пʼятницю, 9 грудня 2016 р.

10 грудня у світі відзначають День Нобеля

Щорічно 10 грудня  відзначають День Нобеля. 
Цього дня відбувається урочисте вручення Нобелівської премії в Стокгольмі.
Нобелівські премії користуються міжнародним визнанням як найпочесніша громадянська відзнака. Кожен лауреат отримує золоту медаль із зображенням Нобеля і диплом.
Нобелівські премії з фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури та економіки вручає лауреатам його Величність Король Швеції. Розмір грошової премії змінюється щорічно і становить приблизно 1 мільйон доларів. Нобелівські премії мають великий міжнародний престиж.
Нобелівську премію в 2016 році почали присуджувати з 3 жовтня. Сума, яка виплачується переможцям, дорівнює восьми мільйонам шведських крон (близько 24 мільйонів гривень).
Якими відкриттями вчені вразили світ на цей раз?
В області фізіології і медицини Нобелівську премію отримав Есінорі Осумі, який дослідив механізм аутофагії – «самопоїдання» клітин.
Нобелівську премію з фізики в цьому році отримали відразу троє вчених зі США, Британії та Шотландії. Девід Таулес, Данкан Халдейн і Джон Костерлиц отримали нагороду за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії.
Нобелівську премію миру в 2016 році отримав президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, тому що саме він зміг покласти край громадянській війні, що тривала 52 роки.
Нобелівську премію по економіці отримали американці Олівер Харт з Гарвардського університету і Бенгт Холмстрем з Массачусетського технологічного інституту. Високої нагороди вони удостоїлися за розвиток теорії контрактів, яка пояснює, чому ми укладаємо різні контракти на виконання різних типів робіт, і чому ці угоди влаштовано саме так, а не інакше.
Нобелівську премію з літератури 2016 отримав американський співак Боб Ділан. Нагороди він удостоєний за "створення нових поетичних виразів в рамках великої американської пісенної традиції".
Боб Ділан – один з найбільш значущих і популярних музикантів сучасності. Деякі його композиції використовували у США учасники рухів за громадянські права.
Пункт європейської інформації запрошує усіх бажаючих завітати до Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського й ознайомитися з документами, що розповідають про Альфреда Нобеля та лауреатів Нобелівської премії.
Ось деякі з них:

Альфред Нобель (1833-1896). Москва : Де Агостини, 2009. 31 с. : ил. (100 человек, которые изменили ход истории).

Лауреаты Нобелевской премии / О. В. Ларина [и др.]. Москва : Дом Славянской книги, 
2006. 864 с.

Лауреаты Нобелевской премии : энциклопедия : в 2-х кн. : пер. с англ. / ред. Е. Ф. Губский. Москва : Прогресс, 1992 .
           Кн. 1 : А Л. 1992. 740 с.
           Кн. 2 : М Я. 1992. 852 с.

Мусский С. А. Сто великих нобелевских лауреатов / Сергей Анатольевич Мусский. Москва : Вече, 2004. 480 с. (100 великих).

Шкляр Л. Є. Під знаком Нобеля: Лауреати Нобелівської премії з літератури 19012006 /
 Л. Є. Шкляр, А. Г. Шпиталь. Київ : Грамота, 2006. 504 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар