понеділок, 8 червня 2020 р.

Дайджест «Жак-Ів Кусто – людина океану» 

У житті є три матерії, які течуть крізь
 пальці: вода, повітря і гроші. Необхідно вміти 
користуватися всіма трьома. 
Жак-Ів Кусто 
Центр європейської інформації, що діє у відділі обслуговування користувачів, пропонує ознайомитися з дайджестом «Жак-Ів Кусто – людина океану», підготованим до


110-річчя від дня народження Жака-Іва Кусто – дослідника океану, режисера, письменника, громадського діяча.
Відомий на весь світ дослідник Світового океану народився 11 червня 1910 року   в невеликому французькому містечку Сент-Андре-де-Кюбзак. У 1920 році родина перебралась із Франції до США, де Жак вперше познайомився з підводним світом. Це сталось в літньому таборі, коли десятирічному хлопцю доручили прибирати сміття з-під містків. Саме тоді Жак навчився затримувати дихання під водою і почав вдосконалювати техніку підводного плавання. В 13 років на збережені гроші Жак-Ів купує кінокамеру. Дитяче захоплення кінозйомкою пізніше стало покликанням. У 1930 році Кусто вступив до Французької військово-морської академії в Бресті. Після її закінчення він наполіг на зарахуванні до військово-морського флоту і був призначений командиром французької морської бази в Шанхаї, яка відповідала за забезпечення кораблів, що стояли в доках французької концессії. На кораблі "Жанна д'Арк" Кусто відправляється у подорож навколо світу. У кожному порту він сходить на берег із кінокамерою.


В роки другої світової війни Жак-Ів Кусто стає членом руху Опору.  Він знайомиться з інженером компанії "Ерлікід" Емілем Ганьяном. Після довгих пошуків вони розробили прилад, що до сьогоднішнього дня служить науці і спорту. Цей прилад отримав назву "акваланг" – "підводні легені". Акваланг Кусто зіграв свою визначальну роль в історії Другої світової війни: використовуючи його, аквалангісти могли ставити міни на німецькі кораблі. В 1946 році Кусто був нагороджений орденом Почесного легіону. У 1957 році принц Монако запропонував Кусто стати директором Океанографічного музею князівства. Той погодився і займав цей пост упродовж 32 років. Хоча на робочому місці Кусто бував рідко, він зберіг за собою право приймати найбільш важливі рішення. Крім того, йому вдалося залучити до музею велику кількість відвідувачів, наприклад, завдяки тому, що публіці був представлений величезний акваріум з декількома дельфінами.
  З ініціативи Кусто в Марселі засновується центр морських досліджень, в якому ведеться активна боротьба за збереження чистоти вод Світового океану. Девізом всієї наступної діяльності Кусто є його слова: «Ми не можемо дозволити назавжди отруїти море в той час, коли тільки-но почали розуміти, що воно може дати науці, філософії, мистецтву, почали навчатися жити в його лоні».
Кусто перетворює списаний тральщик «Каліпсо», отриманий в оренду всього за один франк в рік у англійського мецената Гіннеса, на корабель для наукових досліджень океану. Досліджуючи океан, Кусто прийшов до висновку, що неможливо зберегти його чистоту, не дбаючи про навколишнє середовище. Тому під його керівництвом почали працювати наукові експедиції в регіонах з найскладнішою екологічною ситуацією. Він боровся проти знищення тропічних лісів, виступав за охорону Середземномор´я та збереження Антарктиди. Важливим досягненням цієї боротьби можна вважати мораторій на видобуток корисних копалин в Антарктиді, запроваджений у 1991 році. Кусто виступав за права майбутніх поколінь на екологічно чисту планету та активно боровся проти ядерних випробувань на океанських островах.
 "Немо XX століття", як називають Кусто, кидав якір поблизу Мальдівських і Сейшельських островів, зупинявся коло Мадагаскару, плавав біля мису Доброї Надії, досліджував острів Святої Єлени, занурювався у районі Галапагоських островів, вивчав Великий Бар'єрний риф. Завдяки Кусто і його команді людство відкрило для себе досі невідомий підводний світ.
У серії чудових фільмів про підводне життя Жак-Ів Кусто розкрив морські таємниці і загадки затонулих кораблів, познайомив глядачів з унікальними представниками підводної флори і фауни, навчив нас бачити прекрасне в тих куточках Світового океану, де, здавалося б, немає і не може бути нічого цікавого.
 Так, у 1953 році вийшла в світ його книга «У світі безмовності», співавтором якої був Фредеріко Дюма. Знятий за мотивами книги фільм отримав у 1956 році «Оскара» і «Золоту пальмову гілку».  Люди вперше побачили світ морських глибин. Він мало чим нагадував фантазії Жуль Верна, але був такий самий інтригуючий і привабливий.  «Підводну Одіссею команди Кусто» та інші його серіали дивилися мільйони телеглядачів, оскільки  фільми про експедиції команди Кусто транслювали всі провідні телеканали світу. Мільйони хлопчаків і дівчаток із захопленням стежили за його підводною одіс­сеєю, заражаючись пристрастю до досліджень морських глибин.  Ця людина дійсно зробила неоціненний вклад не тільки в науку, але й у її популяризацію. Кусто з великим ентузіазмом брав участь у створенні фільмів про морських мешканців – черепах, кальмарів, ламантинів, пінгвінів. Особливий інтерес у Кусто викликали найбільш розумні жителі морів – дельфіни, фінвали, кашалоти, косатки. Дослідник простежив життєвий цикл багатьох морських тварин, вивчив особливості їхньої поведінки, заповнив ті прогалини, які були в біологів; у тому числі вивчив реліктові види. Він показав світу небачені досі картинки: чого тільки коштує «концерт» китів-горбачів або «марші» лангустів!
Визнаючи той факт, що морське дно приховує у собі безліч загадок, Кусто займався не тільки вивченням тваринного світу, але й пошуками загадкового континенту Атлантиди, уламків каравел Колумба; розслідував легенду про скарби інків; йому вдалося зробити ряд археологічних знахідок у районі аварії римської галери. Треба зазначити, що Кусто не був простим споглядальником, він і сам любив проводити сміливі експерименти. Зокрема, його дуже цікавило питання, чи може людина жити під водою. Цій темі присвячено два його фільми – «Світ без сонця» (1965) і «Світ Жака-Іва Кусто» (1966). Перший фільм оповідає про те, як люди тривалий час живуть на підводних станціях на морському дні. Другий – як члени команди на чолі з капітаном «Каліпсо», занурившись  на глибину 300 футів, жили там 27 (!) днів. Не менш ризикованими були й інші експерименти, наприклад, присвячені вивченню поведінки акул – фільм «Акули» (1968).
Кусто був удостоєний безлічі міжнародних нагород: Командор ордена Почесного легіону, Кавалер Великого хреста Національного ордена «За заслуги», Військовий хрест 1939-1945, Офіцер ордена Морських заслуг, Командор ордена мистецтв і літератури. Але більш дорогою була для нього любов звичайних людей. Він зазначав: «Раніше до мене підходили на вулиці й говорили: «Браво! Це чудово». Зараз мене зупиняють, щоб сказати: «Спасибі за те, що ви робите для наших дітей». Це зовсім інший тон».
Помер Жак-Ів Кусто 25 червня 1997 року.
Пропонуємо переглянути невеликий відеосюжет про відомого дослідника:

У фонді ПОУНБ імені І. П. Котляревського можна знайти таку літературу:




28.693.32
К947


Кусто,Жак-Ив.
    Блистательный пират [Текст] / Ж. -И. Кусто, Ф. Кусто ; Могучий властелин / Ж. -И. Кусто, Ф. Диоле. - М. : Мысль, 1996. - 350 с. - (Подводный мир глазами Кусто). - 10000 экз. - ISBN 5-244-00727-0 : 5.69 грн.



551.492
К947


Кусто,Жак-Ив.
    В мире безмолвия [Текст] / Ж. -И. Кусто, Ф. Дюма. Живое море : пер. с англ. / Ж. -И. Кусто, Дж. Даген. - М. : Мысль, 1976. - 429 с. : ил., карты + 24 л. ил. - (ХХ век: Путешествия. Открытия. Исследования). - 150000 экз. - 2.49 грн.




551.492
Е 947


Кусто, Жак-Ив.
    Жизнь и смерть кораллов [Текст] : пер. с фр. / Ж. -И. Кусто, Ф. Диоле. - Л. : Гидрометеоиздат, 1975. - 176 с. : ил. + 20 л. ил. - 200000 экз. - 0.88 грн.






 596
К 947


Кусто, Жак-Ив.
 Жизнь на краю земли: Патагония, Огненная Земля, архипелаг южночилийских островов [Текст] : пер. с фр. / Ж. -И. Кусто. - Л. : Гидрометеоиздат, 1984. - 302 с. : ил. - 200000 экз. - 5.30 грн.


551.492
К 947


Кусто, Жак-Ив.
Затонувшие сокровища [Текст] : пер. с фр. / Ж. -И. Кусто, Ф. Диоле. - М. : Прогресс, 1975. - 206 с. : ил., карты. - 1.27 грн.

 
551.492
К 947


Кусто, Жак-Ив.
    "Калипсо" и кораллы [Текст] : пер. с англ. / Ж. -И. Кусто. - М. : Знание, 1974. - 63 с. : ил. + 2 л. ил. - (Новое в жизни, науке, технике. Науки о Земле). - 100000 экз. - 0.17 грн.





596
К 947


Кусто, Жак-Ив.
    Лососи, бобры, каланы [Текст] : пер. с фр. / Ж. -И. Кусто, И. Паккале. - Л. : Гидрометеоиздат, 1983. - 285 с. : ил. - 200000 экз. - 4.60 грн.







551(09)
К 947


Кусто, Жак-Ив.
    В поисках Атлантиды [Текст] : пер. с фр. / Ж. -И. Кусто, И. Паккале. Золотой чертог Посейдона / В. И. Щербаков. - М. : Мысль, 1986. - 2.70 грн.





596.535
К 947


Кусто, Жак-Ив.
    Могучий властелин морей [Текст] : подводные исследования Ж.-И. Кусто : пер. с англ. / Ж. -И. Кусто, Ф. Диоле. - М. : Мысль, 1977. - 186 с. : ил., карты. - 80000 экз. - 1.23 грн.





57.026.2
К 947


Кусто, Жак-Ив.
    Очерки об обитателях подводного мира [Текст] : осьминого и кальмары : пер. с англ. / Ж. -И. Кусто, Ф. Диоле. - М. : Знание, 1980. - 48 с. : ил. - (Новое в жизни, науке, технике. Науки о Земле). - 31540 экз. - 0.12 грн.




596
К 947


Кусто, Жак-Ив.
    Сюрпризы моря [Текст] : пер. с фр. / Ж. -И. Кусто. - Л. : Гидрометеоиздат, 1982. - 302 с. : ил. - 200000 экз. - 5.00 грн.






596.535
К 947


Кусто, Жак-Ив.
    Чтобы не было в море тайн [Текст] : подводные исследования Ж.-И. Кусто : пер. с англ. / Ж. -И. Кусто, Ф. Кусто. - М. : Мысль, 1974. - 191 с. : ил., карты. - 60000 экз. - 1.16 грн.




551.492
Д 14


Даген, Джемс.
    Капитан Кусто [Текст] : пер. с англ. / Дж. Даген. - Л. : Гидрометеоиздат, 1966. - 99 с. : ил. - (На суше, в море, в воздухе). - 150000 экз. - 0.26 грн.



ДУБИНЯНСКАЯ, ЯНА.
    ЖАК-ИВ КУСТО: ОДИССЕЯ КОМАНДОРА / Я. ДУБИНЯНСКАЯ // ЛИЧНОСТИ. - 2014. - № 6. - С. 44-61.

Трішки хорошої музики: гурт "Антитіла" виконує пісню "Ів Кусто":

Немає коментарів:

Дописати коментар