вівторок, 23 квітня 2024 р.

Перегляд та обговорення польського історичного фільму "Графиня Коссель" (1968)

23 квітня 2024 року шанувальники Клубу європейського кіно, зібравшись на своє чергове засідання, переглянули та обговорили історичну мелодраму режисера Єжи Антчака «Графиня Коссель» (Польща, 1968 рік).






Фільм знятий за однойменним твором польського письменника Юзефа Ігнація Крашевського. Постать Ю.І. Кришевського досить оригінальна та багатогранна. Окрім літературної діяльності письменник і публіцист активно займався видавничою справою, він є автором численних монографій з краєзнавства: етнографії, фольклористики, філософії, культурології, археології. Хоча Крашевський вважався громадянином Польщі, більшу частину свого життя цей видатний літературознавець, науковець, музикант, художник, колекціонер картин живопису відомих митців Європи, громадський та політичний діяч прожив в Україні: на Волині (до речі, здійснив плідну роботу зі зібрання і вивчення документів та джерел з історії землі Волинської), в Галичині, тривалий час мешкав у Києві та Одесі. За словами Крашевського, це були найщасливіші роки його життя.

«Графиню Коссель» Юзеф Крашевський написав у 1876 році. У 1968 році творчім об’єднанням «Ілюзіон» роман було екранізовано. Фільм мав великий успіх як на Батьківщині так в інших країнах Східної Європи, здобув кілька нагород на міжнародних кінофестивалях.






"Графиня Коссель" – фільм не лише про кохання та зраду. Це історична мелодрама, що дає уявлення про життя польської шляхти у ХVII-XVIII століттях. Зйомки картини проходили у Польщі, Чехословаччині та Німеччині.

Глядачі із захопленням стежили за перипетіями головних героїв фільму. Сподобались сюжетна лінія, національний колорит та музичне оформлення картини. У деяких присутніх виникло бажання переглянути ще декілька фільмів відповідної тематики.   

 

Немає коментарів:

Дописати коментар