четвер, 27 вересня 2018 р.

ВІдбувся вечір німецької поезії та музики «Усі ангели говорять німецькою. Це традиція.»


Вечір німецької поезії та музики "Всі ангели говорять німецькою. Це традиція."  відбувся 26 вересня, напередодні  Європейського дня мов. Він став своєрідним підсумком  Року німецької мови в Україні, який тривав з вересня 2017 по липень 2018 року. У програму вечора увійшли поетичні і музичні твори німецьких митців.
Назвою вечора «Усі ангели говорять німецькою. Це традиція.» є  цитата з фільму «Небезпечний метод». Використавши цю  цитату у якості назви,  організатори хотіли зламати  існуючий стереотип щодо німецької мови, який сформувався за часів імператора священної Римської імперії  Карла V. Саме він сказав, “Я говорю іспанською мовою з Богом, італійською – з жінками, французькою  – з чоловіками,  німецькою – зі своїм конем”.
 Відтоді, як були сказані ці слова, минуло багато часу і безліч талановитих німців, австрійців та представників інших народів, які говорять німецькою мовою, довели, що ця мова – мова пісень, поезії, філософії.
Вечір відкрився твором німецького композитора Георга Філіпа Телемана  «Арія» у виконанні Ліліани Деркач, учениці Полтавської міської школи мистецтв «Мала академія» імені Раїси Кириченко (викладачі Альона Павлівна Деркач та  Тетяна Володимирівна Циплюк, концертмейстер Тетяна Олександрівна Прауліна), лауреата Міжнародного інтернет-конкурсу дитячої струнно-смичкової музики «Чарівні смички-2017».

Заслужена артистка України, викладач-вокаліст Полтавської дитячої музичної школи № 3 імені Б. Гмирі Олена Володимирівна Мальцева та концертмейстер Марина Георгіївна Давидюк порадували присутніх чудовими музичними творами німецьких композиторів, які Олена Мальцева заспівала німецькою та латинською мовами. У її виконанні прозвучали: «Morgen»  Ріхарда Штрауса, «Dignare, o Domine» Георга Фірідріха Генделя, «Ave Maria» Франца Шуберта.




Учениці 10-го класу  Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 імені І. П. Котляревського: Марія Шачнєва, Марія Пунько,  Дар’я Лебеденко, Оксана Коляда, Ірина Гаврилишин  декламували балади німецьких поетів-романтиків Йогана Вольфганга Гете та Генріха Гейне мовою оригіналу.


Юні вокалісти, що навчаються у Полтавському музичному училищі імені М. В. Лисенка, виконали арії з творів відомих німецьких та австрійських композиторів італійською та російською мовами. Глядачі з задоволенням послухали: арію Лепорелло з опери Вольфганга Амадея Моцарта «Дон Жуан» (вокаліст Олексій Слюсар, концертмейстер Валентина Нагорна), арію Альміри з опери Георга Фрідріха Генделя «Ринальдо» (вокалістка Карина Краузе, концертмейстер Валентина Нагорна).



Легка і радісна соната Франца Йозефа Гайдна "Мі бемоль мажор" частина 1, у виконанні Катерини Филь, студентки Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка, зворушила усіх присутніх.


Учасники вечора мали змогу  переконатися, що німецька мова – не лише мова класичної поезії й пісні. Сучасні німецькі музиканти можуть підкорювати світ не гірше за своїх попередників. Про це свідчить успіх культової німецької групи «Rammstein», яка утворилася 1994 року. З тих пір було продано понад 35 мільйонів одиниць записів цієї групи.

Музичну композицію з репертуару групи «Rammstein» «Rosenrot» (Трояндочка) подарували присутнім  Марія Просяник та Марія Зелінська, учениці 10 класу Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 імені І. П. Котляревського.

 

До речі, в основу сюжету пісні покладено поезію Гете «Дика троянда» та казку братів Грімм «Біляночка і Трояндочка».Ця драйвова пісня стала логічним завершенням музично-поетичного вечора «Усі ангели говорять німецькою. Це традиція.».  Свято мови, поезії та музики відбулося.



Немає коментарів:

Дописати коментар