пʼятницю, 29 березня 2024 р.

Перегляд та обговорення художнього фільму "Звуки музики" (Велика Британія, 1965 рік)

 

28 березня 2024 року шанувальники Клубу європейського кіно переглянули та обговорили мелодраму «Звуки музики». Вона створена у 1965 році спільним виробництвом кінокомпаній Великої Британії та США. Події в картині відбуваються в австрійському місті Зальцбург наприкінці 30-х років ХХ століття. 


Австрія з давніх давен вважалася країною музики та співу, адже саме у її столиці жили і творили такі всесвітньовідомі музиканти і диригенти як Людвіг ван Бетховен, Йозеф Гайдн, Франц Шуберт, Йоганнес Брамс. У Зальцбурзі народився геніальний композитор-віртуоз Вольфганг Амадей Моцарт. Мабуть тому, не випадково, творці фільму – сценаристи Ернст Леман, Говард Ліндсей, режисер Роберт Уайз та композитор Річард Роджерс – вирішили перенести зйомки картини саме в цей музичний та мальовничий куточок Європи (хоча деякі сцени знімалися в німецькій Баварії).     

«Звуки музики» – це зворушлива історія про кохання, мужність і незламний дух сім'ї, яка об'єдналася всупереч негараздам. Головна героїня фільму на ім'я Марія, заплутавшись у своєму житті, вирішує стати черницею, але витрачаючи весь вільний час на улюблений спів, частенько порушує режим монастиря. За це вона згодом буде відправлена в сім'ю морського капітана, вдівця Георга фон Траппа. Будучи гувернанткою, дівчина зуміла прищепити сімом дітям капітана любов до музики і завоювати їхню прихильність. 



Втім, між Марією та капітаном також налагоджуються відносини, що призводять до взаємного почуття. Чи зможе закохана пара бути разом? Які подарунки їм приготувала доля? Завдяки музиці та симпатії одне до одного вони знаходять у собі сили відстояти те, у що вірять,  усвідомлюючи силу своєї єдності. 

Оскільки картина оповідає про час, що передує Другій світовій війні, сім'ї військовозобов'язаного фон Траппа доведеться вдаватися до різних хитрощів, адже капітан не має наміру служити гітлерівському режиму…

Особливого шарму картині додала краса австрійської природи в поєднанні з музичним супроводом. Фільм по праву займає одне з перших місць в переліку шедеврів світової кінематографії.

Головні ролі виконали британські актори – Джулі Ендрюс та Кристофер Пламмер.  

Стрічка відзначена двома преміями «Золотий глобус» та п’ятьма преміями «Оскар». В 2001 році картина була включена в Національний реєстр фільмів, котрі мають «культурне, історичне та естетичне значення» і глядачі нашого Клубу належним чином підтвердили це. 


Відгуки лунали позитивні: 

«Захоплююча картина! У цьому фільмі насолоджуєшся усім – прекрасною природою, свободою гір, квіткою едельвейсу, кумедною дівчиною Марією, архітектурою міста, тишою монастиря, щасливим дитячим сміхом та забавками, миттю закоханості...»

«Це фільм для тих, хто прагне спокою, але і водночас бажає відчути різноманітну палітру емоцій – радості, суму, надії і віри у краще. Фільм тривалий, але час летить швидко у мелодійних звуках музики і співу героїв.  Чудовий український переклад!»


«Щира, світла, добра мелодрама. Класика…»





Немає коментарів:

Дописати коментар