четвер, 2 січня 2020 р.

Книжкова виставка «Світло у темряві: азбука Брайля».

Центр (Пункт) європейської інформації, що працює при відділі обслуговування користувачів, до Всесвітнього дня азбуки Брайля, який відзначається щороку 4 січня, пропонує переглянути книжкову виставку «Світло у темряві: азбука Брайля».

Дата була вибрана не випадково, адже саме 4 січня – день народження визначного тифлопедагога Л. Брайля.

 


Луї Брайль народився 4 січня 1809 року в родині ремісника, у невеликому французькому містечку Кувре . Коли йому було 3 роки, хлопчик поранив око шилом.Зарадити біді було неможливо. Але найгіршим виявилося те, що незабаром інфекція поширилася на друге око. Так маленький Луї повністю втратив зір..Але батьки Брайля доклали максимум зусиль, щоб їхня дитина отримала початкову освіту, а згодом влаштували сина у Королівський інститут для сліпих дітей, де вони мали змогу, окрім навчання, опанувати ще й гру на органі та піаніно.
Саме тут дванадцятирічний Луї розпочав свою роботу над створенням власного рельєфно-крапкового шрифту.Близько двох років тривала робота Луї над створенням рельєфно-крапкової абетки, а в 1829 році Брайль опублікував власний унікальний метод письма, який до сьогодні носить ім'я свого творця. На жаль, шрифт Брайля отримав визнання лише після смерті Луї, але цей винахід вже майже два століття надає можливість незрячим людям навчатись  і розвиватися.
На книжкових полицях експозиції представлені матеріали про цікаві епізоди з біографії французького винахідника, історія створення його методики навчання та відгуки про неї.Також можна переглянути деякі твори класика української літератури Івана Яковича Франка та сучасних письменників, які пишуть для дітей: казки та оповідання Катерини Міхаліциної, Надії Гербіш, Богдани Матіяш, Оксани Лущевської,  Тетяни Щербаченко та інших.Ці книги та інші (у фонді відділу обслуговування користувачів їх налічується 50 примірників) надруковані шрифтом Брайля.
Виставка діятиме з 2 по 17 січня 2020 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар