День Сажотруса відзначався по всій Англії, проте він був скасований і відновлений лише в 1980 році владою міста Рочестер, в якому знаходиться відомий замок часів Вільгельма Завойовника. Саме під його стінами розгортається барвисте видовище  парад, в якому беруть участь як самі сажотруси, так і персонажі в карнавальних костюмах: лицарі, феї, чарівники. Екстравагантна колона наповнює вулиці міста танцями, сміхом і веселою музикою. В цей день в Рочестері досить людно. Багато хто приїжджає сюди спеціально, щоб зустріти справжнього сажотруса, бо вважається, що це приносить щастя.

Завдяки цікавому країнознавчому матеріалу маленькі полтавці також поринули  в атмосферу веселого свята. Вони дізналися про історію виникнення професії «сажотрус» та про те, як відзначають День сажотруса в сучасній Англії.
Веселий український сажотрус Берті Бачі (у виконанні провідного бібліотекара відділу обслуговування користувачів Світлани Ізмайловської) провів  конкурс загадок.



















Ведуча свята, координатор Центру європейської інформації, Лариса Лисенко та сажотрус Берті Бачі запросили маленьких полтавців до гри «Спритний сажотрус». 

В програмі єврофесту демонструвалися цікаві мультфільми та звучали аудіоказки про сажотрусів.



Технічну підтримку заходу надавала бібліотекар першої категорії відділу обслуговування користувачів Тетяна Гусар.
Бібліотека вдячна вчителю молодших класів Полтавської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 30 Наталії Дмитрівні Паньковій за співрацю.

Немає коментарів:

Дописати коментар