вівторок, 23 червня 2020 р.

Мультимедійний огляд літератури

 «Антуан де Сент-Екзюпері. Політ мрії»


Найскладніший політ –  це політ над собою.
     Антуан де Сент-Екзюпері


«Перш ніж писати, потрібно жити», «Садівник у пустелі життя» – ці образні рядки належали льотчику, письменнику і філософу Антуану де Сент-Екзюпері. «Багато разів писали і говорили, що А. де Сент-Екзюпері був більше льотчиком, аніж письменником, – згадував його друг Жорж Пелісьє. – Як на мене, ці поняття відокремити просто неможливо. Письменник і льотчик у його особі єдині і нерозривні, тому він став дивовижною, незвичайною людиною, якої ще не знав світ. Проте не слід забувати, що Антуан був не лише письменником і льотчиком, а й гуманістом...» 
  
Антуан де Сент-Екзюпері народився 29 червня 1900 року в Ліоні в аристократичній родині. Мати Антуана, людина високої культури, художниця, прищеплювала своїм дітям почуття людської гідності, любові до людей і природи. Під час Першої світової війни Антуан навчається у Швейцарії в привілейованому коледжі, де отримує добрі знання з гуманітарних та природничих наук. Закінчивши коледж, він деякий час навчався у Паризькій академії мистецтв, але невгамовна любов до неба і внутрішній неспокій душі змусили Екзюпері покинути навчання. Він записується добровольцем до Страсбурзького авіаційного полку, а згодом їде до Марокко, де 1922 р. стає військовим пілотом. Та з цього часу доля посилає йому нелегкі випробування на міцність духу, силу волі та вірність обраному шляхові. Неодноразово Сент-Екзюпері опинявся на волосину від смерті, але завжди дивом залишався живим. Все тіло письменника було у шрамах і переломах, але, навіть до кінця не вилікувавшись, він знов і знов сідав за штурвал літака. За свою роботу в цивільній авіації Сент-Екзюпері ще 1930 року був удостоєний найвищої нагороди Франції - ордену Почесного легіону: за виняткову сміливість, майстерність, холоднокровність і рідкісну самовідданість.
Ще одним захопленням прозаїка стало художнє слово, яке з'явилося вже в дитячі роки. Писав у перервах між польотами, особливо полюбляв робити це, як і Е. Хемінгуей, у кав'ярнях. Його роман «Південний поштовий» (1929), повість «Планета людей» (1939), алегорична казка-притча «Маленький принц» (1942) та інші увійшли до золотого фонду світової літератури. 
Як тільки його рідна Франція виявилася під гнітом гітлерівської окупації, Екзюпері став військовим льотчиком: «Війна – не пригода. Війна – хвороба». «Я зобов'язаний брати участь в цій війні. Все, що я люблю, – під загрозою».
31 липня 1944 року майор Антуан де Сент-Екзюпері із останнього дев’ятого вильоту не повернувся. Є багато версій обставин його загибелі, знайдено фрагменти його літака, браслети із написами «Антуан», «Консуело» та адреса видавництва, в якому виходили його книги. Були очевидці, що бачили, як його літак був збитий і впав у Середземне море, а німецький ветеран люфтваффе Х. Ріпперт заявив, що саме він збив літак Антуана де Сент-Екзюпері, не знаючи, хто був за штурвалом. Проте на уламках літака не знайшли очевидних слідів обстрілу, тому до сьогодні загибель письменника залишається загадкою.
Пропонуємо переглянути відеосюжет:



«Є тільки одна проблема, одна-єдина в світі – повернути людям духовний зміст, духовні турботи», – писав Екзюпері і жив цим «поверненням» протягом усього життя. Свою любов до людей письменник ніс обережно, немов запалену свічку. І світло від неї було маяком для людства в морі бездуховності. Мужній пілот, готовий на самопожертву, альтруїст за духом, Антуан де Сент-Екзюпері став місіонером Любові, Добра, Милосердя на Землі людей. 



8И(Фр)
Б 906


Буковская, А.
    Сент-Экзюпери, или парадоксы гуманизма [Текст] : пер. с польского / А. Буковская. - М. : Радуга, 1983. - 206 с. - 0.50 грн.

Анна Буковська, польська  критикеса і літературознавка, досліджує витоки філософії Сент-Екзюпері, їх зв’язок із сучасністю. В книзі розповідається про долю сучасника ХХ століття, письменника-гуманіста, твори якого читають і люблять дорослі і діти . 




8И(Фр)
Г 83


Григорьев, Вадим Павлович.
    Антуан Сент-Экзюпери [Текст] : пособие для учащихся / В. П. Григорьев. - Л. : Просвещение, 1973. - 127 с. : ил. - (Биография писателя). - 100000 экз. - 0.22 грн.

В книзі розповідається про життєвий і творчий шлях Антуана де Сент-Екзюпері, відомого французького письменника.

83.3(0)6я73
І-90


     Історія зарубіжної літератури XX ст. [Текст] : навчальний посібник для студентів вузів / ред. В. І. Кузьменко. - К. : Академія, 2010. - 496 с. - (Альма-матер).

Зарубіжна література ХХ століття – масштабний простір для творчих пошуків, увиразнених в естетиці модернізму і постмодернізму з усіма їх течіями, школами, концептуальними програмами і проєктами. Над нею тяжів трагічний досвід людства, що пережило дві світові війни. Самобутність національних літератур розвивали письменники, які виводили слово на нові, часто несподівані орбіти осягнення світу і буття людини в ньому. З огляду на це в навчальному посібнику розкрито основні тенденції, явища зарубіжного письменства ХХ ст. на загальноестетичному, національному, індивідуальних рівнях, представлено яскраві письменницькі постаті і їхні знакові твори, важливу додаткову інформацію.

8И(Фр)
М 581


Мижо, Марсель.
    Сент-Экзюпери [Текст] : пер. с фр. / М. Мижо. - 2-е изд. - М. : Молодая гвардия, 1965. - 463 с. : ил. + 11 л. ил. - (Жизнь замечательных людей). - 100000 экз. - 0.87 грн.

Книга розповідає про одного із піонерів авіації, талановитого письменника, гуманіста, шукача, героя. Сент-Екзюпері  своїми моральними якостями, своїм інтелектом , своєю діяльністю – всією своєю долею височіє над звичайними людьми і відноситься до тих, які можуть слугувати прикладом для інших, особливо для молоді.



И(Фр)
С 315


Сент-Экзюпери, Антуан де.
    Военные записки, 1939-1944 [Текст] : художественная публицистика : пер. с фр. / А. де Сент-Экзюпери. - М. : Прогресс, 1986. - 272 с. - (Зарубежная художественная публицистика и документальная проза). - 50000 экз. - 1.20 грн.

Збірку критика назвала «літературною сенсацією року». В ній представлена також філософська проза – розділи із книги «Цитадель». У виданні використані малюнки автора.



И(Фр)
С 31

Сент-Екзюпері, Антуан де.
    Планета людей [Текст] : пер. з франц. / Антуан де Сент-Екзюпері. - К. : Молодь, 1980. - 120 с. - 0.50 грн.


У цьому творі немає головних героїв, Сент-Екзюпері майже повністю відмовляється від сюжету. Повість складається з кількох сюжетно закінчених новел і пейзажних, публіцистичних та філософських глав. Їх об’єднує образ оповідача, автора книги, який пережив усі описані події. Написана і видана напередодні Другої світової війни, «Планета людей» пролунала як утвердження людини, гімн її розумові, волі, мужності. У людей має бути спільна мета, адже всі вони – жителі однієї планети, пасажири одного корабля.


821
С 31


Сент-Екзюпері, Антуан де.
    Земля людей [Текст] ; Нічний політ ; Воєнний пілот : пер. з фр. / А. Сент-Екзюпері. - К. : Довженко Букс, 2017. - 317 с. - 1500 экз.

«Земля людей» - найвідоміший після «Маленького принца» твір Антуана де Сент-Екзюпері. Це – збірка невигаданих епізодів з життя автора, спогадів, роздумів. Тема  та ж сама – люди, їх праця, що перетворює землю, їх стосунки, їх думки і цивілізація. 
У 1939 році твір відзначено Великою премією роману Французької академії. До книжки також увійшов роман «Воєнний пілот» та повість «Нічний політ». Повість «Нічний політ» опубліковано у 1931 році., і вже через три місяці Сент-Екзюпері отримує за неї літературну премію «Феміна». Твір перекладають багатьма мовами, у 1939 році італійський композитор Л. Деллапікола створює оперу «Нічний політ».


821
С 31


Сент-Екзюпері, Антуан де.
    Маленький принц [Текст] ; Земля людей : пер. з фр. / А. Сент-Екзюпері. - К. : Знання, 2018. - 272 с. - (Скарби).

«Маленький принц» – алегорична казка, найвідоміший твір Антуана де Сент-Екзюпері (1900–1944). Нині важко уявити сучасне мистецтво без цього зворушливого літературного персонажа – втілення дитини, що живе у кожному з нас, незалежно від віку, і водночас людини – мандрівника у Всесвіті, що шукає прихований сенс речей і власного життя. «Земля людей» – це збірка начерків, упорядкована Сент-Екзюпері у період відновлення після чергової авіаційної аварії. Літак стає «знаряддям пізнання» для автора, який детально описує побачене і розмірковує про унікальність та неповторність нашого світу і людини у цьому світі. Твір був відзначений Гран-Прі Французької академії.

Трішки поезії:

АНТУАН ДЕ СЕНТ-ЕКЗЮПЕРІ

Навіщо повертатися назад
З небес на землю, де війни катуші,
Де Францію дрібні й підступні душі
Зжирають, наче гусениці сад?!

І свій літак тісний, немов снаряд,
Веде він у безумнім безоружжі
Крізь вибухи, що, мов сліпучі ружі,
Цвітуть і осипаються підряд…

В палаючій, як метеор, машині
Його вхопила неба течія
І занесла в глибини темно-сині.

Світ у зірках читав його ім'я,
Лиш у пісках Лівійської пустині
Не відала про це сліпа змія.

Дмитро Павличко

Немає коментарів:

Дописати коментар