вівторок, 20 листопада 2018 р.

Полтавці переглянули документальний фільм режисера Петра Армяновського «Гірчиця в садах»

XV  Мандрівний фестиваль документальних фільмів про права людини Docudays. UA подарував полтавцям ще одну незабутню зустріч з документальним кіно. 20 листопада у Центрі (Пункті) європейської інформації  глядачі переглянули документальний фільм режисера Петра Армяновського «Гірчиця в садах».
Війна на сході України змінила життя і долі багатьох людей, змусила їх зробити вибір, переглянути цінності.
Олена повертається додому, в село на лінії фронту в «сірій зоні» Донецької області, де провела своє дитинство. У саду, щоб будяки не лізли до сусідів, її брат посіяв гірчицю. Дівчина лягає в колючу траву і згадує, які великі й смачні були колись абрикоси, вишні, груші, черешні, яке було життя до і після ...
Історія, просякутиа ностальгією та війною, не залишила байдужими глядачів, які затрималися  після перегляду, щоб оговорити побачене.

Для Олени Бурим, модератора перегляду – ця історія майже особиста. Так само як і головна героїня фільму, вона покинула рідну Луганщину і кілька років поспіль вибудовує своє життя в гостинній Полтаві. З одними поглядами героїні фільму глядачі погоджувалися, з іншими не погоджувалися, але дійшли до висновку, що фільм «Гірчиця в садах» представляє погляд людини, яка тривалий час  жила «на іншому боці» і попри все, не піддалася ворожому інформаційному впливу, побувала в інших регіонах країни і вірить, що українці можуть жити мирно у спільному домі, бо кожен регіон нашої держави має свої чесноти: на Заході – українці підприємливіші, на Сході – уміють міцно тримати слово.

На перегляді фільму були присутні учні Полтавської гімназії № 13 та учні Полтавського електрорадіотехнічного ліцею.



Немає коментарів:

Дописати коментар