четвер, 29 листопада 2018 р.

У Центрі (Пункті) європейської інформації преглянули фільм режисера Жанни Максименко-Довгич "Вихідний"


У Центрі (Пункті) європейської інформації відбувся перегляд документального  фільму «Вихідний», який створено  українським режисером Жанною Максименкоовгич. Фільм демонструвався в рамках   XV-го  Мандрівного фестивалю документальних фільмів про права людини Docudays UA.
Невеликий за тривалістю, лише 16 хвилин, але напружений за змістом, фільм з перших кадрів заволодів увагою глядача.
У південному українському місті люди вийшли відзначити важливе державне свято. Старі та нові символи, пошук ідентичності та можливість порозуміння між людьми, які, хоч і живуть на сусідніх вулицях, проте стають все далі й далі одне від одного... «Вихідний» – це портрет міста і, водночас, людей, які в ньому живуть. Це фільм про пошук ідентичності на тлі нової війни й тектонічних змін у країні і, як наслідок, у свідомості людей. Чи можна й далі жити, застрягши однією ногою в радянському минулому, а іншою – крокуючи в Європу?

Після перегляду розпочалося обговорення, яке виявило цікаві, іноді несподівані думки про побачене.  І це не дивно, адже в залі були присутні різні категорії глядачів: курсанти-першокурсники Військового коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформації міста Полтави, студенти 1-го та 2-го курсу Полтавського кооперативного коледжу, учні 9-Б класу   Полтавської гімназії № 13. В той час, як студенти та курсанти мали чітке переконання, що дотримання законів Держави, в якій ти живеш обов’язкове, і використання гасел та символіки держави-агресора недопустиме, школярі говорили, що не можна утискати права літніх людей, які попри Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виробництва і пропаганди георгіївської (гвардіської) стрічки" використовували заборонену символіку. Однак навідні запитання модератора та репліки «більш досвідчених» глядачів допомогли їм дійти до висновку, що мир і спокій у Державі ґрунтується на повазі до її законів і, що перед законом усі рівні, незважаючи на вік та роками сформований менталітет.


Миколайчик Тарас Іванович та Бабирь Юлія Вячеславівна, головні спеціалісти Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, поділилися враженнями про фільм і вручили присутнім на перегляді пакети з інформаційними матеріалами, розробленими  в рамках реалізації проекту «Я маю право».


Немає коментарів:

Дописати коментар