понеділок, 13 березня 2017 р.

16 березня 2017 року виповнюється 230 років від дня народження Георга Симона Ома (1787 – 1854), німецького фізика

Георг Симон Ом народився в Ерлангені, у сім'ї бідного слюсаря. Батько його, досить освічена людина, з дитинства привчав сина до фізики та математики та зрештою відправив його навчатись до гімназії. У 1806 році Ом, закінчивши курс гімназії, почав вивчати математичні науки в Ерлагенському університеті, але вже після трьох семестрів, кинувши університет, став працювати вчителем в Готштадті (Швейцарія).
У 1809 році Георг Симон Ом покинув Швейцарію та, переїхавши до Нейенбурга, повністю присвятивши себе вивченню математики. У 1811 році він захистив докторську дисертацію і з 1811 по 1813 роки  читав лекції з математики у Ерлагенському університеті. У 1813 році Ом посів місце викладача з математики в Бамберзі (1813–1817 рр.), звідки перейшов на таку саму посаду в Кельні (1817–1828 рр.). Впродовж перебування в Кельні вчений опублікував свої знамениті роботи з теорії гальванічного кола. За публікації в газетах цієї «єресі» він був звільнений з роботи.
Найвідоміші праці Ома стосувались питань проходження електричного струму через провідники й привели до відкриття відомого закону Ома, який є науковим підґрунтям для всього сучасного вчення про електрику.
Відкриття Ома, що дало можливість вперше кількісно розглянути явища електричного струму, мало і має величезне значення для науки; всі теоретичні і практичні перевірки показали повну його точність. Закон Ома це правдивий закон природи. Подальші роботи Ома з електрики стосувалися питань уніполярної провідності (1830) і нагрівання проводів струмом (1829). У 1839 р. Георг Симон Ом написав шов ряд робіт з акустики, що мали величезне значення для подальшого розвитку цієї галузі фізики.У 1881 році, на Електричному з’їзді в Парижі, було затверджено назву одиниці електричного опору «Ом».Вшановуючи пам'ять видатного вченого, у Пункті європейської  інформації організовано книжкову виставку «Європейські фізики-ювіляри: Георг Симон Ом», яка експонується з 6 по 26 березня. Документи, представлені на виставці, розповідають про життя і діяльність відомого фізика та містять цікаві факти з його біографії. На виставці представлені фрагменти основних праць Георга Симона Ома.





Немає коментарів:

Дописати коментар