четвер, 18 травня 2023 р.

     Перегляд та обговорення   

 мелодрами британського режисера Рідлі Скотта 

   "Хороший рік"

17 травня 2023 року в Центрі (Пункті) європейської інформації в рамках Євротижня (циклу заходів до Дня Європи «Разом ми – Європа») відбулося засідання Клубу європейського кіно. Переглядали та обговорювали мелодраму британського режисера Рідлі Скотта «Хороший рік».

  
На початку кожної зустрічі ми намагаємося надати стислий огляд про життєписи акторів, задіяних у кінострічці, але на цей раз вирішили розповісти про режисера картини та про сюжет.

    

Фільми Рідлі Скотта є хітами світового кінопрокату ось вже впродовж шестидесяти років. І це не дивно. Зазвичай, у кожного режисера (як і у актора) існує амплуа – той окремий сценічний жанр, в якому митець найліпше реалізовує свій творчий задум. Унікальність Скотта полягає саме в тому, що в своїй роботі він вдало поєднує і комбінує різні жанри, напрямки і стилі. Мало хто із режисерів наважується водночас знімати військові драми і кримінальні комедії, історичні епопеї і фентезі, легкі і невимушені «love story» і трилери, гостросюжетні детективи і пригодницькі бойовики. Рідлі все вдається і при тому якнайкраще. Доказом цьому є численні винагороди на багатьох міжнародних кінофестивалях і величезна армія шанувальників по всьому світу.

 

Рідлі Скотт з’явився на світ 30 листопада 1937 року у англійському місті Саут-Шилдсі, в родині морського офіцера і актриси. З раннього дитинства хлопчик захоплювався малюванням і батьки віддали його в художню школу, яку він закінчив з відзнакою. Рідлі постійно брав участь у різних конкурсах з образотворчого мистецтва, часто ставав переможцем, повертаючись до дому з призами та подарунками. Хист до малювання вирішив подальшу долю юнака. Отримавши атестат про середню освіту, Скотт вирушив до Лондона, де два роки вивчав графічний дизайн у Королівському коледжі мистецтв. По закінченні навчання влаштувався в популярну телерадіокомпанію «ВВС» дизайнером і художником-оформлювачем. Пізніше Скотт заснував свою власну компанію з виробництва реклами «Ridley Scott Associates». За рік існування «Ridley Scott Associates» створила і розповсюдила близько 3000 рекламних роликів. 

У 1958 році Рідлі на плівці 16 мм зняв свою першу кінематографічну роботу – короткометражний фільм «Хлопчик на велосипеді», головні ролі в якому виконали батько та молодший брат режисера-початківця.

У 1977 року Скотт представив першу, але вже повнометражну кінострічку «Дуелянти». Картина отримала спеціальний приз за кращий режисерський дебют на Каннському кінофестивалі. Відтоді і до тепер триває зоряна кар’єра майстра. І сьогодні, сповнений натхнення і ентузіазму, Рідлі Скотт продовжує плідно працювати на знімальному майданчику.

  

Над своєю шістнадцятою, за підрахунком, стрічкою «Хороший рік» режисер працював майже весь 2006 рік. Ця картина – вільна екранізація однойменного роману Пітера Мейла – англійського прозаїка, автора серії книг про красоти Провансу. Головні ролі виконали – новозеландський актор Рассел Кроу та французька акторка Маріон Котіяр.

    

Макс Скіннер – мешканець Лондона, заможній бізнесмен, якого в житті цікавлять тільки гроші, гроші і ще раз гроші. Після смерті дядька Генрі, Макс успадкував виноробню в Провансі. Герой приїздить до Франції, щоб продати маєток і землі, оскільки пов'язує життя виключно з біржою, угодами і британською столицею.    

   

Макс наймає енолога для оцінки стану лоз і якості готової продукції, але виявляється, що вино «Ла Сирок», вироблене тут, жахливе на смак, а виноградники не плодоносять. Через нещасний випадок в басейні Макс спізнюється на літак і заочно свариться з босом, отримуючи відсторонення від роботи на деякий час. Незабаром з'ясовується, що у Генрі є донька Крісті Робертс, яка потенційно має право на спадщину. Тільки хвилювання Макса марні, адже дівчині цікаво довідатись про батька, до грошей вона байдужа. У героя починаються романтичні стосунки з Фанні Шеналь (господаркою місцевого ресторану), але компроміс між ними неможливий і доведеться розлучитися… Внаслідок цього Скіннер починає замислюватися: а чи правильно він жив раніше?  Як жити ділі? Сюжет картини має не тільки романтичне, але й філософське спрямування та спонукає до роздумів.

Інтрига набирала обертів до кінця фільму, тримаючи глядачів в напрузі. Всім якнайшвидше хотілося дізнатися, як складеться доля Макса Скіннера в майбутньому?  На користь кого або чого він віддасть перевагу? Дочекавшись фіналу, аудиторія з полегшенням зітхнула: Макс зробив правильний вибір… 


По завершенні фільму лунали захоплені відгуки. Всім дуже сподобалось.
Задоволені переглядом, ми лишили гостинну залу до наступного сеансу...  


 

  

Координаторка Центру (Пункту) європейської інформації Наталія Рой. 

Світлини провідної бібліотекарки відділу обслуговування користувачів Олени Ляпун та Наталії Рой.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар